Μέχρι να βρει τον αληθινό έρωτα… παντρεύτηκε τον εαυτό της!

Μέχρι να βρει τον αληθινό έρωτα… παντρεύτηκε τον εαυτό της!

«Ελπίζω ότι η ιστορία μου θα αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και θα τους εμπνεύσει, έτσι ώστε να επιλέξουν κι άλλοι να παντρευτούν τον εαυτό τους!».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η κουβέντα μας με μια γυναίκα στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που έκανε ακριβώς αυτό! Παντρεύτηκε τον πολύτιμο, λατρεμένο και ξεχωριστό εαυτό της! Στάθηκε μπροστά στους καλεσμένους στην τελετή και δεσμεύτηκε χωρίς… φόβο αλλά με πολύ πάθος ότι θα του είναι αιώνια πιστή και ότι θα τον στηρίζει «στα εύκολα και τα δύσκολα, στον πλούτο και στη φτώχεια, στην ασθένεια και στην υγεία και ότι θα τον αγαπάει και θα τον τιμάει μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος».

Η Megan Taylor Morrison, που μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο χορό, την εργασία της ως μέντορας προσωπικής ανάπτυξης και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, μίλησε στο lifesharing.gr αποκαλύπτοντας το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας, σε μια εποχή που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να το ξεχνάμε…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Πώς προέκυψε η ιδέα να παντρευτείτε την… Μegan;

Το περσινό καλοκαίρι αποφασίσαμε με τον πρώην σύντροφό μου να λήξουμε τη σχέση μας μετά από τρία χρόνια. Φυσικά κάποια στιγμή πριν πάρουμε χωριστούς δρόμους, συζητήσαμε και για το ενδεχόμενο του γάμου και όπως πολλά άλλα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε κάνει αρκετές κουβέντες γύρω από το τι θα ακολουθούσε για τους δυο μας στο μέλλον. Ωστόσο αποφασίσαμε ότι δεν ήμασταν αρκετά ταιριαστοί για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο.

Είχα ακούσει στο παρελθόν για τους γάμους, όπου παντρεύεσαι τον εαυτό σου και μετά από το χωρισμό σκέφτηκα «γιατί να μην παντρευτώ απλά… εμένα;». Θα ήταν κάτι πολύ διασκεδαστικό και αποφάσισα να το μετατρέψω σε μια δέσμευση αγάπης και φροντίδας για τον εαυτό μου, σε μια υπόσχεση ότι θα βάζω πάνω απ’όλους έμενα διότι πιστεύω ότι κάθε καλή σχέση, είτε είναι με τον εαυτό μας, είτε με άλλους ανθρώπους, ξεκινάει πραγματικά με το να έχουμε περισσότερη εκτίμηση για τον εαυτό μας.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων σας όταν τους το ανακοινώσατε;

Η μητέρα μου ήταν στην αρχή λίγο ανήσυχη και είχε αμφιβολίες για το ότι οι άλλοι άνθρωποι θα το ερμήνευαν λανθασμένα αλλά αφότου κάναμε μια υπέροχη συνομιλία γύρω από το θέμα, στο τέλος την έπεισα ότι όλο αυτό είναι πράγματι η ευκαιρία μου να σταματήσω να θέλω μόνο να ικανοποιώ τους άλλους και να αρχίσω να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και το τι πραγματικά θέλω από τη ζωή. Έτσι, όταν κατάλαβε τι ακριβώς ήταν αυτό που σκόπευα να κάνω και το πραγματικό νόημα πίσω από όλο αυτό, με υποστήριξε πέρα για πέρα!

Χρειάζεται αρκετό κουράγιο να δεσμευτείς μπροστά σε άλλους ότι θα αγαπάς τον εαυτό σου για πάντα. Τι νιώθατε κατά τη διάρκεια της τελετής;

Η τελετή ήταν ένα μείγμα συναισθημάτων. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα βαθιά εκτίμηση για τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και για το ότι πρόσθεσαν τόση καλή πρόθεση και νοιάξιμο στην όλη εμπειρία. Η συγκίνησή μου είχε διάφορες μορφές, οπότε από τη μια αισθανόμουν χαρούμενη και γελούσα και από την άλλη ένιωθα τόσο βαθιά ευγνωμοσύνη και έτσι ξεσπούσα σε κλάματα και σηκωνόμουν για να μοιραστώ όλα όσα αγαπάω σε εμένα αλλά και το πόσο πολύ εκτιμούσα τον καθένα που ήταν εκεί μαζί μου και ιδίως τη μητέρα μου για την υποστήριξή της. Ειλικρινά το να στέκεσαι μπροστά σε ανθρώπους και να μοιράζεσαι την ευγνωμοσύνη σου γι’αυτό που συμβαίνει, σε κάνει ευάλωτο αλλά ταυτόχρονα δυναμώνει ακόμη περισσότερο τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης και χαράς.

Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι έχουν μάρτυρες στο γάμο τους. Όταν έχεις ως μάρτυρες, ανθρώπους, που είναι πρόθυμοι να βρίσκονται δίπλα σου, να σε ακούσουν και να αφουγκραστούν τις προθέσεις σου για το επόμενο βήμα, τότε πράγματι όλο αυτό αυξάνει την ένταση της εμπειρίας και είσαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα σου υπενθυμίζουν τις προθέσεις σου ανά πάσα στιγμή και θα σε στηρίζουν σε αυτό το νέο επίπεδο της αγάπης προς τον εαυτό σου, που αξίζεις να έχεις. Λόγω όλων αυτών, υπήρχε αυτή η γλυκιά ένταση, μια τρυφερότητα, μια ικανοποίηση, μια αίσθηση του να είμαι πραγματικά σαφής με αυτό που ήθελα να κάνω και το ποια ακριβώς ήθελα να είμαι από εδώ και στο εξής για τον εαυτό μου.

Ποιες ήταν οι στιγμές που θα θυμάστε για πάντα;

Η πρώτη από τις στιγμές που θυμάμαι πολύ έντονα, είναι όταν έβαλα το δαχτυλίδι στο δάχτυλό μου και αφηγήθηκα την ιστορία για το πώς η μαμά μου επέλεξε αυτό το δαχτυλίδι για εμένα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άρχισα να κλαίω και ήταν το πρώτο από πολλά δάκρυα που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της τελετής,  τα οποία όμως ήταν τόσο γλυκά.

Άλλη μία εξίσου έντονη στιγμή ήταν όταν έλεγα τους όρκους στον εαυτό μου μπροστά σε τόσους πολλούς ανθρώπους και φυσικά το φιλί στον καθρέφτη στο τέλος. Ξεχωριστή στιγμή, το να λέω τους όρκους κοιτάζοντας τον εαυτό μου στα μάτια και λέγοντάς του πόσο υπέροχος είναι και ποια θέλω να είμαι εγώ για εκείνον προχωρώντας μπροστά. Το φιλί προς το είδωλό μου στον καθρέφτη ήταν μια αναγνώριση ότι υπάρχει πια μια νέα εκδοχή μου, την οποία δεσμεύομαι να τιμώ. Δεσμεύομαι να τιμώ τον άνθρωπο που έχει μάθει από το παρελθόν και έχει αποκτήσει σοφία, την οποία είναι πρόθυμος να εφαρμόσει έτσι ώστε να εξελίσσεται.

Πιστεύετε στην αληθινή αγάπη;

Πιστεύω ότι η αληθινή αγάπη είναι το να καλλιεργείς ενεργά την αγάπη προς τον εαυτό σου ή και κάποιον άλλο. Είναι δηλαδή αυτή η συνεχής δέσμευση του να εργάζεσαι καθημερινά με σκοπό τη δημιουργία μιας όσο το δυνατό πιο ικανοποιητικής σχέσης. Δεν πιστεύω, λοιπόν ότι υπάρχει ένα σωστό άτομο για κάποιον εκεί έξω, αλλά αυτό που σίγουρα γνωρίζω, είναι πως ακόμη και όταν βρεις κάποιον που είναι ένας καταπληκτικός σύντροφος για εσένα, η αληθινή αγάπη έγκειται στο ότι δυο άνθρωποι επιλέγουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να συνεχίζουν την εργασία με τον εαυτό τους και τη μεταξύ τους σχέση.

 Θα λέγατε «Δέχομαι!» σε μια μελλοντική πρόταση γάμου;

Ναι, φυσικά και θα έλεγα «ναι» σε μια πρόταση γάμου από κάποιον άλλο! Αυτό είναι κάτι που ανυπομονώ πραγματικά να συμβεί, όποτε κι αν συμβεί χωρίς να είμαι προσκολλημένη στο πότε ή στο πώς αυτό θα γίνει.

Τι θέλετε να πείτε σε όσους βρίσκουν περίεργο το ότι αποφασίσατε να παντρευτείτε τον εαυτό σας;

Δεν νομίζω ότι θέλω να σπαταλήσω το χρόνο μου λέγοντάς τους οτιδήποτε. Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν την άποψή τους και δρουν σύμφωνα με τις αξίες τους, μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν και συμφωνούν και μερικοί όχι, επειδή δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες ή επειδή βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Οπότε, δεν θέλω να αλλάξω τη γνώμη κανενός. Νομίζω ότι όποιος δεν καταλαβαίνει τον τρόπο που εγώ βλέπω τα πράγματα, μπορεί να έχει μια όμορφη και γεμάτη ζωή με τον τρόπο που εκείνος θέλει.

Έχετε αναφέρει ότι «έρχεται μια στιγμή που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να προσέχεις  περισσότερο τον εαυτό σου παρά να προσπαθείς να ευχαριστείς τους άλλους». Τι χρειάζεται για να αρχίσει κανείς να ενεργεί έτσι;

Χρειάζεται να το πάρεις απόφαση! Δεν είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν παύση και λένε στον εαυτό τους «Εντάξει, αποφασίζω με πράξεις να δώσω προτεραιότητα στον εαυτό μου, να τον φροντίσω καλύτερα, να σταματήσω να προσπαθώ να ευχαριστήσω τους άλλους και να αρχίσω να ζω περισσότερο σύμφωνα με τις αξίες μου, ακόμη και αν οι άλλοι δεν τις καταλαβαίνουν». Ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας είναι μια συνήθεια και έτσι χρειάζεται κάτι για να αλλάξουμε αυτήν τη συνήθεια.

Μου αρέσει να λέω στους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα για να τους δώσω την επαγγελματική γνώμη μου, ότι όποτε ξεκινούν ένα νέο εγχείρημα -και το να αρχίσεις να καλλιεργείς την αγάπη για τον εαυτό σου είναι επίσης ένα εγχείρημα για το οποίο πρέπει να εργάζεσαι καθημερινά- χρειάζονται 3-4 φορές περισσότερη υποστήριξη από ό, τι νομίζουν ότι χρειάζονται.

Έτσι κι εγώ στη δική μου ζωή έχω έναν θεραπευτή, φίλους που με υποστηρίζουν, συναδέλφους με τους οποίους ταυτιζόμαστε, έχω δίπλα μου όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που ξέρουν σε τι έχω δεσμευτεί να τηρώ και είναι αυτοί στους οποίους μπορώ να απευθυνθώ κάθε φορά που βρίσκομαι αντιμέτωπη με προκλήσεις. Νομίζω ότι το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κατανοούν και σας στηρίζουν, είναι πραγματικά σημαντικό. Ούτε ο γάμος μου θα ήταν ο ίδιος αν δεν είχα τόσο ​​υποστηρικτικούς φίλους, που με ενθάρρυναν τις στιγμές που είχα αμφιβολίες γι’αυτό που επρόκειτο να κάνω!

Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα. Σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη χώρα μας στο μέλλον;

Ισχύει, δεν έχω καταφέρει ακόμη να έρθω στην Ελλάδα αλλά θα ήθελα τόσο πολύ να έρθω! Για να είμαι ειλικρινής, σκόπευα να οργανώσω ένα σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης στην Κρήτη αλλά δυστυχώς έπρεπε να ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Έχω, επίσης σκεφθεί ότι για να ενισχυθεί η προσπάθειά μου για τη διάδοση του μηνύματος της αγάπης προς τον εαυτό μας, θα ήταν ωραίο να παντρευτώ τον εαυτό μου και σε άλλα μέρη, οπότε πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για να το πραγματοποιήσω!

Όλες οι λεπτομέρειες της συναρπαστικής ζωής της Megan Taylor Morrison, στο megantaylormorrison.com