close

Λαζάνια στο φούρνο με 3 τρόπους

ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

 

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

500γραμμ. Μοσχαρίσιο κιμά

½ ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

250ml ζωμό από κύβο κότας

100γραμμ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες

15γραμμ. Τομάτα πελτέ

1 κουτί χυμό τομάτας συμπυκνωμένο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι-πιπέρι

Λίγη φρυγανιά τριμμένη

9 φύλλα παραλληλόγραμμα λαζάνια

Μπεσαμέλ,

8 κουταλιές της σούπας βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

4 φλιτζάνια του τσαγιού καυτό γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το σκόρδο και το κιμά.
  2. Μόλις τσιγαριστεί και ο κιμάς και πάρει σκούρο χρώμα, ρίχνετε το κρασί, το ανακατεύετε λίγο και στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια, τον πελτέ, το τοματοχυμό, τη ζάχαρη, αλατάκι, πιπέρι και το ζωμό.
  3. Τα σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χυλώσουν
  4. Ανάβετε το φούρνο στους 180οC. Βράζετε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Λειώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο και σε συνεχή ροή, το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αυξάνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε να το ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρέμα.
  5. Βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

 Συναρμολόγηση,

 Στρώστε το 1/3 του κιμά στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου πυρέξ. Βάλτε από πάνω 3 φύλλα λαζάνια και από πάνω μπεσαμέλ. Στη συνέχεια 3 λαζάνια, κιμά, μπεσαμέλ. Τέλος λαζάνια, κιμά μπεσαμέλ. Πασπαλίστε το με τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και φουρνίστε το για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα

 

 ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

 500γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

Αλάτι-πιπέρι

4 φλιτζάνια σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά με βασιλικό(Από το Super Market)

6 φύλλα λαζάνια παραλληλόγραμμα άβραστα

450γραμμ. Τυρί ρικότα

2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού καυτό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Ανάψτε το φούρνο στους 190οC. Τσιγαρίστε το κιμά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να βγάλει όλα τα νερά του και να πάρει σκούρο χρώμα. Προσθέστε τη σάλτσα και ανακατέψτε τα.
  2. Βουτυρώστε ένα πυρέξ 27.5Χ17.5 εκατοστώνκαι στρώστε το 1/3 του κιμά. Βάλτε από πάνω 3 φύλλα λαζάνια, τη μισή ποσότητα της ρικότας και της μοτσαρέλας. Συνεχίζετε με λαζάνια, κιμά και τυριά.
  3. Ρίξτε σιγά-σιγά το καυτό νερό στις άκρες του φαγητού, σφραγίστε το με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο και φουρνίστε το για 45 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε το ξεσκέπαστο για 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας σας, πριν το κόψετε.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ 3 ΤΥΡΙΑ

2 κονσέρβες των 160γραμμ. τόνο σε νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

4 φλιτζάνια του τσαγιού τυρί ρικότα

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα

2 αβγά

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

1 μποτίλια σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά(Από το Super Market)

12 φύλλα παραλληλόγραμμα λαζάνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Ανάψτε το φούρνο στους 190οC. Στραγγίστε το τόνο από το νερό του, αναμείξτε τον σε ένα μπολ με τη ρίγανη, το σκόρδο και το βασιλικό.
  2. Αναμείξτε σε ένα άλλο μπολ, τη ρικότα με 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα, τα αβγά, την παρμεζάνα και ανακατέψτε τα καλά.
  3. Βράστε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Απλώστε 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας σε ένα πυρέξ 32.5Χ22.5 εκατοστών ακουμπήστε επάνω 3 φύλλα λαζάνια, πάνω από τα λαζάνια 1/3 του μίγματος με τα τυριά. Πάνω από τα τυριά τη μισή ποσότητα του τόνου.
  5. Συνεχίστε με 3 φύλλα λαζάνια, 1/3 από το μίγμα του τυριού και από πάνω 3 φύλλα λαζάνια. Τέλος, το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και του τόνου, τα τελευταία 3 λαζάνια και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
  6. Σφραγίστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και φουρνίστε το για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο πασπαλίστε το με το ½ φλιτζάνι της μοτσαρέλας και συνεχίστε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

 

Ανθή Λαμπίρη


INSTAGRAM FEED