close

6 φράσεις κλειδιά για να τα βγάλεις πέρα σε δύσκολες στιγμές της ζωής

Τα πάνω κάτω στη ζωή μας έρχονται χωρίς να μας ρωτήσουν αν είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. 

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα διαζύγιο, η μετεγκατάσταση σε μια ξένη χώρα, η προδοσία ενός φίλου, μια απόλυση… είναι καταστάσεις που προκαλούν πόνο, αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, απογοήτευση, ανασφάλεια,  απόγνωση, πανικό…

Όλα και το καθένα ξεχωριστά, συχνά και σε συνδυασμό με ένα αίσθημα αδυναμίας, ντροπής και έλλειψης αυτοπεποίθησης, μας καταβάλουν.

Από πού να αντλήσουμε δυνάμεις για να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις;

6 φράσεις κλειδιά που συχνά μας επαναλαμβάνουν εκείνοι που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την κακουχία, μπορεί να μην μας δίνουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε, βοηθάνε όμως πολύ στο να τις βρούμε!

1.Μπορεί να συμβεί στον καθένα

Αν σου συμβεί κάτι για το οποίο ντρέπεσαι, κάτι που σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά, όπως για παράδειγμα μια απόλυση, ή ένα διαζύγιο, αντί να κολλάς σε σκέψεις όπως «δεν έκρινα σωστά», «έκανα λάθος επιλογή», «είμαι ανεπαρκής», και να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, σκούπισε τα δάκρυά σου και κοίτα γύρω σου. Δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι ο μόνος που του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Σταμάτα να αυτομαστιγώνεσαι και να λυπάσαι τον εαυτό σου, σταμάτα να κρύβεις την πραγματικότητά σου από τους άλλους, διακωμώδησε λίγο την κατάσταση, και προσπάθησε αφενός να μην επαναλάβεις λάθη του παρελθόντος και αφετέρου να μάθεις από αυτά. Κι ακόμα, προσπάθησε να ανακαλύψεις και να αξιοποιήσεις όλες τις δυνατότητές σου. Στο κάτω-κάτω ουδέν κακόν αμιγές καλού!

2.Η αγάπη είναι πιο δυνατή

Όταν χάνουμε έναν αγαπημένο άνθρωπο, είναι φυσικό να πονάμε και να κλαίμε για τον χαμό του. Θυμόμαστε όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί του, όλα τα «δώρα» που μας χάρισε όσο ήταν πλάι μας, και τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι. Όμως προσπάθησε να σταματήσεις να λυπάσαι που κάτι τόσο υπέροχο τελείωσε και εστιάσου στη χαρά που σου συνέβη. Κρατήσου απ’ αυτή τη χαρά, και μετάγγισέ τη σε ό,τι κάνεις, συνέχισε να κάνεις όλα αυτά που μοιραστήκατε μαζί, σαν να είναι ακόμα εκεί κοντά σου.  Μαζί με τη χαρά που αντλείς, νιώσε και τη χαρά που θα αντλούσε κι εκείνος. Διοχέτευσε την αγάπη σου για κείνον και την αγάπη του για σένα, σε καθετί. Και κάθε φορά που πετυχαίνεις τον στόχο σου, φέρε τον νοερά στο μυαλό σου, και άκουσέ τον να σου ψιθυρίζει «Σού το’ λεγα ότι θα τα καταφέρεις!».

3.Παντού σαν στο σπίτι σου

Για οποιοδήποτε λόγο και αν χρειαστεί να απομακρυνθείς από τον τόπο σου κα το οικείο περιβάλλον σου, μη θεωρήσεις δεδομένο ότι στην άλλη γη και τ’ άλλα μέρη που πήγες θα νιώθεις ξένος και μόνος. Είναι στο χέρι σου κι εκεί να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, αρκεί να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Το αίσθημα της οικειότητας είναι κατ’ αρχήν μια νοητική κατάσταση, που σιγά-σιγά γίνεται και βιωματική. Αλλά και αν τελικά δεν μπορέσεις να προσαρμοστείς και να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, τι σ’ εμποδίζει να πας κάπου αλλού; Δεν έχει σημασία ούτε το όνομα της χώρας ούτε της πόλης που θα επιλέξεις να εγκατασταθείς. Σημασία έχει να νιώσεις τους κραδασμούς της και να προσπαθήσεις να συντονιστείς μαζί τους.

4.Εντάξει λοιπόν

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις κάτι δυσάρεστο; Μα, να το αποδεχτείς! Και βέβαια θα στενοχωρηθείς, και βέβαια θα πικραθείς, θα νιώσεις απογοήτευση και θλίψη. Όμως αν κάτι δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αφήσεις πίσω σου και να πας παρακάτω. Όσο αρνείσαι να πιστέψεις στην πραγματικότητα, όσο της αντιστέκεσαι, τόσο μεγαλοποιείς το πρόβλημά σου. Το «γιατί σε μένα;», ή «το γιατί μου το έκανε αυτό» δεν έχουν απάντηση. Απλώς σήκωσε τα χέρια ψηλά, και παραδώσου στη νέα πραγματικότητα. Τότε μόνο θα ανακαλύψεις την πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.

5.Κανένας δεν ξέρει τι κάνει μέχρι να μάθει

Κάθε νέα προσπάθεια απαιτεί εκμάθηση και εξάσκηση. Κάθε φορά λοιπόν που προσπαθείς να κάνεις κάτι καινούριο, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για χόμπυ, σίγουρα θα σκοντάψεις, σίγουρα θα κάνεις λάθη. Όμως μη δίνεις σημασία στους εξυπνάκηδες και τους φιγουρατζήδες, που προσπαθούν να σου δείξουν πόσο καλύτεροι είναι από σένα, αλλά ούτε και σ΄ εκείνους που σε βομβαρδίζουν με μηνύματα του τύπου «εμπρός προς τη δόξα τράβα», «σκίσε τους», « η νίκη είναι δική σου». Το μόνο που καταφέρνουν όλοι αυτοί, είτε έχουν καλές είτε κακές προθέσεις, είναι να σε βάζουν σε δεύτερες σκέψεις, μήπως έκανες λάθος επιλογή. Εστιάσου αποκλειστικά στην προσπάθειά σου, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου, και…

6.Θα τα πας μια χαρά!


INSTAGRAM FEED