Διαζύγιο και παιδιά στην εφηβεία. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Διαζύγιο και παιδιά στην εφηβεία. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Όσο κι αν στις μέρες μας το διαζύγιο δεν αποτελεί πλέον ταμπού, δεν παύει να είναι μια οδυνηρή διαδικασία και ένα στίγμα στην ζωή ενός παιδιού. Αυτό συμβαίνει διότι οι γονείς αποτελούν τις πιο σημαντικές φιγούρες, στην ζωή των παιδιών.  Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός ότι τα παιδιά, κυρίως στην εφηβεία, επηρεάζονται από την κατάσταση που επικρατεί ΜΕΤΑ από το διαζύγιο και ΟΧΙ από αυτό καθαυτό .

Σκεφτείτε, είναι προτιμότερο να ζει ένα παιδί σε ένα εχθρικό περιβάλλον ή να δεχτεί το γεγονός ότι με το διαζύγιο τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα; Δεν εννοώ φυσικά τα ζευγάρια να χωρίζουν με τον παραμικρό και ασήμαντο καυγά! Όταν η καθημερινότητα αρχίζει και γίνεται δυσλειτουργική, τότε είναι που τα ζευγάρια θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από κάποιον ειδικό και να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στα παιδιά τους.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε πως το διαζύγιο είναι η καλύτερη λύση για μία πιο ομαλή καθημερινότητα, στην προεφηβεία και την εφηβεία τα πράγματα είναι ίσως πιο πολύπλοκα. Αυτό συμβαίνει διότι, σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο στα παιδιά  υπάρχει μία μετάβαση. Πολλά συναισθήματα λοιπόν, δεν τα διαχειρίζονται όπως θα ήθελαν. Σημαντική βοήθεια παρέχουν οι φίλοι των εφήβων σε αυτή την φάση, με την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το παιχνίδι! Μην ξεχνάτε άλλωστε πως σε αυτή την περίοδο της ζωής του ο άνθρωπος φέρεται αλλόκοτα, πολλές φορές απομονώνεται και εσωτερικεύει τα συναισθήματα του. Ο ρόλος σας θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί να εξωτερικεύσει την εσωτερική του αναταραχή και ένταση. Αφήστε το να αντιδράσει, να θυμώσει, να κλάψει (πάντα σε επιτρεπτά όρια) . Βοηθήστε το να έχει μία ομαλή μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη. Δώστε του χρόνο να συνηθίσει στα νέα δεδομένα.

Μερικές αναμενόμενες αντιδράσεις των εφήβων :

  1. Απόσυρση
  2. Απομόνωση
  3. Επιθετικότητα
  4. Έντονος θυμός
  5. Αλλαγή στις σχολικές επιδόσεις
  6. Άγχος
  7. Αλλαγή στάσης στο αντίθετο φύλο

Τα δεδομένα που θα πρέπει να υπάρχουν για να γίνει η ανακοίνωση του διαζυγίου :

  • Απαραίτητη συμμετοχή ΚΑΙ των 2 γονέων
  • Παρουσίαση προβλήματος/λόγων που τους έφεραν σε αυτή την απόφαση
  • Προσπαθήστε να κάνετε πλήρως κατανοητό ότι σταματάτε να είστε ζευγάρι και ΟΧΙ γονείς
  • Αφού ολοκληρώσετε, δώστε τους χρόνο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και την γνώμη τους
  • Δηλώστε τους την διαθεσιμότητα σας, όποια στιγμή εκείνα σας χρειάζονται. Διαβεβαιώστε τα πως δεν πρόκειται να σας χάσουν.
  • Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε περιθώριο στα παιδιά, να θεωρήσουν ότι ευθύνονται εκείνα για ό,τι συνέβη
  • Προετοιμάστε τα για κάθε αλλαγή που θα επέλθει στην καθημερινότητα τους

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να εκφράσω είναι πως οι παραπάνω συμβουλές είναι απλά ένας γενικός οδηγός, ο οποίος καλό θα είναι να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Η συμβουλή μου όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ΠΑΝΤΑ η ίδια. Όποια και αν είναι η κατάσταση που βιώνετε εσείς οι γονείς παίρνοντας διαζύγιο, δώστε βάση στα παιδιά σας. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ για το καλό τους, διασφαλίζοντας έτσι την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία και ευημερία.