close

Τραχανάς: Το αγαπημένο παραδοσιακό μας τρόφιμο!

Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν αποξηραμένου και τριμμένου μίγματος πρόβειου ή γίδινου γάλακτος με σιμιγδάλι. Ανάλογα και την περιοχή που παρασκευάζεται, προστίθενται πολλές φορές και αυγά στα υλικά. Ο ξινός τραχανάς προκύπτει όταν το γάλα έχει αφεθεί να ξινίσει πριν χρησιμοποιηθεί.

 

Θρεπτική αξία:

Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιολάδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.

Τα 100 γρ ωμού τραχανά, που ισοδυναμούν με ½ φλιτζ. περίπου προσφέρουν τα εξής:

ΘΕΡΜΙΔΕΣ 398
Υδατάνθρακες 58,2
Πρωτεΐνες 16,3
Λίπη 12

 

Σας προτείνουμε και μια συνταγή με τραχανά για να την προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας.

Σούπα τραχανά με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ: (για 4 μερίδες)

  • 1 φλιτζ τραχανάς ξινός (αλευρένιος)
  • 1200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 1/3 φλιτζ ελαιόλαδο
  • 300 γρ μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. δυόσμο ξερό καλοτρίμμενο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη-κοπανισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε κρεμμύδια και σοτάρουμε μαζί με σκόρδο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε μανιτάρια και πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι εξάτμισης. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό ή νερό. Όταν πάρει βράση ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά (να χυλώσει). Παίρνουμε μια κουτάλα από τη σούπα και τη ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με δυόσμο, τα χτυπάμε και αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας. Η σούπα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

**Σημείωση: Μπορείτε να μειώσετε θερμίδες χρησιμοποιώντας λιγότερο ελαιόλαδο, για παράδειγμα αν το ελαιόλαδο είναι ¼ του φλιτζανιού οι θερμίδες ανά μερίδα θα μειωθούν στις 260.

Πηγή: https://efdiatrofin.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%82/

 


Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

INSTAGRAM FEED