close

Πεθερά & Νύφη. Μια σχέση όμορφη ή συγκρουσιακή;

 

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που έχει επαληθευτεί πολλάκις, και όχι για ένα μύθο. Μιλάμε για τη δύσκολη, άβολη, προβληματική ενδεχομένως σχέση νύφης πεθεράς. Δυστυχώς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο νεότερες και εκσυγχρονισμένες κι αν είναι, μερικές φορές, οι πεθερές, παραμένουν καχύποπτες, προκλητικές και επικριτικές ως προς τις νύφες τους. Όχι πάντα, φυσικά, αλλά είναι λίγες οι εξαιρέσεις. Σπάνια έχουν αγαπημένη ή φιλική σχέση οι πεθερές με τις νύφες τους. Αρκεί, όμως, να είναι τουλάχιστον πολιτισμένη η σχέση και να διατηρείται ένα επίπεδο.

Ενδεχομένως εσύ να μην έχεις δώσει ποτέ δικαίωμα για να είναι αρνητική και επιθετική απέναντί σου, όμως συνήθως οι πεθερές είναι αρνητικά προκατειλημμένες ούτως ή άλλως. Οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά (και δεν εννοώ να παραμένεις σιωπηλή σε ό,τι συμβαίνει!)

Για να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα ειρηνικό κλίμα ανάμεσα σε εσένα και τη μητέρα του συζύγου σου, φρόντισε να είσαι ήρεμη, ψύχραιμη και να χειρίζεσαι τις καταστάσεις διπλωματικά, με ωριμότητα και με πολύ υπομονή.

Γιατί όμως οι πεθερές, μπορεί να γίνουν «επιθετικές» και προσβλητικές με τις νύφες τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πολλές αφορμές. Μπορεί καμία φορά, να μην υπάρξει και τίποτα. Οι συνηθέστεροι όμως είναι οι εξής :

1.Το κυριότερο. Δεν περνούν καλά οι ίδιες στον γάμο τους και όλα τα… «σπασμένα» βγαίνουν στο γάμο του παιδιού τους. Μπορεί ο δικός τους γάμος να μην ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Μπορεί η σχέση τους με τον σύζυγό τους, να μην τους ευχαριστεί και δυστυχώς, δέκτης όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων να είσαι…εσύ!

2.Να είσαι «παραπάνω» επιτυχημένη & ικανή από την ίδια. Όπως για παράδειγμα, να μαγειρεύεις καλύτερα από εκείνη, κάποια φαγητά και ο σύζυγος σου να σε επαινεί! Η να έχεις καταφέρει περισσότερα από εκείνη επαγγελματικά! Συμβαίνει πολλές φορές, οι πεθερές να νιώθουν πως ο γιος τους, θα τις υποτιμήσει, βρίσκοντας μια γυναίκα που έχει καταφέρει πολλά πράγματα στη ζωή της ή φαίνεται να είναι ικανή! Η να προσπαθεί να την μειώσει, για να φαίνεται ικανότερη εκείνη.

3.Να έχουν μια σχέση εξάρτησης από το παιδί τους. Ναι, το καταλαβαίνω ότι όλες οι μαμάδες, έχετε ιδιαίτερη σχέση με τους γιους σας, αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια. Απλά να είναι καχύποπτη με όλες και με όλους. Απλά να μην είναι τόσο δεκτική, όσο θα έπρεπε.

Γενικότερα, προσπάθησε να εστιάσεις στο παρελθόν της οικογένειας, για να καταλάβεις τον λόγο που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς να εννοώ να δέχεσαι οτιδήποτε συμβαίνει.

Αν θες να μάθεις περισσότερα, διάβασε το επόμενο άρθρο :https://lifesharing.gr/2020/01/26/7-%ce%a3%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b7/

 

 

 


Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του UEL (UNIVERSITY OF EAST LONDON), του Τμήματος Ψυχολογίας - BSc(Hons) Psychology. Μετεκπαιδεύτηκε στα ψυχομετρικά τεστ και πιο συγκεκριμένα, στις προβολικές δοκιμασίες TAT & CAT (ThematicApperception test & Children’s Apperception Test) και στο Ιχνογράφημα παιδιών και ενηλίκων, στο κέντρο διεπιστημονικής και ερευνητικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων (ΔΙΚΕΨΥ). Έπειτα, ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη μετεκπαίδευση και ειδικεύτηκε στην κλινική αξιολόγηση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω προβολικών διαγνωστικών εργαλείων, στο κέντρο ψυχολογίας Animus Corpus. Έχει παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια σχετικά με το Selfie Syndrome, Bullying in schools και άλλα. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά ως βοηθητικό προσωπικό - ψυχολόγος, στον οίκο υπέρ ενηλίκων, "Κωστοπούλειος Στέγη" στο νομό Σερρών , και στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχιατρικής στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στις Σέρρες. Είναι μέλος του συλλόγου BPS (British psychological Society).

INSTAGRAM FEED