Μήπως το έξυπνο κινητό σου σε κάνει πιο… χαζή;
Αν θέλεις λοιπόν να ανακαλείς με ευκολία στη μνήμη σου οτιδήποτε δοκίμασε τους παρακάτω 6 τρόπους!
1. Κρύψε το κινητό σου
Όταν δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου φρόντισε να μην βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο. Συμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, μια ματιά έστω και στη σκοτεινή οθόνη του μειώνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής σου κι επομένως της απομηνόνευσης αυτού που κάνεις. Κι ακόμα “Η διαδικασία αντοχής στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσεις μπορεί να μειώσει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά”.
2. Ρύθμισέ το στο “Μην ενοχλείτε”
Όσο γίνεται περισσότερες ώρες της ημέρας ρύθμισε το κινητό σου έτσι ώστε να δέχεται μόνο επιλεγμένες κλήσεις. Έτσι δεν θα σε αποσπούν ασήμαντες για σένα ειδοποιήσεις, κλήσεις ή αναρτήσεις.
3. Μείωσε την επικοινωνία σου μέσω Facebook
Σύμφωνα με έρευνα για την υγεία του εγκεφάλου του AARP η μνήμη ατόμων άνω των 40 ετών που δήλωσαν ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα δεν επικοινώνησαν με φίλους ή συγγενεις στο Facebook, λειτουργούσε πολύ καλύτερα από τη μνήμη εκείνων που δήλωσαν ότι επικοινωνούσαν συχνά στη διάρκεια της εβδομάδας με τους δικούς τους.
4. Πάρε ένα στυλό
Η σύνταξη σημειώσεων σε χαρτί οδήγησε σε καλύτερη διατήρηση της μνήμης από την πληκτρολόγηση σε φορητούς υπολογιστές σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Psychological Science. Η δακτυλογράφηση είναι συχνά χωρίς νόημα μεταγραφή, αλλά το χειρόγραφο απαιτεί περισσότερο χρόνο και εστίαση. Η διαδικασία βοηθά στην κωδικοποίηση πληροφοριών στη μνήμη.
5. Meetings χωρίς κινητό
Φρόντισε στις επαγγελματικές σου συναντήσεις να κλείνεις το κινητό σου. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ή όταν ολοκληρώνεις μια εργασία ο εγκέφαλός βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται μνήμη εργασίας: Καταγράφει τις σημαντικές πληροφορίες έτσι ώστε να μπορεί να τις ανακαλέσει τη δεδομένη στιγμή. Αν όμως σε αποσπά το κινητό σου τότε η πληροφορία που θέλεις να κρατήσεις στη μνήμη σου το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα όπως θα ήθελες.
6. Βάλε το κινητό σου για… ύπνο
“Η μνήμη παγιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου,” μας λέει η επιστήμη και μας συμβουλεύει να απενεργοποιούμε όλες τις συσκευές μας -κινητά, λαπτοπ, ταμπλετ- τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Προπαντός μην τα τοποθετείς στο κομοδίνο σου, ώστε να μπορείς να έχεις σ’ αυτά άμεση πρόσβαση. Όσο πιο κοντά είναι ο πειρασμός τόσο περισσότερο κινδυνεύεις.