Πώς να μη “τσιμπάς”στην κριτική των άλλων

Πώς να μη “τσιμπάς”στην κριτική των άλλων

 

Η σκληρή κριτική… αποτελεί τον κυρίαρχο φόβο της καθημερινότητας! «Κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου, ούτως ή άλλως την κριτική δεν θα την αποφύγεις!», υποστήριζε κάποτε η EleanorRoosevelt. Πάντα θα βρίσκεται απέναντί μας ένας άνθρωπος που θα επικρίνει μια πράξη ή θα χαρακτηρίσει αρνητικά μια σκέψη. Πολλοί έχουν χάσει τον εαυτό τους μέσα από την εμμονή σε αρνητικές σκέψεις για την κριτική και την αξία της. Κανείς δεν τη συμπαθεί και βέβαια λίγοι έχουν τη δεξιότητα να τη χειριστούν προς όφελός τους. Σίγουρα μια κακεντρεχής άποψη μπορεί να πληγώσει ή να πονέσει μερικούς, αλλά τα παρακάτω βήματα θα μπορέσουν να σας μετατρέψουν σε ένα θετικό πρωταγωνιστή…

Διαχωρίστε το ύφος της κριτικής από τις ειλικρινείς προτάσεις

 

Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και ασυναίσθητα, καταφέρνουν να βελτιωθούν μετά από μια σκληρή κριτική, ενώ άλλοι «κολλάνε» στο ύφος και τον τόνο της κριτικής. Μια αντιπαράθεση μπορεί να είναι έντονη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απενεργοποιήσει τη σκέψη σας. Διαχωρίστε στο μυαλό σας τις ψεύτικες κολακείες, τα νεύρα αλλά και την ειλικρίνεια του συνομιλητή μετά από έναν τσακωμό και δείτε τις αδυναμίες σας με μια ειλικρινή ματιά! Άλλωστε, χωρίς την κριτική πώς θα μπορούσατε να κάνετε πρόοδο στη ζωή σας;

Χαμογελάστε… κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

 

Ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε περισσότερο ύστερα από μια άσχημη κριτική. Το χαμόγελο δημιουργεί μια θετική σύσπαση στον οργανισμό μας και μπορεί να εξομαλύνει τα νεύρα της στιγμής. Με άλλα λόγια, σίγουρα θα σας βοηθήσει ψυχολογικά, ενώ ταυτόχρονα θα προβληματίσει το συνομιλητή σας!

Μην παίρνετε προσωπικά την κριτική

 

Αν επικρίνετε τη μαγειρική της μητέρας σας, το πιο πιθανό είναι να λάβει προσωπικά την κριτική σας. Όμως είναι λάθος να ταυτιζόμαστε με μια μηλόπιτα! Όταν οι άνθρωποι επικρίνουν με άμεσο τρόπο, τότε δεν χαρακτηρίζουν τον αληθινό εαυτό σας αλλά μια ξεχωριστή πλευρά σας. Μπορεί η κριτική να είναι αποτέλεσμα ζήλιας ή ψεύτικης υπερηφάνειας. Τέτοια στοιχεία, όμως, αποτελούν απλά συναισθήματα που δεν αποκαλύπτουν ένα πραγματικό πρόσωπο… απλά έρχονται και παρέρχονται!

Προσπαθήστε να μην απαντάτε αμέσως

 

Αν αντιδράσετε αμέσως μετά από μια σκληρή κριτική, το πιο πιθανό είναι να απαντήσετε με θυμό και οργή απέναντι στο συνομιλητή σας. Αργότερα, σίγουρα θα μετανιώσετε για τα λόγια σας, αφού μπορεί να έχετε χάσει την υψηλή αυτοεκτίμησή σας. Αν περιμένετε υπομονετικά και πάρετε κάποιες αναπνοές, τότε το μυαλό σας θα καθαρίσει και οι απαντήσεις σας θα είναι πιο ισορροπημένες με βάση τον πραγματικό σας χαρακτήρα.

Μη δίνετε σημασία στην κριτική… χωρίς αιτιολόγηση

 

Μερικές φορές, οι άνθρωποι προχωρούν σε κριτική ή χαρακτηρισμούς χωρίς λόγο αλλά και αιτία. Πολλοί δεν δικαιολογούν καν την άποψή τους. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να παραμένετε αδιάφοροι και να αγνοήσετε εντελώς την κατάσταση. Άλλωστε, δεν γίνεται ένα μυρμήγκι να βλάψει έναν ελέφαντα! Αν δώσετε μεγαλύτερη αξία από ό,τι αξίζει, τότε μπορεί να χάσετε την αξιοπρέπεια σας, αντί να κερδίσετε το σεβασμό των υπολοίπων.

Αποδεχτείτε ότι η κριτική θα είναι πάντα εκεί

 

Δεδομένου ότι η κριτική είναι συχνά μια μορφή έκφρασης, ένα σχόλιο, γίνεται κατανοητό ότι πάντα θα υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτήν, αλλά σίγουρα μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις αλληλεπιδράσεις σας με πολύ αρνητικούς ανθρώπους! Αλλιώς, εστιάστε στις νέες ιδέες της συζήτησης και διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας.

Πείτε «ναι» στην κριτική γιατί:

 

– Τα αρνητικά σχόλια σας κάνουν να παραδεχτείτε τα ελαττώματα ή τις ατέλειές σας και σας οδηγούν προς τη βελτίωσή. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για στιγμές γεμάτες ευτυχία, απόλαυση, ειρήνη και επιτυχία.

– Η κριτική χτυπά σε ευαίσθητα σημεία και σας βοηθά να εξερευνήσετε ανεπίλυτα ζητήματα του εαυτού σας. Μην ξεχνάτε ότι όταν κάποιος σας επικρίνει… ρίχνει «φως» στις δικές σας ανασφάλειες.

– Ανοίγει νέες προοπτικές και ιδέες που μπορεί να μην έχετε εξετάσει.

– Σας δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσετε μια ενεργητική ακρόαση, δηλαδή να ακούτε ενώ απλώς σκέφτεστε τα λόγια του συνομιλητή.

– Μπορείτε να ενισχύσετε τις δεξιότητες επίλυσης ενός προβλήματος, ειδικά όταν νιώθετε ενοχλημένοι από μια κριτική.

– Η σκληρή κριτική μας διδάσκει να μη στεναχωριόμαστε με μικρά σχόλια ή απόψεις για μικρά ζητήματα της ζωής.

– Ενισχύει τον προσωπικό σας χρόνο. Σκεφτείτε πόσο χρόνο επεξεργάζεστε τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας μετά από μια κριτική.

Συμβουλές από το www.flowmagazine.gr