ΤΕΣΤ: Πόσο ελεύθερη/ος νιώθεις μέσα στη σχέση σου;

ΤΕΣΤ: Πόσο ελεύθερη/ος νιώθεις μέσα στη σχέση σου;

Ο έρωτας, η ελευθερία και η ανεξαρτησία ποτέ δεν έκαναν καλή παρέα. Όμως από το “αυτοκόλλητοι”  μέχρι “ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει”  οι διαβαθμίσεις είναι πάρα πολλές.

Κι εσείς, πόσο χώρο αφήνετε στον σύντροφό σας για να λειτουργήσει και να εκφραστεί; Κι εκείνος, μήπως ηθελημένα ή άθελά του σας καταπιέζει; Η σχέση σας σάς πνίγει ή σας δίνει φτερά;

Απαντήστε με ειλικρίνεια χωριστά ο ένας από τον άλλον στις 12 ερωτήσεις του τεστ που ακολουθεί και μετά συγκρίνετε τις απαντήσεις σας. Θα διασκεδάσετε και θα μάθετε για τον σύντροφό σας και για τη σχέση σας πράγματα που πιθανόν να μην έχουν περάσει από το μυαλό σας.

1. Τι θα σας ενοχλούσε ή πείραζε περισσότερο;

Α. Να τον/την τσακώσετε να διαβάζει το προσωπικό σας ημερολόγιο ή τα μηνύματα στο κινητό σας.

Β. Να μην σας αφήνει να κάνετε μια εκδρομή με τους φίλους/ες σας;

Γ. Να σας ρωτάει καθημερινά αν εξακολουθείτε να τον/την αγαπάτε το ίδιο πολύ.

2. Η φράση που σας επαναλαμβάνει συχνά στη διάρκεια των διακοπών  είναι:

Α. Σταμάτα για λίγο. Δεν μπορείς να κάτσεις 5 λεπτά χωρίς να κάνεις τίποτα;

Β. Σταμάτα να πιάνεις κουβέντα με όλο τον κόσμο. Θες να τους γνωρίσεις όλους ή τι επιδιώκεις τέλος πάντων;

Γ. Βγάλε επιτέλους τα μαύρα γυαλιά σου. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να συναντήσει το βλέμμα σου.

3. Ο/η σύντροφός σας, σας απάτησε αλλά τον συγχωρήσατε γιατί η πράξη του οφειλόταν:

Α. Σε μια στιγμιαία αδυναμία της σάρκας -ένστικτο.

Β. Στη συνήθεια – μια πράξη άνευ ιδιαίτερης σημασίας.

Γ Σε μια έλξη πνευματική-θαυμασμός.

4. Τι θεωρείτε πιο απαραίτητο σε μια ερωτική σχέση, ώστε να νιώθετε ελεύθεροι;

Α. Να μη λέτε τα πάντα ο ένας στον άλλον.

Β. Να μην κάνετε τα πάντα μαζί.

Γ. Να μη νιώθετε συνεχώς τρελοί ο ένας για τον άλλον.

5. Σ ένα πάρτι πλήττετε θανάσιμα αλλά ο/η σύντροφός σας διασκεδάζει. Τι κάνετε;

Α. Απομονώνεστε στη βεράντα και πιάνετε το τηλέφωνο.

Β. Βγαίνετε έξω και κάνετε μια βόλτα στα πέριξ.

Γ. Κλείνεστε στον εαυτό σας και παραδίνεστε στις ονειροπολήσεις σας.

6. Ο/η σύντροφός σας, σας αναγγέλλει ότι θέλει να χωρίσετε. Παρά τη θλίψη σας η αξιοπρέπεια σας, σας επιβάλλει:

Α. Να μην τον/την αναγκάσετε να σας πει το γιατί.

Β. Να μην προσπαθήσετε να τον/την ενοχοποιήσετε.

Γ. Να μην τον/την πιέσετε να μείνει.

7. Για σας σεβασμός προς τον άλλον σημαίνει ότι αποδέχεστε: 

Α. Να μην συμφωνεί πάντα μαζί σας.

Β. Να μην είναι συνεχώς δίπλα σας.

Γ. Να μην σας εκφράζει συνεχώς την αγάπη του/της.

8. Στην παιδική σας ηλικία είχατε χαρακτήρα:

Α. Μυστικοπαθή-δεν έχω ανάγκη να λέω τα πάντα στη μαμά και τον μπαμπά.

Β. Αυτόνομο-δεν φοβάμαι τη μοναξιά

Γ. Ανεξάρτητο -δεν έχω ανάγκη να με νταντεύουν συνεχώς.

9. Δεν θα μπορούσατε ποτέ να ασχοληθείτε με την πολιτική γιατί:

 Α. Δεν μπορείτε να δεσμευτείτε σε ένα σκοπό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Β. Δεν μπορείτε να υπακούετε συνεχώς στη γραμμή του κόμματος.

Γ. Δεν αντέχετε να χαμογελάτε σε άτομα που δεν εκτιμάτε.

10. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο παράπονο των εκάστοτε συντρόφων σας;

Α. Δεν ξέρω ποτέ τι σκέφτεσαι.

Β. Δεν κάνουμε πολλά πράγματα μαζί.

Γ. Δεν μου λες συχνά ότι μ αγαπάς.

11. Δεν σας αρέσουν τα ερωτικά μυθιστορήματα γιατί :

Α. Είναι ανόητα.

Β. Δεν έχουν δράση

Γ. Είναι μονότονα και προβλέψιμα.

12. Λιγότερη σημασία σε μια σχέση έχει:

Α. Να υποκρίνεστε πότε-πότε στο σεξ

Β. Να έχετε διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Γ. Να κοιμάστε χωριστά πότε-πότε

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα Α…

σημαίνει ότι αγαπάτε τον/την σύντροφό σας χωρίς όμως να νιώθετε την ανάγκη να μοιράζεστε μαζί του/της όλες τις σκέψεις σας και να αποκαλύπτετε τα πάντα για τον εαυτό σας. Κρατάτε μόνο για σας τις πιο απόκρυφες σκέψεις, φαντασιώσεις ή αναμνήσεις σας. Εν ολίγοις έχετε απόλυτη ανάγκη να κινείστε με απόλυτη ελευθερία και χωρίς παρεμβολές στον εσωτερικό σας κόσμο. Η αίσθηση ότι κάποιος άλλος, ακόμα και αν αυτός είναι ο άνθρωπός σας, γνωρίζει τα πάντα για σας, γνωρίζει κάθε στιγμή τι σκέφτεστε και πώς νιώθετε, σας είναι ανυπόφορη. Επομένως αυτό που έχετε ανάγκη είναι η ταυτότητα και όχι η ελευθερία. Μ άλλα λόγια φοβάστε τη …συγχώνευση μέσα στη σχέση γιατί δεν θέλετε να χάσετε την ταυτότητα σας.

Αν ο/η σύντροφός σας καταλάβει ότι αυτή η στάση σας δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφετε για εκείνον/εκείνη, τότε μπορείτε να λειτουργήσετε πολύ καλά. Είναι σημαντικό όμως να του/της δώσετε να καταλάβει ότι περισσότερο από κάθε άλλον εκείνος/εκείνη είναι ο άνθρωπος στον οποίον εκμυστηρεύεστε τα περισσότερα, ο άνθρωπος με τον οποίο συζητάτε καθετί σημαντικό που σας απασχολεί.

Το θετικό : Κρατώντας ένα κομμάτι του εαυτού σας κρυφό από τον/την σύντροφό σας διατηρείτε το μυστήριο στη σχέση σας, γεγονός που την ευνοεί από κάθε άποψη και σας κάνει πιο επιθυμητό/η.

Το αρνητικό: Η τάση σας να κρύβετε τις σκέψεις σας μπορεί να εκληφθεί από τον/την σύντροφό σας ως ψυχρότητα ή αδιαφορία. Φροντίστε λοιπόν να τον/την διαβεβαιώνετε για την δύναμη των συναισθημάτων σας και να του/της φέρεστε τρυφερά. Διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα σας.

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα Β …

…είναι σίγουρο ότι θέλετε να κινείστε χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν, ούτε καν στο σύντροφό σας. Ακόμα χειρότερα, δεν θεωρείτε αυτονόητο ή απαραίτητο να σας συνοδεύει πάντα και παντού. Υπάρχουν δραστηριότητες που προτιμάτε να τις μοιράζεστε με άλλους ή μόνοι σας. Όπως για να θαυμάσουμε ένα τοπίο το κοιτάζουμε από απόσταση, έτσι και εσείς βιώνετε καλύτερα την ένταση των συναισθημάτων σας για τον /την σύντροφό σας, όταν πάρετε τις αποστάσεις σας. Τον/την σκέφτεστε πιο τρυφερά όταν είναι μακριά σας, όταν νιώθετε την απουσία του/της. Η προσωρινή απομάκρυνση, είτε πρόκειται για μερικές ώρες είτε για μερικές μέρες πιστεύετε ότι σας δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσετε περισσότερο την αξία της συνύπαρξης σας. Το βαθύτερο πιστεύω σας για το καλό της σχέσης είναι ακριβώς το αντίθετο από το «εμείς πάμε πακέτο». Εσείς δεν το αντέχετε το πακέτο και γι αυτό δεν μπορείτε να συμβιώσετε με έναν σύντροφο που θέλει να βρίσκεται συνεχώς πλάι σας. Αντίθετα για να νιώσετε ότι ο σύντροφός σας σας αγαπά και σας σέβεται πρέπει να μπορείτε να απομακρύνεστε χωρίς να σκαρφιστείτε ένα ψέμα.

Το θετικό: Όταν απομακρύνεστε επιθυμείτε περισσότερο τον/ την σύντροφό σας και σας επιθυμεί κι εκείνος/εκείνη. Γι αυτό κι όταν ξαναβρίσκεστε το αγκάλιασμα σας είναι πιο θερμό. Αυτοί οι συχνοί χωρισμοί και οι επανενώσεις τονώνουν τη σχέση σας και την κρατούν ζωντανή.

Το αρνητικό: Η απομάκρυνση σας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι του/της λείπετε, αυξάνουν την πιθανότητα αλλά και την επιθυμία να αναζητήσει τη συντροφιά ενός άλλου προσώπου. Αν όμως έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, αλλά και στα συναισθήματα σας, η ελευθερία κινήσεων δεν πρόκειται να βλάψει τη σχέση σας. Το αντίθετο μάλιστα…

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα Γ…

 …έχετε απόλυτη ανάγκη να συμπεριφέρεστε όπως νιώθετε. Για σας ο έρωτας έχει τα πάνω του και τα κάτω του και δεν διανοείστε να προσποιηθείτε. Το να αγαπάτε ή να σας αγαπούν λιγότερο δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην με επιθυμία χωρισμού. Πιστεύετε ότι μια σχέση βασίζεται κυρίως στην εκτίμηση και την τρυφερότητα, και ότι το ερωτικό πάθος …ανεβοκατεβαίνει, έρχεται, παρέρχεται και επιστρέφει. Θέλετε να αγαπάτε με την ευρεία έννοια της αγάπης: να νιώθετε φιλία, συμπάθεια, έλξη, να γοητεύεστε, να φλερτάρετε…χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαρνιέστε ή αδιαφορείτε για τον/την σύντροφό σας. Μερικοί μάλιστα ανάμεσα σας, δεν θεωρούν καν κολάσιμη μια εξωσυζυγική σχέση. Νιώθουν δηλαδή ταυτόχρονα αγάπη για τον σύντροφό τους και έλξη για κάποιον άλλον. Πιστεύετε ότι τα συναισθήματα του καθενός είναι ιερά και οφείλει να τα σέβεται και να τα περιφρουρεί. Για τίποτα στον κόσμο δεν μπορείτε να απαρνηθείτε τα συναισθήματα σας ή να λειτουργήσετε αντίθετα από αυτά.

Το θετικό: το γεγονός ότι για σας εκτίμηση και σεβασμός προς το σύντροφό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να τον αγαπάει, αλλά απλώς μένετε πλάι του γιατί τον παραδέχεστε ή και τον θαυμάζετε, ενισχύει τη σχέση σας. Γιατί ακριβώς μέσα από αυτή την παραδοχή και τον θαυμασμό ξαναγεννιέται ο έρωτας σας για εκείνον/εκείνη. Όταν λέτε «σ αγαπώ» το εννοείτε απόλυτα και αυτό μετράει πολύ στο σύντροφό σας.

Το αρνητικό: Αν και όλοι ξέρουμε ότι μέσα σε μια σχέση τα συναισθήματα δεν μπορούν να παραμένουν ίδια, αλλά συνεχώς αλλάζουν, άλλοτε είναι πιο έντονα, άλλοτε πιο αδύναμα, το γεγονός ότι αυτές οι αυξομειώσεις δεν συμπίπτουν -όταν εσείς αγαπάτε πολύ, εκείνος μπορεί να βρίσκεται στη φάση του λίγου, ή αντίθετα-ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής ρήξης είναι ορατός.

 Άρτεμη Παπαδοπούλου