close

5 καθημερινές συνήθειες που “σαμποτάρουν” την ψυχική μας υγεία

Καθημερινές συνήθειες. Κινήσεις ρουτίνας που σχεδόν όλοι μας έχουμε υιοθετήσει με το πέρασμα του χρόνου αλλά πραγματικά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μπορεί να επηρρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Στο άρθρο που ακολουθεί και το οποίο θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον, όχι μόνο μπορεί να ¨ανακαλύψετε” τον εαυτό σας αλλά σίγουρα θα καταλάβετε πώς συχνά οι ίδιοι χωρίς να το θέλουμε, μας…μποϋκοτάρουμε!

——————————————————————————————————————–

“Αν μου μοιάζετε έστω και λίγο, έχετε μία συγκεκριμένη ρουτίνα από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε.

Ξυπνάω.

Ελέγχω τον σκύλο… εντάξει, αναπνέει ακόμη.

Γυρίζω από την άλλη και ελέγχω το αγόρι μου, εντάξει κι αυτός αναπνέει ακόμη.

Από εκείνη τη στιγμή, αμέσως αρπάζω το κινητό μου και ανοίγω όλες τις εφαρμογές κοινωνικών δικτύων για να δω ποια φοβερά νέα έχασα τις τελευταίες… έξι ώρες και μετά να ξεκινήσω τη μέρα μου.

Κάποιες από τις συνήθειές μου, όπως η πρωινή γυμναστική, μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά όσο περισσότερο ασχολούμαι με την ψυχική μου υγεία, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι κάποιες από τις καθημερινές μου συνήθειες θα μπορούσαν πιθανώς να βλάπτουν την ευεξία μου.

Οι ρουτίνες είναι το εργασιακό ανάλογο των συνηθειών και το ξεκίνημα νέων συνηθειών μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο όσο το σταμάτημα παλιών, όμως η αξιοποίηση της δύναμης μιας ρουτίνας μπορεί να έχει αξιόλογα αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και στην ψυχική μας κατάσταση.

Παρακάτω, θα συζητήσουμε μερικές από τις πιο κοινές συνήθειες, πώς μπορεί να βλάπτουν την ψυχική σας υγεία και πώς να τις βελτιώσετε.

 

1. Παρακολούθηση των νέων και των φίλων σας στα κοινωνικά δίκτυα

Δεν είναι κάπως περίεργη η αυτόματη αντίδρασή σας να μπείτε στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μόλις ξυπνήσετε, όταν μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή απλώς ενώ κάθεστε στο γραφείο σας; Εγώ πιάνω τον εαυτό μου να το κάνω τακτικά κατά τα διαλείμματα μέσα στη μέρα μου. Ενώ αυτό μπορεί να μοιάζει σαν μια τυπική συνήθεια, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην κατάθλιψη και στη θολούρα του μυαλού.

Όταν παρακολουθείτε τι κάνουν οι φίλοι σας στο Facebook και στο Instagram τόσο συχνά όσο το κάνετε, αυτό μπορεί να σας βάζει να συγκρίνετε τη ζωή σας με τις ζωές των άλλων, το σώμα σας με το σώμα κάθε μοντέλου στο Instagram ή το χαλαρό βράδυ Παρασκευής σας με την νυχτερινή έξοδο στην πόλη κάποιου άλλου.

Η κατάθλιψη των κοινωνικών μέσων είναι περισσότερο κοινή από ότι συνειδητοποιούν πολλοί. Είναι εύκολο να νιώθεις άσχημα για τη ζωή σου όταν βλέπεις συνεχώς πόσο καλά περνάνε όλοι οι άλλοι.

2. Τα παράπονα που εκφράζετε σε όλους (και στον εαυτό σας)

Η έκφραση είναι υγεία, ακόμη και αν αισθάνεστε ταραγμένοι ή ανήσυχοι, αλλά τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων μπορούν να είναι καταστροφικά. Ο λόγος: οι αρνητικές σκέψεις τρέφουν περισσότερες αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε μια αρνητική στάση και κυνική άποψη για τη ζωή.

Είναι σημαντικό επίσης, να έχουμε επίγνωση για τη συχνότητα των παραπόνων μας στους άλλους. Λίγη γκρίνια είναι υγιής, όμως η υπερβολική γκρίνια μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συλλογισμούς. Η γκρίνια μπορεί να είναι μία συνήθεια που είναι δύσκολο να κοπεί, ειδικά αν οι φίλοι ή οι συνεργάτες σας απολαμβάνουν να κλαίγονται ο ένας στον άλλον.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις ενώ συμβαίνουν προκειμένου να σπάσετε τον φαύλο κύκλο. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη σκεπτόμενοι πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες (ακούγεται κλισέ, το ξέρω), ή καταγράφοντας θετικές σκέψεις στην ατζέντα σας ή στο ημερολόγιό σας.

3. Το ζύγισμα κάθε πρωί

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ενός δραστήριου τρόπου ζωής είναι ένας εξαιρετικός στόχος, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της παρακολούθησης του βάρους σας και της εμμονής με τον αριθμό στη ζυγαριά. Το καθημερινό ζύγισμα συχνά οδηγεί σε εμμονές σχετικά με τις διακυμάνσεις του βάρους. Κάτι που μοιάζει με ένα φυσιολογικό κομμάτι του πρωινού σας μπορεί, αν συνεχιστεί καθημερινά, να οδηγήσει σε εμμονές για την εικόνα του σώματος σας και τις διακυμάνσεις του βάρους σας.

Υπέφερα με αυτό το ζήτημα από την εφηβεία μου και χρειάστηκε να σπάσω αυτό τον φαύλο κύκλο με τη βοήθεια του ψυχολόγου μου. Το βάρος μας μπορεί να αλλάζει καθημερινά ανάλογα με το φαγητό, την ποσότητα του νερού, τις ορμονικές αλλαγές, ακόμη και την ώρα της ημέρας, οπότε μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας και αφήστε στην άκρη τη ζυγαριά!

4. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πριν τον ύπνο

Αν το κινητό σας είναι το πρώτο πράγμα που πιάνετε στο χέρι σας όταν ξυπνάτε και το τελευταίο που έχετε στο χέρι σας πριν ακουμπήσετε στο μαξιλάρι, μπορεί να βρεθείτε να ζείτε με την ανησυχία και την αϋπνία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κινητά διεγείρουν τους εγκεφάλους μας, κρατώντας το μυαλό δραστήριο και σε εγρήγορση για μέχρι δύο ώρες από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε το κινητό σας.

Πολεμήστε την ανησυχία και την υπερδιέγερση σταματώντας τη χρήση του τηλεφώνου σας τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Αντικαταστήστε τον χρόνο που περνάτε στην οθόνη του κινητού διαβάζοντας ένα βιβλίο (όχι ηλεκτρονικά), ζωγραφίζοντας ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες, κάνοντας διαλογισμό ή γράφοντας ημερολόγιο.

5. Η κατανάλωση καφείνης πριν την μετακίνηση στον χώρο εργασίας

Μήπως σας προκαλεί νευρικότητα και άγχος η μετακίνησή σας την ώρα της αιχμής στον αυτοκινητόδρομο ή στα δημόσια μέσα μεταφοράς; Ο πρωινός καφές μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό. Ενώ η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και την εστίαση, μπορεί να προκαλέσει επίσης συμπτώματα άγχους όπως ταχυπαλμία, αυξημένη θερμοκρασία (έχετε αισθανθεί σαν έχετε εξάψεις στο λεωφορείο;), ταραχή και κοφτή αναπνοή.

Συμβουλή: περιμένετε να πιείτε τον διπλό εσπρέσο όταν φτάσετε στο γραφείο και ξεκινήσετε δυναμικά να εργάζεστε. Αντικαταστήστε το συνηθισμένο σας ρόφημα κατά τη μετακίνησή σας με κάτι ηρεμιστικό, όπως ένα τσάι από βότανα ή ένα χυμό.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κόψετε αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες που όμως μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να αναθεωρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα είναι να διατηρήσετε μία κατάσταση επίγνωσης ώστε να μπορείτε να διορθώσετε εύκολα όποια συνήθεια προσπαθείτε να κόψετε.

Αν δεσμευθείτε σε μια υγιέστερη ρουτίνα –με λιγότερες διακοπές, περισπασμούς και λιγότερη διέγερση- θα προσφέρετε στον εαυτό σας ένα πιο ισορροπημένο και λιγότερο χαοτικό τρόπο ζωής.

Πηγή: https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/proagogi-psyxikis-ygeias/eveksia/5721-pente-kathimerines-synitheies-pou-kanoun-kako-stin.html

 


Η Χριστίνα Λαμπίρη είναι δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία στο χώρο των περιοδικών, της τηλεόρασης αλλά και στου ραδιοφώνου. Έχει αγαπηθεί από το κοινό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την μεσημεριανή ζώνη με ένα προφίλ δημοσιογραφικό που χαρακτηριζόταν εξαρχής από ήθος και υπευθυνότητα. Από τότε έχει υπηρετήσει επάξια ως παρουσιάστρια ζώνες ειδησεογραφίας , πρωινής ενημέρωσης , εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου αλλά και ειδικές εκπομπές όπως Καλλιστεία, Τηλεμαραθώνιο αλλά και τα Τηλεοπτικά βραβεία του ΕΘΝΟΥΣ «ΠΡΟΣΩΠΑ 2008». Έχει κερδίσει 2 τηλεοπτικά βραβεία ως «αγαπημένη εκπομπή κοινού 2005» και «Βραβείο ειδικής εκπομπής 2008» για τον Τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε για υποστήριξη και βοήθεια προς τους πυροπαθείς της Ηλείας , ενώ ήταν και δύο φορές υποψήφια στα ίδια βραβεία ως «αγαπημένη παρουσιάστρια κοινού εκτός ειδήσεων». Το 2012 αποφάσισε να διοχετεύσει όλη της το «είναι» στο δικό της ηλεκτρονικό δημιούργημα που δεν είναι άλλο από το The fun of Lifesharing.«To site αυτό έχει γίνει με αγάπη και μεράκι τόσο από εμένα όσο και από τους συνεργάτες μου όλους εσάς που θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα υγείας,ομορφιάς,μόδας,ψυχολογίας, επικαιρότητας και όχι μόνο. Η ομάδα μας πρεσβεύει την χαρά του να μοιράζεσαι την γνώση και δεν είναι τυχαίο ποια άτομα μπήκαν στην οικογένεια του Τhe fun of Lifesharing. Το όραμα μας είναι η ομάδα αυτή να επεκταθεί και να εμπνευστεί από εσάς! Θέλουμε να γίνουμε η αγαπημένη σας παρέα το πρωί με καφέ, τις χαλαρές σας ώρες,το βράδυ πριν κοιμηθείτε,στο διάλειμμα σας στη δουλειά,η συντροφιά σας σε κάθε στιγμή σας».

INSTAGRAM FEED