Ζαμπονοτυροπιτάκια
Posted on
March 3, 2021
in ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μια υπέροχη πανεύκολη λιχουδιά!
Υλικά που θα χρειαστούμε
1 πακέτο φρέσκια, ή κατεψυγμένη σφολιάτα (2φύλλα)
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φ.τ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Αλατάκι και πιπέρι
2 φ.τ. ζαμπόν που αγαπάτε σε μπαστούνι κομμένο σε κυβάκια
2 φ.τ. φρέσκα φύλλα σπανάκι κομμένα
1 ½ φ.τ. Τριμμένο Gouda
1 ασπράδι αβγού ελαφρώς χτυπημένο
Πως το φτιάχνουμε
- Ξεπαγώνουμε τα 2 φύλλα σφολιάτας, εάν είναι καταψυγμένα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου. Κόβουμε το σπανάκι.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο. Όταν λειώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το αλατάκι. Όταν αρχίσει να δένει, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να πήξει η μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζαμπόν, 1 φ.τ. τριμμένο τυρί, πιπεράκι και τα αναμιγνύουμε.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας και ξεδιπλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 13 Χ 13 εκατοστά περίπου. Τοποθετούμε τα 4γωνα στο ταψί. Κόβουμε και το δεύτερο φύλλο.
- Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το ασπράδι. Βάζουμε από 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και κλείνουμε το σφολιατάκι ανασηκώνοντας τις 4 γωνίες προς στο κέντρο. Τις κολλάμε πιέζοντας τες με τα δάχτυλα μας.
Εάν μας εξυπηρετεί περισσότερο, χρησιμοποιούμε φόρμα για muffins.
- Αλείφουμε ένα-ένα τα σφολιατάκια με αυγό και τα φουρνίζουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.