Γιορτάστε τα Χριστούγεννα με φίλους και συγγενείς αλλά και με ασφάλεια!

Γιορτάστε τα Χριστούγεννα με φίλους και συγγενείς αλλά και με ασφάλεια!

Χριστούγεννα μόνοι; Χωρίς συγγενείς; Χωρίς φίλους; Όχι ακριβώς… Όπως όλα δείχνουν, και για όσους ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες, η παροιμία που συνοδεύει τα φετινά Χριστούγεννα είναι : «λίγοι και καλοί» καθώς το σύνολο των ατόμων που δημιουργούν την προσωπική μας «φούσκα» όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά από τους ειδικούς, δεν μπορεί να είναι πάνω από 9 και βέβαια εννοείται, όχι διαφορετικά κάθε φορά…

Για κάποιους η απορία μπορεί να είναι εύλογη. Αφού μέχρι τώρα απαγορεύονται οι συναθροίσεις λόγω κινδύνου μετάδοσης του ιού, τα Χριστούγεννα τι αλλάζει; Η άποψη των επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει μία ανάσα ελευθερίας ,έστω και ελεγχόμενης, έχοντας την ευκαιρία να βρεθεί κοντά σε ανθρώπους που αγαπά και νιώθει ασφάλεια, παρά να αρχίσει από αντίδραση , τα γνωστά , κρυφά πάρτυ – βόμβες για τη δημόσια υγεία.
Η απόφαση είναι καθαρά δική μας: Και αν επιλέγουμε να περάσουμε μόνοι είναι οκ. Αν όμως θέλουμε να ζήσουμε τις Άγιες ημέρες μαζί με τους αγαπημένους μας αλλά έχουμε κι έναν φόβο για τη ασφάλεια μας, σας έχουμε …προτάσεις

1. Το πλάνο της «αυτο-απομόνωσης»

Τώρα που είναι νωρίς, φροντίστε να μπείτε σε ένα είδος «κατ’ οίκον περιορισμού». Όπως όλοι ξέρουμε πια, δύο εβδομάδες μπορούν να μας δείξουν αν είμαστε covid-free και αν το ίδιο κάνουν ταυτόχρονα και οι άνθρωποι με τους οποίους θέλουμε να είμαστε μαζί, τότε έχουμε ήδη αποκλείσει μία μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης και πολύ περισσότερο, μεταφοράς του ιού. Όσο για τις αγορές των δώρων μας; Τόσο καιρό on-line ήμασταν …Ας επαναλάβουμε τη διαδικασία..

2. Επειδή επιτρέπεται η συνύπαρξη 3 διαφορετικών «νοικοκυριών» δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνουμε

Μην ξεχνάμε ότι όσο λιγότεροι «ξένοι» άνθρωποι συγκεντρώνονται, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες κρούσματος. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μείνουμε όσο μπορούμε στην επιλογή εξαιρετικά κοντινών μας ανθρώπων. Εκείνων που πραγματικά γνωρίζουμε την κάθε τους κίνηση και την καθημερινότητα τους.

3. Συναντήσεις σε εξωτερικού χώρους ή καλά αεριζόμενα δωμάτια

Προφανώς δεν είναι και το ευκολότερο να βλέπουμε τους αγαπημένους μας σε εξωτερικούς χώρους αλλά είναι μία λύση. Μία βόλτα σε ένα πάρκο ή “window shopping” με καφέ, ζεστή σοκολάτα και παρέα με τον κολλητό μας που έχουμε να δούμε καιρό δεν είναι τόσο επικίνδυνο. Αν επιλέξουμε το σπίτι μας ως σημείο συνάντησης,  καλό θα ήταν να αφήναμε κάποια παράθυρα ανοικτά και σίγουρα στη συνέχεια να αερίσουμε τους χώρους καλά.

4. Επιλέγουμε το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού για τις συγκεντρώσεις μας.

Covid-19 και στη διακόσμηση! Φίλοι και συγγενείς στο σπίτι; Βρείτε έξυπνο τρόπο να εξασφαλίσετε τις αποστάσεις! Μετακινήστε τα έπιπλα, βάλτε Χριστουγεννιάτικα μεγάλα παιχνίδια για διαχωριστικά και γιατί όχι, μεγάλους φιόγκους στις καρέκλες  που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ! Ακραίο αλλά…λειτουργικό!

5. Περιορίστε το χρόνο «συνύπαρξης»

Εντάξει, δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά τι να κάνουμε; Εννοείται ότι όταν είσαι με τους δικούς σου ανθρώπους, ιδανικά θα ήθελες να είσαι όλες τις ώρες. Ίσως όμως θα μπορούσαμε να «γκρουπάρουμε» λίγο τις παρέες μας. Λίγοι και καλοί στο άνοιγμα των δώρων, λίγοι και καλοί γύρω από το γιορτινό τραπέζι, λίγοι και καλοί για ένα κρασί … Είπαμε, φέτος είναι αλλιώς!

6. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Κανόνες υγιεινής,  Χέρια-Πρόσωπο-Χώρος

Μα μάσκες και μεταξύ μας; Γιατί όχι; Σίγουρα θα βρείτε υπέροχες μάσκες με Χριστουγεννικάτικα θέματα να διασκεδάσουν λίγο την κατάσταση. Τουλάχιστον μέχρι να κάτσουμε στο τραπέζι ή πολύ περισσότερο αν η μικρή μας συγκέντρωση είναι για ένα ζεστό κόκκινο κρασί και εορταστικές λιχουδιές, μπορούμε να τις φοράμε σχεδόν συνέχεια…  Εννοείται ότι όσο ασφαλές κι αν θεωρούμε το περιβάλλον μας, δεν αμελούμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, βήχουμε και φτερνιζόμαστε φέρνοντας μπροστά τους αγκώνες μας και φυσικά αποφεύγουμε  σφιχτές αγκαλιές και φιλιά.

7. Κρατάμε καθαρές όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά

Πόμολα, διακόπτες ρεύματος, κουπαστές σκάλας, και περισσότερο από όλα το μπάνιο μας, πρέπει να έχουν απολυμανθεί καλά, και να απολυμανθούν ακόμα καλύτερα μετά το τέλος της γιορτής.

8. Ορίζουμε κανόνες

Σίγουρα ακούγεται περίεργο και δύσκολο αλλά είναι απαραίτητο. Ναι, πρέπει να τεθούν κάποιοι κανόνες εξ αρχής έτσι ώστε όλοι να ξέρουν πώς μπορούν να κινηθούν στο χώρο. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε αστείες «Χριστουγεννιάτικες παντοφλίτσες» , τις οποίες θα φορέσουν οι καλεσμένοι μας στην είσοδο του σπιτιού. Θα ξέρουμε ότι όσο και αν λαχταρούμε να σφίξουμε στην αγκαλιά μας μωρά ή ηλικιωμένους δεν θα το κάνουμε. Ακόμα και το πώς θα καθίσουμε στους καναπέδες και στο τραπέζι, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή. Είναι σίγουρο ότι όσοι πραγματικά θέλουν να είναι μαζί μας θα το τηρήσουν…

9. Φέτος, σκεπτόμαστε αλλιώς

Προφανώς η Χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση για τον κάθε ένα από εμάς σημαίνει αγκαλιές, φιλιά, γέλια γύρω από το εορταστικό τραπέζι, φωνές και ατελείωτες ώρες επιτραπέζιων παιχνιδιών μπροστά στο τζάκι. Όμως φέτος πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι όλα είναι διαφορετικά. Η ζωή μας είναι διαφορετική. Και το καλύτερο δώρο  γι’ αυτά τα Χριστούγεννα είναι να εξασφαλίσουμε στους δικούς μας την υγεία τους.

Μην ξεχνάμε. Ο ιός covid-19 δεν κάνει διακοπές. Δεν γνωρίζει από Χριστούγεννα από γιορτές, αγκαλιές και αγάπη. Καραδοκεί στο λάθος μας . Πάμε λοιπόν με τον δικό μας τρόπο να του κλείσουμε το δρόμο. Μην του επιτρέψουμε να μας στερήσει κανέναν αγαπημένο μας

(Προσαρμογή   http://huffingtonpost.com )