Karyl McBride. Η σπουδαία ψυχολόγος μιλά στο Lifesharing.

Karyl McBride. Η σπουδαία ψυχολόγος μιλά στο Lifesharing.

 

Με αφορμή, την κυκλοφορία του βιβλίου της ψυχολόγου Karyl McBride το lifesharing συνάντησε και εξασφάλισε μία αποκλειστική συνέντευξη της συγγραφέα.

 

Ποια στοιχεία στην προσωπικότητα ενός νάρκισσου έλκουν τον άλλον σύντροφο και με ποιον τρόπο γυρίζουν μπούμερανγκ στο πλαίσιο της σχέσης;

Οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες κατά κανόνα εμφανίζονται με την γοητεία ενός πρίγκηπα, μίας Θεάς! Σου υπόσχονται τον κόσμο όλο και εφορμούν με έναν καταιγισμό αγάπης που αρχικά μπορεί να φανεί ελκυστικός. Επειδή όμως όλο αυτό είναι ένα θέατρο, όχι μία πραγματικότητα, αφού σε κατακτήσουν είναι ανίκανοι να διατηρήσουν ζωντανή την γοητεία και σταδιακά αρχίζουν να δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό. Μπορεί να παρουσιάζουν την εικόνα ενός συμπονετικού ανθρώπου, γεμάτου καλοσύνη αλλά στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν την ικανότητα να συμπονέσουν τον άλλο και να κατανοήσουν τα αισθήματά του.

Τι θα συμβουλεύατε έναν άνθρωπο που νοιώθει αδύναμος να σπάσει τον τοξικό δεσμό που έχει αναπτύξει με τον ναρκισσιστή σύντροφό του;

Καταρχάς θα σύστηνα να αναζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού που κατανοεί τα δυναμικά του Ναρκισσισμού. Μετά θα βοηθούσε εάν ρωτούσε τον εαυτό του: «Αισθάνομαι ότι ο σύντροφός μου με αγαπάει πραγματικά; Οι συναισθηματικές μου ανάγκες καλύπτονται;» Χωρίς την ικανότητα της συμπόνιας νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσουμε πραγματικά. Η συνειδητοποίηση ότι δεν αγαπιόμαστε είναι πραγματικά σκληρή. Η αναζήτηση βοήθειας είναι το μυστικό στη προσπάθεια απεμπλοκής.

Ποια είναι η γραμμή που διαχωρίζει τον ναρκισσιστής σύντροφο από εκείνον που επιδεικνύει αλαζονική ή εγωιστική συμπεριφορά;

Οι εγωιστές, υπεροπτικοί και φιγουρατζήδες άνθρωποι δεν είναι αναγκαστικά ναρκισσιστές. Μπορεί να είναι εκνευριστικοί αλλά η συμπεριφορά τους δεν οριοθετεί Ναρκισσισμό. Με απασχολούν πολύ τα χαρακτηριστικά που κάνουν κακό στον άλλο στο πλαίσιο μίας σχέσης ή ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη συμπόνιας, η αδυναμία να κατανοήσει κανείς τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων γύρω του, το να χρησιμοποιεί τους άλλους για όφελός του, το να είναι επικριτικός, να ζηλεύει υπερβολικά, να απαιτεί θαυμασμό σε σημείο που συναισθηματικά να εξουθενώνει τους γύρω του καθώς και να αναζητά την αυτόματη εκπλήρωση των συχνά αδικαιολόγητων απαιτήσεών του.

Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι ο σύντροφός σου είναι νάρκισσος, ο χωρισμός είναι μονόδρομος; Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον/την ίδιο/ίδια αλλά και τη σχέση;

Ο Ναρκισσισμός είναι μία διαταραχή που διαθέτει μεγάλο εύρος. Μπορεί κάποιος να διαθέτει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά αλλά να μην είναι πλήρως ναρκισσιστικά διαταραγμένος. Ασθενείς που διαθέτουν μικρότερη εμπλοκή συχνά είναι ανοιχτοί σε ατομική θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους και διαθέτουν την ικανότητα να επιτύχουν αλλαγές. Εάν ένας σύντροφος όμως είναι πλήρως ναρκισσιστικά διαταραγμένος, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον για θεραπεία, να αναλάβει ευθύνη ή να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για να έχει μία υγιή σχέση.

  Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες ενός διαζυγίου όταν και οι δύο σύντροφοι είναι ναρκισσιστές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Φαντάζομαι όμως ότι θα είναι ένας αληθινός πόλεμος σε όλα τα θέματα που αφορούν σε ένα διαζύγιο… Οι μάχες αυτές, δυστυχώς, θα εντείνονται εφόσον και οι δύο πρώην σύντροφοι θα έχουν την ανάγκη/απαίτηση να νικήσουν.