Καλύτερη διατροφή,καλύτερη ζωή! 10 βήματα να πετύχεις τον στόχο σου

Καλύτερη διατροφή,καλύτερη ζωή! 10 βήματα να πετύχεις τον στόχο σου

Αν μέσα στους στόχους της νέας χρονιάς έχετε συμπεριλάβει και μία καλύτερη διατροφή έχουμε τον τρόπο να την κάνετε και ευκολότερη!

  1. Πώς θέλετε να αισθάνεστε;

Φυσικά διανύουμε την περίοδο κατά την οποία «βομβαρδιζόμαστε» από διαφημιστικά σποτάκια για μαγικούς τρόπους αδυνατίσματος κι όλα αυτά συνοδευόμενα από εικόνες υπέροχων κορμιών. Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε αφενός το «εφικτό» και αφετέρου να σκεφτούμε τι είναι για μας πιο σημαντικό στη ζωή αυτή την στιγμή.

Για παράδειγμα

Θέλω να αισθάνομαι «ελαφρύς»

Θέλω να αισθάνομαι γεμάτος ενέργεια

Θέλω να αισθάνομαι δημιουργικός

Θέλω να αισθάνομαι ελεύθερος

Αν πραγματικά ανακαλύψουμε και συνειδητοποιήσουμε τι είναι πιο σημαντικό για μας, θα οδηγηθούμε σε σωστότερες επιλογές ακόμα κι αν πρόκειται για το … φαγητό μας!

  1. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε χρώμα το πιάτο μας

Συνέχεια διαβάζουμε πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας φρούτα και λαχανικά.  Δύσκολα όμως θα επιλέξουμε να φάμε ένα βραστό μπρόκολο, μία σκέτη πράσινη σαλάτα ή ένα μήλο. Σκεφτείτε τώρα, μία πανδαισία χρωμάτων μέσα σε ένα πιάτο! Επειδή το μάτι τελικά δεν χορταίνει, να ένας τρόπος να το ξεγελάσουμε. Συνδυάστε πολλά διαφορετικά λαχανικά μαζί, ή ετοιμάστε μία ωραία φρουτοσαλάτα και νιώστε τη διάθεση αλλά και την όρεξή σας να αλλάζει!

3. Βάλτε τη ρουτίνα στη ζωή σας

          Ο ανθρώπινος οργανισμός βασίζεται στην ρουτίνα… Σκεφτείτε απλά τους γνωστούς βιορυθμούς. Η τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Αυτό το «ρολόι» στην ουσία ορίζει όλες τις λειτουργείες  μας, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, κυρίως  μέσα από τις εκκρίσεις των ορμονών. Οι ώρες που νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, οι ώρες που νυστάζουμε, που αισθανόμαστε πείνα ή που χωνεύουμε είναι ήδη «ρυθμισμένες» .Άρα, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα κοντά σε εκείνο του οργανισμού μας, είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για μας!

Σύμφωνα μάλιστα και με τη θεωρία της εναλλακτικής Αργιουβέδα, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για την χώνευση είναι το μεσημέρι γι’ αυτό και θα ήταν προτιμότερο να έχουμε το βασικό μας γεύμα εκείνες τις ώρες ενώ αντίθετα το βράδυ θα πρέπει να επιλέγουμε κάτι εξαιρετικά ελαφρύ. Επίσης θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ένα ζεστό σχετικά πρωινό όπως για παράδειγμα κουάκερ ειδικά τον χειμώνα, το τελευταίο μας γεύμα θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο και φυσικά μια που το αναφέραμε καλά θα ήταν να αποφεύγουμε τα…ξενύχτια!

  1. Η σημαντική ενυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα ότι πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ για πολλούς λόγους. Ακόμα όμως και ο καφές καλό θα ήταν να λαμβάνεται με μέτρο. Το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας και αν δυσκολευόμαστε , λίγες σταγόνες λεμονιού μέσα σε αυτό είναι ένα δοκιμασμένο κόλπο για να ξεκινήσουμε να το πίνουμε και γιατί όχι και να το απολαμβάνουμε!

  1. Να δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις και συνταγές

Μπορεί να φαίνεται απίθανο αλλά είναι γεγονός. Η υγιεινή διατροφή και οι γευστικές μας προτιμήσεις μπορούν να ταιριάξουν εξαιρετικά μέσα σε έξυπνες, ψαγμένες αλλά και εύκολες συνταγές. Τώρα πια υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που φιλοξενούν όμορφες προτάσεις για να μην αναφερθούμε βέβαια και στα δεκάδες εστιατόρια  που προσφέρουν εξαιρετικές προτάσεις.

  1. Κάντε την επίσκεψη στον μανάβη, διασκέδαση

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς, όταν φθάνουν μπροστά στους πάγκους των φρούτων και των λαχανικών, πηγαίνουμε λίγο σαν να είμαστε σε …αυτόματο πιλότο. Έτοιμες σαλάτες ακόμα και κομμένα φρούτα είναι η πρώτη μας επιλογή και ίσως είναι και πολύ λογικό με την κούραση της ημέρας. Πόσο πιο όμορφα και πάνω από όλα πόσο πιο γευστικά θα ήταν να διαλέγαμε φρέσκα προϊόντα και κυρίως, προϊόντα της εποχή τους και όχι θερμοκηπίου… Είπαμε και λίγο πριν. Χρώματα στο πιάτο μας. Πειράματα, γιατί όχι;

  1. Προετοιμασία γευμάτων

Προσωπικά θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που καταφέρουν να το κάνουν αυτό. Είναι λίγο παραπάνω κόπος, και προφανώς προτιμάμε να έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο ελεύθερο από το να παλεύουμε μέσα σε μία κουζίνα. Κι όμως σκεφτείτε. Πόσο καλό είναι να γυρίζεις κατάκοπος από τη δουλειά και σε λίγα λεπτά να έχεις μπροστά σου ένα υπέροχο γεύμα απόλυτα φρέσκο, απόλυτα υγιεινό και βέβαια από τα χεράκια σου…

  1. Σταμάτα πριν …χορτάσεις.

Φανταστείτε το στομάχι σας σαν ένα πλυντήριο. Ένα πλυντήριο το οποίο είναι φτιαγμένο να πλένει 6 κιλά κι εμείς του βάλαμε 8.  Αποκλείεται να καταφέρει να βγάλει τα ρούχα καθαρά και σίγουρα δεν είναι δικό του λάθος. Δυστυχώς κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν τρώμε περισσότερο από την ποσότητα που μπορούμε να χωνέψουμε. Βάρος, δυσφορία, καούρα κι ένα σωρό άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Ποια είναι η λύση; Τρώγοντας αργά, απολαμβάνοντας το γεύμα μας. Το μυαλό μας ξέρει πότε να σταματήσει…

  1. Χαλαρώστε και αγαπήστε τον εαυτό σας.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Περιορίστε το. Αρχίστε να γίνεστε ο καλύτερος φίλος του. Ενθαρρύνετε τον. Δώστε την αγάπη που χρειάζεται.

  1. Η καλή υγεία, η καλή ζωή, ένα όμορφο και δυνατό σώμα όπως ο καθένας από εμάς το επιθυμεί, δεν αποτέλεσμα κόπων μίας εβδομάδας ή ενός μήνα. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά ούτε μαγικές συνταγές που λύνουν το πρόβλημά μας. Όπως όλοι οι στόχοι στη ζωή μας, θέλουν πειθαρχία, συνέπεια, αποφασιστικότητα και αλλαγή τρόπου σκέψης. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό και η επιτυχία έχει αυτή την μοναδική ικανοποίηση και την ομορφότερη γεύση!

Καλή επιτυχία

 

(Πηγή-: https://chopra.com/articles/10-tips-for-eating-healthy-in-the-new-year?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_content=200107-January-Newsletter&utm_campaign=Newsletter202017)