close

Φτιάξε τους τη μέρα ! Μπορείς!

Η γιαγιά μου που ήταν σοφή έλεγε: Μην τσιγκουνεύεσαι τον καλό τον λόγο, μπορεί να κάνει θαύματα!

Γι’ αυτό  και συ: 

Κάλεσε έναν αγαπημένο σου στο τηλέφωνο για να του πεις απλώς: «Σ’ αγαπώ», ή «Μου λείπεις», ή και «Χθες που μιλούσα με τον/την τάδε, μου είπε τα καλύτερα για σένα».

Διαβεβαίωσε τον φίλο -ή τη φίλη σου- ότι έχεις χρόνο για να τον ακούσεις, όταν θέλει να σου εκμυστηρευτεί το πρόβλημα του, ή και απλώς να σου μιλήσει.

Θύμισέ του κάτι πολύ καλό που υπάρχει στη ζωή του, όταν εκείνος βλέπει μόνο τα κακά.

Προκάλεσε τον να ασχοληθεί με ένα ή περισσότερα χόμπι του, στα οποία είχε διαπρέψει αλλά εγκατέλειψε, όταν τον δεις να κάθεται άπραγος και άκεφος στον καναπέ.

Πες του, «ε, και λοιπόν», ή «σου έχουν συμβεί και χειρότερα, και τα ξεπέρασες», όταν μια αναποδιά στη ζωή του τον έχει πάρει από κάτω.

Απαρίθμησέ τα προτερήματα και τις ικανότητές του, όταν το ηθικό ενός συνεργάτη σου βρίσκεται στα πατώματα.

Πες «Μπράβο σου» στον νεαρό που έδωσε τη θέση του για να καθίσει ο ηλικιωμένος κύριος.

Πες «τι ευγενικός που είστε» στον πωλητή που σε εξυπηρέτησε στο super market.

Πες «Πόσο σε θαυμάζω ρε φιλενάδα» όταν η αυτοπεποίθηση της βρίσκεται στο ναδίρ.

Πες «Είσαι στις ομορφιές σου» στη γειτόνισσα που φεύγει με την ψυχή στο στόμα το πρωί για τη δουλειά της.

Πες «Το δίκιο είναι με το μέρος σου» όταν έξαλλη από θυμό η κολλητή σου διηγείται τον τσακωμό μ’ έναν συνεργάτη της- ακόμα κι αν δεν είναι έτσι.

Ζήτησε από έναν ηλικιωμένο συγγενή σου – μάνα, πατέρα, γιαγιά, παππού, θείο, θεία-  τη συμβουλή ή τη γνώμη του για ένα δικό σου θέμα – ακόμα και αν δεν τη χρειάζεσαι.

Πες σε μια φίλη σου «ήθελα πρώτα απ’ όλους να μοιραστώ μαζί σου το γεγονός ότι…» όταν την πνίγει η μοναξιά.

Στην τελική, ένας καλός λόγος είναι αυτός, πες τον κι ας μην τον εννοείς απόλυτα. Ακόμα και αν δεν βοηθήσει τον άλλον να φτιάξει τη μέρα του, θα έχει βοηθήσει εσένα να φτιάξεις τη δική σου!


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάϊρο. Από 11 χρονών ζει στην Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αλλά οι συγκυρίες και τα ενδιαφέροντά της -ξένες γλώσσες, ταξίδια, λογοτεχνία, τέχνες, επικοινωνία - την οδήγησαν στη δημοσιογραφία. Πάνω από 30 χρόνια εργάστηκε στον περιοδικό Τύπο, ως συντάκτρια, αρχισυντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης και στην τηλεόραση ως αρχισυντάκτρια πολιτιστικών και ποικίλης ύλης μαγκαζίνο. Παράλληλα εργάστηκε ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» - μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς -, και συμμετείχε στη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το γράψιμο ήταν και παραμένει για κείνην η πιο δημιουργική της απασχόληση, το καλύτερό αντιστρές και η πιο διασκεδαστική της εκτόνωση.