Σολομός με ρύζι, σπανάκι και αβοκάντο

Σολομός με ρύζι, σπανάκι και αβοκάντο

Σολομός με ρύζι, σπανάκι και αβοκάντο

Υλικά για 4 άτομα

500γραμ. σπανάκι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

500γραμ. φιλέτο σολομού

250γραμ. Ρύζι basmati

2 αβοκάντο

7 κουταλιές της σούπας soy sauce (σόγια σος)

Χυμό από ½ λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Ελαιόλαδο

Teriyaki sauce (Τεριγιάκι σος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το φιλέτο του σολομού στα τέσσερα και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Χτυπάμε στο σέικερ τη σόγια, το χυμό του λεμονιού με το μέλι. και τον περιχύνουμε. Τον αφήνουμε να μαριναριστεί για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε. (2-3 ώρες στο ψυγείο).
  2. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μικρό και καλά ζεσταμένο τηγανάκι και το καβουρντίζουμε. Το βάζουμε σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε το σπανάκι, με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι, αυξάνουμε τη θερμοκρασία και όταν πάρει βράση, μετράμε 2 λεπτά. Το ξεσκεπάζουμε και το ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθεί και να εξατμισθούν τα υγρά του. Τέλος το πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και πιπεράκι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ανάβουμε το γκριλ και τοποθετούμε τον μαριναρισμένο σολομό σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα, με το δέρμα προς τα κάτω. Τον ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια, βγάζουμε το ταψάκι, αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα, τα αλείφουμε με τη μαρινάδα και τα ξαναβάζουμε κάτω από το γκριλ, για 5 λεπτά ακόμα, ή και λίγο ακόμα, μέχρι να ασπρίσει ο σολομός.
  5. Ταυτόχρονα, βράζουμε το ρύζι. Ρίχνουμε 250ml νερό σε ένα κατσαρολάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και το αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει τελείως το νερό. Το αφήνουμε στην άκρη και όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, για να…αφρατέψει!
  6. Το σερβίρουμε μοιράζοντας το, σε 4 βαθιά πιάτα, ή σε μπολ. Βάζουμε κάτω ρύζι και σπανάκι. Από πάνω, μια φέτα σολομού και το γαρνίρουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και μερικές φέτες αβοκάντο. Το περιχύνουμε με λίγη τεριγιάκι σος και το πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο σουσάμι.

Ανθή Λαμπίρη