Προσοχή: Η οθόνη… μας γερνάει πρόωρα!

Προσοχή: Η οθόνη… μας γερνάει πρόωρα!

Μέρα – νύχτα έχουμε το βλέμμα καρφωμένο σε μια οθόνη, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι το μπλε φως που εκπέμπει, προκαλεί φθορές στην επιδερμίδα και επιταχύνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών του χρόνου.

Ονομάζεται ορατό φως υψηλής ενέργειας ή HEV (high-energy visible light ), φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό των ακτίνων UV και είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED από τις οθόνες του υπολογιστή, του tablet, των smartphones και της τηλεόρασης.

Γιατί μας ενδιαφέρει; 

Η υπερέκθεση στο φως αυτό επηρεάζει το DNA των κυττάρων του δέρματος και τους προκαλεί μια σειρά από σοβαρές αλλαγές στη δομή και τις λειτουργίες τους. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χρόνος έκθεσής μας στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών τείνει να ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο έκθεσης στην αστική ρύπανση και τη UV ακτινοβολία και μιλούν πλέον για μια νέα αιτία γήρανσης της επιδερμίδας: Τη Φωτορύπανση από το Μπλε Φως (Blue Light Pollution).

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η νυχτερινή έκθεση στο μπλε φως από τις λάμπες LED, απορυθμίζει τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων του δέρματος προκαλώντας, ενδεχομένως, την πρόωρη γήρανση.

Από πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε έναν ειδικά σχεδιασμένο «θάλαμο μπλε φωτός», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο μπλε φως μειώνει τη λειτουργία του γονιδίου Per1, που ρυθμίζει το «ρολόι του νυχτερινού ύπνου». Συγκεκριμένα, ο οργανισμός θεωρεί λανθασμένα ότι είναι ακόμα μέρα, με αποτέλεσμα να παραμένει «ξύπνιος» και η φυσική διαδικασία νυκτερινής επιδιόρθωσης των κυττάρων να ανακόπτεται.

Για να αντιμετωπίσουμε τον νέο αυτόν κίνδυνο που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι εταιρείες καλλυντικών δημιούργησαν ειδικές φόρμουλες για την προστασία και την επιδιόρθωση των φθορών που προκαλεί το μπλε φως στο πρόσωπο και τα μάτια μας…

Προστασία από τη γήρανση που οφείλεται στο ¨μπλε χρώμα¨

Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη και προπαντός να βγάλουμε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα. Η άλλη ασπίδα προστασίας μας  είναι η καλλυντική φροντίδα του δέρματός μας με προϊόντα που έχουν ενισχυμένη 24ωρη δράση και συμβάλουν στην πρόληψη και επιδιόρθωση των ορατών σημαδιών γήρανσης, που προκαλούν στο δέρμα οι εξωγενείς παράγοντες όπως, η ακτινοβολία UV και η έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα προϊόντα αυτά έχουν κατασκευαστεί για να συμβάλλουν στο συγχρονισμό των κυττάρων του δέρματος και να ενισχύουν τη διαδικασία καθαρισμού τους από τα «απόβλητα του μεταβολισμού», με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του φυσικού ρυθμού νυκτερινής επιδιόρθωσης.

Τα καλλυντικά αυτά είναι πλούσια σε συστατικά όπως: 

Εκχύλισμα μαγιάς: Βοηθά στην καταπολέμηση της συσσωρευμένης μελανίνης κάτω από τα μάτια απαλύνοντας τους μαύρους κύκλους.

Υαλουρονικό οξύ: Προσφέρει στην επιδερμίδα 24ωρη ενυδάτωση

Ισχυρά αντιοξειδωτικά: Βιταμίνες Α, Ε, C που ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων ενάντια στις φθορές που προκαλούνται από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών και επιπλέον, προστατεύουν την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, την ακτινοβολία UV και το μπλε φως.