Η επιστήμη της καλοσύνης
Μπορεί ο εθελοντισμός, η αφοσίωση σε έναν καλό σκοπό, ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καλές πράξεις προς γνωστούς και αγνώστους, να αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας;
Την απάντηση δίνει η επιστήμη της καλοσύνης που μελετά την επίδραση του εθελοντισμού στη ζωή των εθελοντών.
Οι έρευνες της λοιπόν, που τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, μιλούν για μια σειρά οφέλη που προσφέρει ο εθελοντισμός στην ψυχική και σωματική υγεία των εθελοντών, ακόμα και για αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τους κατά 20 έως 60% συγκριτικά με τους μη εθελοντές.
Σύμφωνα με τους μελετητές της επιστήμης της καλοσύνης — οι εθελοντές είναι γενικά πιο κοινωνικοί και πιο χαρούμενοι άνθρωποι από τους μη εθελοντές, έχουν λιγότερο στρες, κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από κατάθλιψη, φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, διατρέφονται πιο υγιεινά και ασκούνται πιο συχνά.
Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές σε σχετικές ερωτήσεις έχουν δηλώσει ότι θεωρούν χρέος τους να βοηθούν τους άλλους και ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα η ζωή τους έχει προσφέρει. Και αναφερόμενοι στα συναισθήματα που βιώνουν μετά από κάθε καλή πράξη τους μιλούν για μια αίσθηση ικανοποίησης, μια βαθιά κατανόηση του νοήματος και του σκοπού της ζωής τους, ένα αίσθημα ευφορίας, μια ψυχική και ηθική ανάταση, ένα απέραντο αίσθημα γαλήνης.
Αυτού του είδους τα συναισθήματα, υποστηρίζει η επιστήμη της καλοσύνης, ωφελούν σοβαρά την υγεία των εθελοντών και μάλιστα είναι πιο έντονα και μεγαλύτερης διάρκειας όταν η προσφορά βοήθειας απευθύνεται σε αγνώστους.
Με δυο λόγια: Βοηθώντας ΛΙΓΟ τους γύρω σου βοηθάς ΠΟΛΥ τον εαυτό σου!