5 βήματα για να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

5 βήματα για να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, ούτε να κυνηγάμε κάθε χρόνο αυτή την τελειότητα. Τα παιδιά δεν επιζητούν κάτι τέτοιο από τους γονείς. Αυτό που χρειάζονται είναι έναν γονέα που να τα αποδέχεται με όλες τις ατέλειές τους, που να αποτελεί πρότυπο σεβασμού και ενσυναίσθησης και να ζητά συγγνώμη όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί αρκετές φορές.

Πρόκειται για σκληρή δουλειά, επειδή σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Γι’ αυτό και η υπομονή εδώ κάνει θαύματα. Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε 5 απλούς στόχους για το νέο έτος ώστε να δημιουργήσετε ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη και κατανόηση.

1. Βάλτε στόχο να ρυθμίσετε τα δικά σας συναισθήματα, ώστε να μπορέσετε να γίνετε ο συναισθηματικά γενναιόδωρος γονέας που τόσο θέλετε. Δεσμευτείτε ότι θα ελέγχετε τις αντιδράσεις σας, ειδικά μπροστά στα παιδιά. Όταν είστε θυμωμένοι για οποιοδήποτε λόγο, κάντε ένα διάλειμμα και αποχωρήστε για λίγο, ώστε να επανέλθετε με όρεξη για επίλυση της σύγκρουσης.

2. Εκφράστε και προσφέρετε απλόχερα την αγάπη που κρύβετε. Το βέβαιο είναι πως η παιδική ανάπτυξη χρειάζεται απεγνωσμένα την αγάπη και την τρυφερότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αγάπη, δεν αναπτύσσονται σωστά. Αλλά η αποδοχή ανοίγει δρόμους. Απολαύστε το χρόνο μαζί τους και μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε την άνευ όρων αγάπη σας.

3. Μείνετε συνδεδεμένοι μαζί τους. Τα παιδιά συνεργάζονται μόνο όταν νιώθουν σύνδεση, Αλλά όταν τελεστεί κάποιος αποχωρισμός, χρειάζεται να επανασυνδεθούμε μαζί τους, χρειάζεται προσπάθεια. Αυτό είναι και ο ποιοτικός χρόνος για τον οποίο όλοι μιλούν. Αφουγκραστείτε τα, αγκαλιάστε τα, παίξτε, γελάστε.

4. Γίνετε ένα πρότυπο σεβασμού. Θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά που να σέβονται και να υπολογίζουν τους άλλους; Πάρτε μια βαθιά ανάσα και μιλήστε τους με σεβασμό. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν και μιμούνται τα πάντα γύρω τους.

5. Να αναλύετε τις ανάγκες και τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις συμπεριφορές των παιδιών σας. Όταν παρακούν αυτά που τους λέτε, όταν μοιάζουν να μην ακούν, υπάρχει λόγος. Αν εντοπίσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες που κρύβονται πίσω από την συμπεριφορά τους, τότε θα έχετε βρει και τη λύση.

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2019/01/neoi-stoxoi-kanoun-kaliterous-goneis/?fbclid=IwAR2vl_bbr9evF62oyFwh1FGy8fawi-dTodoYwbUgI7-RKRGsN_TZS6Y8Rio