Αν δεν παντρέψεις…

Αν δεν παντρέψεις…

 

Λένε πώς αν δεν παντρέψεις και δεν κτίσεις, δεν ξέρεις τι θα πει ζωή.. Ε λοιπόν εγώ λέω να προσθέσουμε και τη φράση “αν δεν μετακομίσεις” για να ολοκληρωθεί το μάθημα ζωής!

Βουνό η μετακόμιση. Βουνό τα πράγματα. Βουνό και οι κούτες. Και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα, εύκολα.

Να ξεκινάς με την απόλυτη οργάνωση. Εδώ αυτό, εκεί το άλλο…κι αυτό για…ανακύκλωση  Κι όσο σκαλίζεις και όσο ξεκαθαρίζεις, τόσο πιο βαθιά βουτάς στον χρόνο. Ξεχασμένα πράγματα. Ξεχασμένες σκέψεις. Ξεχασμένα συναισθήματα. Όλα στιγμές. Στοιβαγμένες άτακτα, μέσα σε καλάθια, κουτιά και ντουλάπια.

Η μανία να φυλάς τα πάντα. Από το σχολικό βιβλίο του δημοτικού και τις φωτογραφίες της 5ήμερης μέχρι το ξεραμένο λουλουδάκι σε ένα παλιό τετράδιο και ένα κινητό τηλέφωνο …με κεραία!  Το παλιό πικ απ και τα βινύλια που η κόρη μου δεν θυμόταν καθόλου.. Κασέτες VHS , κασέτες ήχου, ποδήλατα, αποκριάτικες στολές, βιβλία ξεχασμένα, αποδεικτικά προόδου, ζωγραφιές από όλες τις γενεές της οικογένειας…  Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, άλλοτε επαγγελματικά στημένες κι άλλοτε από γλέντια, αυθόρμητες, θαμπά αποτυπώματα στην σκόνη του χρόνου.

Μία μετακόμιση και είναι σαν να μπαίνει η ζωή σου σε ένα τεράστιο…κόσκινο. Ένα κόσκινο που θα αφήσει μέσα από τις τρυπούλες του να γλιστρήσουν οι περισσότερες αναμνήσεις για να μείνει στο τέλος ότι είχε πραγματικό νόημα για τον καθένα. Και είναι σαν να ξαναζείς από την αρχή κομμάτια της σαν μία δεύτερη ευκαιρία απολογισμού.  Και να τελικά που η ζωή σου χωρά σε πολύ λιγότερα τετραγωνικά από ότι αρχικά υπολόγιζες. Λιγότερα και καλύτερα..