5 tips για μυαλό… ξυράφι!
Τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν γίνει σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες και είναι φυσικό, κάποια στιγμή το μυαλό μας να… κολλάει. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά, δεν μπορούμε να πάρουμε γρήγορες και σωστές αποφάσεις, αμβλύνεται η παρατηρητικότητα, η αντίληψη και η μνήμη μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω ή για να βελτιώσουμε τις εγκεφαλικές μας επιδόσεις; Η επιστήμη μας συστήνει 5 πολύ απλές καθημερινές ασκήσεις, που, εκτός των άλλων, βοηθούν και στην πρόληψη της άνοιας και του αλτσχάϊμερ.
- Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό
Όσο αυξάνουμε τον ρυθμό με τον οποίο περπατάμε, τόσο αυξάνεται και ο ρυθμός της εγκεφαλικής μας λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε την καθημερινή μας βόλτα και ότι ο ρυθμός μας πρέπει να είναι τέτοιος που να μας δυσκολεύει να μιλήσουμε. Δηλαδή όταν περπατάμε καλό είναι να λαχανιάζουμε λιγάκι…
- Μείνετε συνδεδεμένοι
Είναι σαφές ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά μας είναι καλό και για τον εγκέφαλό μας, λένε οι επιστήμονες. Ένα δε ισχυρό νήμα που συνδέει τον εγκέφαλο με την καρδιά είναι οι κοινωνικοί δεσμοί. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλτσχάϊμερ. Επίσης η μοναξιά οδηγεί σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ανοσολογική δυσλειτουργία και κατάθλιψη. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι τα άτομα που παραμένουν κοινωνικά και διανοητικά ενεργά έχουν καλύτερη συνολική υγεία και μεγαλύτερη αίσθηση ευημερίας. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν καλό είναι να μείνουμε συνδεδεμένοι με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Να επικοινωνούμε καθημερινά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να επιδιώκουμε τις κοινωνικές συναναστροφές, να κάνουμε νέες γνωριμίες.
- Βάλτε στο πιάτο σας τροφές για το μυαλό
Τόσο η μεσογειακή όσο και η δίαιτα MIND – που δίνουν έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια – έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Αν η ανανέωση των διατροφικών σας συνηθειών σας δυσκολεύει κάντε τη λίγο πιο διασκεδαστική βάζοντας χρώμα στο πιάτο σας. Για παράδειγμα φτιάξτε μια σαλάτα λαχανικών χρησιμοποιώντας λαχανικά με διαφορετικό χρώμα, ή μια φρουτοσαλάτα με φρούτα διαφορετικού χρώματος.
- Ήρεμο πρωϊνό ξύπνημα
Από το άγχος και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του δεν γλύτωσε κανείς. Δεδομένου ότι 3 από τις πιο συχνές είναι η σύγχυση του μυαλού, η αδυναμία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, αποτελεί θέμα ζωτικής ανάγκης ο έλεγχός του. Δύο απλές αλλά και αποτελεσματικές πρακτικές για να ελέγξουμε το άγχος μας, συστήνουν οι ειδικοί: 1. Ασκήσεις αναπνοής πρωί και βράδυ – εισπνοή σε 4 χρόνους, κράτημα σε 4 χρόνους, εκπνοή σε 4 χρόνους. 2. Εξασφάλιση λίγου ήσυχου χρόνου- ιδανικά 1 ώρα- αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Για όσους παίζουν στα δάχτυλα τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συστήνεται και η εφαρμογή CALM.
- Νέες προκλήσεις
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι όταν ο εγκέφαλός μας έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση – εκμάθηση ξένης γλώσσας ή μουσικού οργάνου, παρακολούθηση σεμιναρίου, αλλαγή θεματολογίας, λύση ενός παζλ, κ.λπ.- ενεργοποιείται. Για τους πολλούς που δεν διαθέτουν χρόνο για τίποτα από τα παραπάνω, προτείνεται κάτι πολύ απλό: αλλαγή γαστρονομικού ρεπερτορίου, ή αλλιώς αναζητήστε νέες συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής, οπότε πετυχαίνετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Βάζετε και το μυαλό και τη γεύση σας μπροστά σε νέες προκλήσεις.