close

Ημερομηνίες λήξης των τροφίμων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία μας

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς όπως κι εγώ, το πρώτο πράγμα που κάνετε  όταν αγοράζετε «ευαίσθητα τρόφιμα» από το σουπερ μάρκετ είναι να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης τους.  Μέχρι εδώ καλά. Τι γίνεται όμως όταν αγοράζονται στην ώρα τους αλλά δεν καταναλώνονται στο διάστημα που πρέπει;  Ποια τρόφιμα κρύβουν πραγματικά κίνδυνο για την υγεία μας μετά τη λήξη τους και ποια … σώζονται και πώς;
Πιστεύω ότι το άρθρο που ακολουθεί από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  (https://www.dimokratianews.gr/content/99167/ligmena-trofima-poy-den-petioyntai) μας λύνει κάποιες απορίες.

Αβγά: Συνήθως τα αβγά είναι ασφαλή ακόμη και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα αβγό είναι ασφαλές είναι να το βυθίσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο, είναι φρέσκο. Αν βυθιστεί, αλλά δεν φτάσει στον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ενώ αν επιπλέει στην επιφάνεια, πρέπει να πεταχτεί.

Κοτόπουλο: Αν το διατηρείτε στο ψυγείο, μπορείτε να το καταναλώσετε έως και μία ημέρα μετά την «ημερομηνία λήξης» του. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι.

Ημιαποβουτυρωμένο γάλα: Αν το έχετε ανοίξει, διατηρείται τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Το ίδιο και το γιαούρτι.

Ψωμί του τοστ: Αν έχει αποθηκευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και επτά ημέρες από την ημερομηνία λήξης.

Μαρμελάδα: Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία είναι φυσικό συντηρητικό, μπορεί να διατηρηθούν έως και έναν χρόνο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχθεί.

Ζυμαρικά & ρύζι: Όταν η συσκευασία είναι κλειστή και διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον, μπορεί να «ζήσουν» έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες αφορούν περισσότερο τη βέλτιστη ποιότητα του τροφίμου όταν θα το καταναλώσουμε, παρά την ασφάλειά του.


Η Χριστίνα Λαμπίρη είναι δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία στο χώρο των περιοδικών, της τηλεόρασης αλλά και στου ραδιοφώνου. Έχει αγαπηθεί από το κοινό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε να εκπροσωπήσει την μεσημεριανή ζώνη με ένα προφίλ δημοσιογραφικό που χαρακτηριζόταν εξαρχής από ήθος και υπευθυνότητα. Από τότε έχει υπηρετήσει επάξια ως παρουσιάστρια ζώνες ειδησεογραφίας , πρωινής ενημέρωσης , εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου αλλά και ειδικές εκπομπές όπως Καλλιστεία, Τηλεμαραθώνιο αλλά και τα Τηλεοπτικά βραβεία του ΕΘΝΟΥΣ «ΠΡΟΣΩΠΑ 2008». Έχει κερδίσει 2 τηλεοπτικά βραβεία ως «αγαπημένη εκπομπή κοινού 2005» και «Βραβείο ειδικής εκπομπής 2008» για τον Τηλεμαραθώνιο που διοργανώθηκε για υποστήριξη και βοήθεια προς τους πυροπαθείς της Ηλείας , ενώ ήταν και δύο φορές υποψήφια στα ίδια βραβεία ως «αγαπημένη παρουσιάστρια κοινού εκτός ειδήσεων». Το 2012 αποφάσισε να διοχετεύσει όλη της το «είναι» στο δικό της ηλεκτρονικό δημιούργημα που δεν είναι άλλο από το The fun of Lifesharing.«To site αυτό έχει γίνει με αγάπη και μεράκι τόσο από εμένα όσο και από τους συνεργάτες μου όλους εσάς που θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα υγείας,ομορφιάς,μόδας,ψυχολογίας, επικαιρότητας και όχι μόνο. Η ομάδα μας πρεσβεύει την χαρά του να μοιράζεσαι την γνώση και δεν είναι τυχαίο ποια άτομα μπήκαν στην οικογένεια του Τhe fun of Lifesharing. Το όραμα μας είναι η ομάδα αυτή να επεκταθεί και να εμπνευστεί από εσάς! Θέλουμε να γίνουμε η αγαπημένη σας παρέα το πρωί με καφέ, τις χαλαρές σας ώρες,το βράδυ πριν κοιμηθείτε,στο διάλειμμα σας στη δουλειά,η συντροφιά σας σε κάθε στιγμή σας».

INSTAGRAM FEED