Με τα πρώτα κρύα, κάνουν την εμφάνιση τους τα κάστανα, ίσως οι πιο εύγευστοι και θρεπτικοί καρποί του χειμώνα. Οι καστανιές για να ευδοκιμήσουν, πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα, με τον καρπό να ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης(για αυτό τον λόγο λέγεται και αρτόδεντρο).

  • Τα 100 γρ. κάστανα αποδίδουν περίπου 240 θερμίδες (έναντι 600 θερμίδων που αποδίδουν οι άλλοι ξηροί καρποί), άρα μπορούν να καταναλωθούν και στη δίαιτα.
  • Αποτελούν πηγή φλαβονοειδών & φαινολών.
  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περιέχουν μόλις 2,7% λίπος/ 100 γρ.
  • Προσφέρουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (αντάξια του αυγού, αλλά χωρίς χοληστερόλη) και συνιστούν καλή επιλογή για έγκυες και εφήβους, χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν.
  • Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL).

  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα μπορούν να καταναλωθούν -με μέτρο πάντα- από τα άτομα με διαβήτη (ή προδιαβήτη).
  • Προμηθεύουν το σώμα με μέταλλα & φυτικές ίνες. Εκατό γραμμάρια κάστανα μας δίνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε & C.
  • Θεωρούνται εξαιρετικό σνακ για τα χειμωνιάτικα απογεύματα.
  • Καταναλώνονται ευχάριστα βραστά, ψητά, σε σαλάτες & μέσα στο φαγητό.