Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021

Αν σας αρέσει η γιορτή της Πρωτοχρονιάς, μπορείτε να τη… γιορτάσετε ξανά! Μαζί με τους Κινέζους! Ιδιαίτερα αν η καινούρια χρονιά για σας δεν άρχισε όπως θα θέλατε, δοκιμάστε να την πάρετε… από την αρχή! Υποδεχθείτε το 2021 των Κινέζων, ή αλλιώς τη χρονιά του Βούβαλου, στις 12 Φεβρουαρίου 2021!

Δεν έχετε παρά…

  • …να ντυθείτε απλά- η απλότητα και η λιτότητα είναι χαρακτηριστικά του Βούβαλου-, αποφεύγοντας βέβαια το κόκκινο χρώμα που τον ενοχλεί έως και τον εξοργίζει.
  • … να διακοσμήσετε το τραπέζι σας με χρυσαφιά ή ασημί κηροπήγια και να βάλετε στη μέση μια πιατέλα με φρούτα -η αδυναμία του Βούβαλου.
  • … να μαγειρέψτε κάτι απλό, αλλά τίποτα με βοδινό κρέας. Προτιμήστε χοιρινό ή κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, και σαλάτες με πολλά λαχανικά.

Αν θέλετε να ανταλλάξετε και δώρα προτιμήστε τα πρακτικά -βασική αρχή του Βούβαλου.

Επίσης μην ξεχάσετε, δίπλα στον κουμπάρα-γουρουνάκι του σπιτιού σας να προσθέσετε άλλον έναν με τη μορφή του Βούβαλου. Έτσι θα προσκαλέσετε στο σπίτι σας την ευημερία αυτή τη χρονιά.

Για τους Κινέζους η Πρωτοχρονιά τους είναι η Γιορτή της Άνοιξης, και κάθε χρόνο τη γιορτάζουν πανηγυρικά με μια σειρά φαντασμαγορικών εκδηλώσεων, μέρος των οποίων μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά*.

Σύμφωνα με την Κινεζική αστρολογία, το Βουβάλι ή Βούβαλος, είναι ένα σοφό και εργατικό ζώο, και φέτος που είναι η χρονιά του, θα φέρει στη ζωή των ανθρώπων ηρεμία και σταθερότητα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι προσπάθειές σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο θα ανταμειφθούν. Γιατί ο  Βούβαλος αγαπά τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, βάζουν στόχους και εργάζονται με ζήλο και ακούραστα για να τους πετύχουν.

Ο Βούβαλος, Προστάτης του 2021,  προστατεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα την οικογένεια και ευνοεί την αγάπη, τη χαρά και τη γαλήνη ανάμεσα στα μέλη της.

Οι άνθρωποι που στο Κινεζικό ωροσκόπιο ανήκουν στο ζώδιο του Βούβαλου χαρακτηρίζονται για το χαμηλό προφίλ τους, την ειλικρίνεια, την ψυχραιμία, την εργατικότητα, την αυτοπειθαρχία και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Ιδιαίτερα, οι γυναίκες του ζωδίου, χαρακτηρίζονται για την ευγένεια και την ηρεμία τους, αλλά και για τη μαχητικότητά τους. Δεν παραδίδονται στη μοίρα τους αλλά αγωνίζονται με πείσμα για να πετύχουν αυτό που θεωρούν σωστό για τον εαυτό τους.

Οι Βούβαλοι ταιριάζουν με άτομα που ανήκουν στα ζώδια του Ποντικού, του Φιδιού και του Πετεινού.

Καλή χρονιά… και πάλι!

*Το 2021 είναι ‘Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο  «Ευτυχισμένη Κινέζικη Πρωτοχρονιά» που μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά. Η μετάδοση θα γίνεται ζωντανά στην ιστοσελίδα Chinaculture.org σε ειδική θεματική καρτέλα. Μετά τη λήξη της ζωντανής μετάδοσης, θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις και τα διαδραστικά δρώμενα στην ίδια σελίδα ή στο YouTube, στον επίσημο λογαριασμό του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα. Το παγκόσμιο LIVE πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

4 Φεβ. Πέμπτη

10:30  Παγκόσμια τελετή έναρξης και εναρκτήρια συναυλία για το πρόγραμμα  «Ευτυχισμένη Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021»

«Κινέζικη Πρωτοχρονιά»— Κινούμενα σχέδια σε στυλ χαρτοκοπτικής

«Όλη η πλάση μία άνοιξη»— Εικονική έκθεση με  θέμα την Ευτυχισμένη Κινεζική Πρωτοχρονιά

14:00-14:50 «Ουβερτούρα της Άνοιξης»— Συναυλία με παραδοσιακή μουσική

5 Φεβ. Παρασκευή

04:00 «Η γλώσσα και ο κόσμος της πορσελάνης»— Διαδραστική Έκθεση

14:00-14:45  «Ατμοσφαιρική παράσταση στον πάγο»— Παράσταση ακροβατικών στον πάγο

6 Φεβ. Σάββατο

04:00  «Η Γιορτή της Άνοιξης σε κινούμενα σχέδια»— Προβολή εκλεκτών κινέζικων κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους

«Κλασικές συλλογές με νέα όψη»— Εικονική έκθεση πολιτιστικών αντικειμένων και καλλιτεχνικών έργων για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά

7 Φεβ. Κυριακή

04:00  «Υγεία και Κινέζικη Πρωτοχρονιά»— Σύντομα μαθήματα Τάι Τσι

14:00-14:30 «Η χρυσή ράβδος»— Μαγευτική επίδειξη ακροβατικών με τρισδιάστατα εφέ

8 Φεβ.  Δευτέρα

14:00-14:45 «Ανθίζουν οι κόκκινες δαμασκηνιές»— Συναυλία παραδοσιακής κινέζικης μουσικής

9 Φεβ. Τρίτη

04:00  «Γεύσεις της Κίνας»— Γαστρονομικό εργαστήριο για τη Γιορτή της Άνοιξης

«Η λάμψη της Κίνας σε ξύλο και χρώμα»— Εικονική έκθεση ξυλόγλυπτων έργων με παραστάσεις της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς

10 Φεβ. Τετάρτη

04:00 «Πολύχρωμη Κινέζικη Πρωτοχρονιά»— Διαδραστική έκθεση κινουμένων σχεδίων

«Ο χρυσός ταύρος υποδέχεται την άνοιξη»— Εικονική έκθεση για τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο

14:00-14:30 « Η πηγή του Μεγάλου Ποταμού»— Πρωτότυπο χορόδραμα

11 Φεβ.  Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πέμπτη

04:00 Χαιρετισμοί για την Πρωτοχρονιά μέσω σύντομων βίντεο

«Όμορφη Κίνα»— Σύντομο βίντεο από το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά

12:00-13:00 «Ο ήχος των χορδών προμηνύει ένα Νέο Έτος  ευημερίας»— Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία συμφωνικής μουσικής

16-26 Φεβ.

Στην εφαρμογή για κινητά του CCTV, στο Mango TV (εφαρμογή για χρήστες εκτός Κίνας), στο Youku, Ai Qiyi, και άλλες πλατφόρμες θα γίνεται ζωντανή μετάδοση αλλά και μαγνητοσκοπημένη αναπαραγωγή εκδηλώσεων με θέμα τις αστικές κινέζικες παραδόσεις και έθιμα της Γιορτής της Άνοιξης. Το πρόγραμμα «Ευτυχισμένη Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021» θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου (Γιορτή των Φαναριών) με το εξαιρετικό αφιέρωμα «Η Γιορτή των Φαναριών μέσα από την ποίηση της Δυναστείας Τανγκ».

Λάβετε και εσείς μέρος στους αγώνες «Kungfu Life»!

Το «Kungfu Life» 2021 περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς: τον διαδικτυακό διαγωνισμό Γουσού και τον διαγωνισμό σύντομων βίντεο Γουσού. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης ZOOM. Ο δεύτερος θα διεξαχθεί με τη μεταφόρτωση σύντομων βίντεο στο TikTok και το Facebook, όπου οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις εμπειρίες από την εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τη χαρά της άσκησης δημιουργώντας οπτικοακουστικό υλικό για το άθλημα ή τις ευεργετικές ωφέλειές  του.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου: Οι ανακοινώσεις για τους αγώνες και οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής θα αναρτηθούν στο ΤικΤοκ  @chinaculturalcenterinath και στο Facebook(https://bit.ly/3t68iJk)

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται! Απόλαυσε μαζί μας τις μοναδικές γεύσεις της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς

Το Φεστιβάλ του Πεκίνου προσκαλεί εξέχουσες προσωπικότητες και καλλιτέχνες, όπως την πρεσβευτή του brand name της “Ευτυχισμένης Κινέζικης Πρωτοχρονιάς” στο εξωτερικό, τη διάσημη παρουσιάστρια κα. Τσούννι (Chunni), την Κρατική Παραδοσιακή Ορχήστρα Ραδιοφώνου της Κίνας, το συγκρότημα FloruitShow, τον Κρατικό Ακροβατικό Θίασο της Κίνας, τη δεξιοτέχνη του παραδοσιακού εγχόρδου Pipa κα. Τσανγκ Χονγκγιέν (Zhang Hongyan) κ.ά. για να ομορφύνουν το πρόγραμμα «Ευτυχισμένη Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2021» με το ταλέντο τους. Μέσα από συζητήσεις, επί τόπου επισκέψεις, γευστικές δοκιμές και άλλες εμπειρίες θα γνωρίσουμε τα διάφορα ήθη και έθιμα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, όπως την ετοιμασία των ντάμπλινγκ στο παλιό Πεκίνο, την τέχνη της χαρτοκοπτικής, τη συγγραφή διστίχων με ευχές κ.ά. Θα μάθουμε επίσης τις αλλαγές που έφεραν οι μέχρι τώρα προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στην πόλη. Σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη μοναδική γοητεία του Πεκίνου, μιας πόλης όπου το παλαιό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά.

Η εκδήλωση «Η Άνοιξη στη Στέπα» θα παρουσιάσει τον πλούσιο πολιτισμό και τις λαϊκές παραδόσεις της Εσωτερικής Μογγολίας: τα τραγούδια και  τους χορούς, τα μουσικά όργανα και τα ακροβατικά, την όπερα και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που περιγράφουν την άφιξη της άνοιξης στις στέπες, τη ζωντάνια της φύσης, την αγάπη, τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ειρηνικά και ξέγνοιαστα, και το σαγηνευτικό τοπίο που αντηχεί από τα όμορφα τραγούδια τους. Το λαρυγγικό τραγούδι και το μουσικό όργανο Ματόουτσιν (γνωστό και ως Μόριν Κχουρ) έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας ενώ οι ακροβατικές παραστάσεις έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στον λογαριασμό Facebook του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα. Η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και η εφημερίδα China-Greece Times θα ενημερώνουν επίσης για το πρόγραμμα μέσω της εφαρμογής Wechat, στην ιστοσελίδα., καθώς και στo Facebook, Twitter, Instagram και άλλες πλατφόρμες.