Μάτια λαμπερά, χωρίς “σακούλες” και μαύρους κύκλους

Μάτια λαμπερά, χωρίς “σακούλες” και μαύρους κύκλους

Το να ξυπνάς το πρωί με πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους δεν είναι ό,τι καλύτερο βέβαια, αλλά είναι πολύ πιθανό να σου συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να προλάβεις  τη δημιουργία ενός τέτοιου προβλήματος, ή για να επαναφέρεις τη λάμψη και το ξεκούραστο βλέμμα στο πρόσωπο σου, αρκεί να βρεις την αιτία που το προκάλεσε και να εφαρμόσεις μερικά απλά τρικ. 

Η αιτία για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν κάποιες φορές τα μάτια μας με το πρωινό ξύπνημα μπορεί να κρύβεται παντού: από το ασταμάτητο κλάμα της προηγούμενης νύχτας, ως τα αλμυρά που τσιμπολογήσαμε ή τον τρόπο που κοιμηθήκαμε. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε τα χειρότερα και να επανορθώσουμε τη… ζημιά.

Πρήξιμο και σακούλες

Δεν είναι το ίδιο, όμως το ένα μπορεί να φέρει το άλλο. Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, ταλαιπωρεί γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες 2-3 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και οφείλεται στην κατακράτηση υγρών λόγω κακής κυκλοφορίας της λέμφου. Είναι όμως, ένα πρόβλημα παροδικό και μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Αντίθετα, οι σακούλες που εμφανίζονται μετά τα 40, είναι μια μόνιμη κατάσταση και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με αισθητική επέμβαση. Σύμφωνα με έρευνες, οι δύο αυτές καταστάσεις συνδέονται. Το πρήξιμο των ματιών της νεανικής επιδερμίδας, δεν είναι άλλο από «μεταμφιεσμένες» σακούλες.

Αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, τότε θα γίνει χρόνιο. Η φθορά του συνδετικού ιστού και η απώλεια της τονικότητας της επιδερμίδας στην περιοχή δεν θα επιτρέπουν πια την ομαλή επαναφορά της στην αρχική θέση, ακόμα και όταν το πρήξιμο υποχωρεί. Και τότε το δέρμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να «κρεμάει» και να σχηματίζει «μαξιλαράκια» συσσωρευμένου λίπους.

Ο στόχος μας επομένως είναι διπλός: να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα αλλά και να προλάβουμε τη φθορά όσο είναι ακόμα νωρίς. Βρίσκοντας τις αιτίες που προκαλούν το πρήξιμο των ματιών, εγκαταλείποντας κάποιες κακές συνήθειες και υιοθετώντας κινήσεις φροντίδας που θα ανακουφίσουν άμεσα και θα προστατέψουν την τόσο εύθραυστη αυτή ζώνη του προσώπου μας.

7 πιθανοί «ένοχοι»

Κλάμα:  Αυτό ίσως που αγνοούμε είναι η επιστημονική εξήγηση για τα «πρησμένα μάτια από το κλάμα». Όταν αναγκάζουμε τους δακρυγόνους αδένες να υπερλειτουργούν, το υγρό που εκκρίνουν γίνεται πιο αραιό και τα δάκρυά μας λιγότερο αλμυρά από ό,τι φυσιολογικά. Αυτές οι διαφοροποιήσεις στη συγκέντρωση αλάτων επηρεάζουν τους γύρω ιστούς ευνοώντας το οίδημα των βλεφάρων.

Καλλυντικά: Το δέρμα μας έχει την ικανότητα να απορροφά μόνο όσα συστατικά θέλει και μπορεί.

Ό, τι περισσεύει παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Όμως τα περισσεύματα από μια πλούσια, λιπαρή κρέμα για τα μάτια, κινδυνεύουν να «ταξιδέψουν» μέχρι το εσωτερικό τους και να προκαλέσουν ερεθισμό και οίδημα στην περιοχή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα ελαιώδες προϊόν ντεμακιγιάζ.  Tip. Αναζητήστε ανάλαφρες ενυδατικές συνθέσεις κατά προτίμηση σε μορφή gel ή fluid και αποφύγετε την εφαρμογή τους πολύ κοντά στα μάτια.

Αλάτι: Ένας ακόμα «ένοχος» για το πρωινό ξύπνημα με πρησμένα μάτια. Το νάτριο που περιέχουν οι αλμυρές τροφές προκαλεί κατακράτηση υγρών και έντονο οίδημα των ιστών στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν τις καταναλώνουμε αργά το βράδυ.

Χασμουρητό: Όταν η κούραση βαραίνει τα βλέφαρά μας αλλά εμείς επιμένουμε συστηματικά να ξενυχτάμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δοκιμάζουμε όχι μόνο τις δικές μας αντοχές μας αλλά και της επιδερμίδας μας. Tip: «Ακούστε» το σώμα σας όταν σας δείχνει ότι είναι ώρα να αναπαυθεί.

Ύπνος: Η ύπτια θέση στο κρεβάτι, χωρίς μαξιλάρι δυσχεραίνει την κυκλοφορία της λέμφου ευνοώντας τη συσσώρευση υγρών και το οίδημα. Tip: Αν ξυπνάτε συχνά με πρησμένα μάτια, φροντίστε να κοιμόσαστε καλύτερα, περισσότερο και έχοντας το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο.

Κάπνισμα: Δεν είναι μόνο το ασυναίσθητο ζάρωμα των ματιών και η φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης που προκαλεί στα κύτταρα ο καπνός του τσιγάρου, επιταχύνοντας τη γήρανση της επιδερμίδας. Το σύννεφο καπνού που φτάνει στα μάτια μας δυσχεραίνει τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή και οξειδώνει τα λιπίδια του προστατευτικού φραγμού της κερατίνης στιβάδας κάνοντάς την ακόμα πιο ευάλωτη στα οιδήματα. Tip: Αν είστε καπνίστριες φροντίστε ώστε η κρέμα ματιών που θα επιλέξετε να είναι ενισχυμένη με αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ορμόνες: Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εκδηλώνεται με πρήξιμο κάτω από τα μάτια αλλά και στα βλέφαρα. Αιτία, η κατακράτηση υγρών, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που συνοδεύει τις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πριν την περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και σε συνθήκες στρες. Η απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του οργανισμού με αποτέλεσμα τα νεφρά να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια, για να επανέλθει η ισορροπία, να κατακρατούν ακόμα περισσότερο νερό.

Extra tips για λαμπερά και ξεκούραστα μάτια

  • Τα ειδικά μεταλλικά απλικατέρ σε πολλά προϊόντα για την περιοχή των ματιών. Η δροσιά του μετάλλου πάνω στην επιδερμίδα και το απαλό μασάζ που μπορείτε να κάνετε κατά την εφαρμογή της κρέμας θα βοηθήσουν ώστε το πρήξιμο να υποχωρήσει γρήγορα.
  • Οι δροσερές μάσκες ματιών σε μορφή gel ή αυτοκόλλητων pads, εμπλουτισμένες με φυτικά εκχυλίσματα, έχουν αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική και ενυδατική δράση.
  • Το πρωινό ντους. Η όρθια θέση του σώματος και το ζεστό νερό που πέφτει με πίεση στο πρόσωπο, βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποσυμφόρηση της περιοχής. Tip: Βγαίνοντας από το ντους, ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει πιο εύκολα.