Ωχ… όλο το σόι γύρω από το γιορτινό τραπέζι!

Ωχ… όλο το σόι γύρω από το γιορτινό τραπέζι!

Ωραίο πράγμα η οικογένεια, αλλά όταν υπάρχουν μέλη της που δεν τα αντέχετε, αλλά πρέπει να συνυπάρξετε μαζί τους για να μη χαλάσετε το χατήρι των γονιών σας ή του συντρόφου σας, σας πιάνει μια ανησυχία και σας χαλάει η διάθεση.  Έ, μη σας πάρει και από κάτω… Με μερικά τρικάκια  θα τα βγάλετε πέρα μια χαρά και κανείς δεν θα μπορέσει να σας κατηγορήσει για αδιαφορία ή αγένεια.

1. Χαρούμενη μουσική και ωραίες μυρωδιές

Αν εσείς είστε η οικοδέσποινα της βραδιάς φροντίστε να δημιουργήσετε μια πολύ ωραία ατμόσφιαρα βάζοντας χαρούμενη μουσική, και πλημμυρίζοντας τον χώρο με υπέροχές μυρωδιές από την κουζίνα ή με αρωματικά κεριά. Αν είστε ένας από τους προσκεκλημένους φέρτε μαζί σας cd με μουσική και αρωματικά κεριά για την οικοδέσποινα.

2. Σε όλους αρέσουν τα κοπλιμέντα

Όσο καλύτερα νιώθει κάποιος μαζί σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετενα σας πει κάτι που θα σας φέρει σε δύσκολή θέση ή θα σας ενοχλήσει. Με ένα ωραίο κοπλιμέντο στον καθένα βάζετε γερές βάσεις για μια λιγότερο δυσάρεστη βραδιά.

3. Δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν για… τα κατορθώματά τους

Σε όλους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους και να διηγούνται ιστορίες που τους κάνουν να νιώθουν υπερήφανοι. Εσείς ρίξτε το… δόλωμα και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα τσιμπήσουν.

4. Βάλτε τον εαυτό σας σε θέση παρατηρητή 

Αποφύγετε να εμπλέκεστε συναισθηματικά σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Δείχνετε ότι συμμετέχετε χωρίς… να συμμετέχετε. Σίγουρα θα θέλουν να σας πουν τα δικά τους, τα οποία βαριέστε να ακούσετε, ή να σας δώσουν συμβουλές για τα δικά σας ζητήματα, αφού «μια οικογένεια είμαστε, άλλωστε»! Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να ακολουθήσετε τη τακτική του από τη μια… μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν. Κάντε ότι ακούτε ό,τι σας λένε, χωρίς σχόλια και χωρίς να δίνετε συνέχεια. Οι αόριστες απαντήσεις του τύπου «ίσως», « ποιος ξέρει», «θα δείξει», «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου», «μπορεί και ναι μπορεί και όχι», κ.λπ. είναι ό,τι καλύτερο για να κόψει τη φόρα και του πιο φλύαρου.

5 Αναζητήστε λίγο καθαρό αέρα

Όταν αισθανθείτε ότι μία συζήτηση σας κάνει να νιώθετε ασφυκτικά, βρείτε μία δικαιολογία και βγείτε για λίγο στη βεράντα. Ο καθαρός αέρας θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε» για λίγο και όταν επιστρέψετε η «οδυνηρή» για εσάς κουβέντα θα έχει τελειώσει.

6. Προφασιστείτε κάποια πρακτική εργασία 

Αν εσείς κάνετε τραπέζι στους συγγενείς σας, ένα ωραίο κόλπο για να «γλιτώσετε» από τις ανιαρές συζητήσεις είναι να σηκωθείτε και να μαζέψετε τα πιάτα από το τραπέζι ή να πείτε ότι θέλετε κάτι να ετοιμάσετε σε σχέση με το επιδόρπιο. Αλλά ακόμα και αν είστε προσκεκλημένη μπορείτε να προθυμοποιηθείτε να βοηθήσετε την οικοδέσποινα. Αργότερα, αλλάξτε θέμα συζήτησης με την… θεία σας που επιμένει να ρωτάει για τα προσωπικά σας ζητήματα, ζητώντας της μια συνταγή για κάποιο γιορτινό γλυκό – σίγουρα θα ξεχάσει τι κουβεντιάζατε νωρίτερα.

7. Ζητήστε βοήθεια από το κινητό σας τηλέφωνο 

Ρυθμίστε το έτσι ώστε κάθε τόσο να χτυπάει. Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο δεδομένου ότι είναι γιορτές και οι ευχές δίνουν και παίρνουν. Αν όλα πηγαίνουν καλά μην απαντήσετε. Αν όμως νιώθετε «στριμωγμένη» δεν υπάρχει πιο εύκολο τρόπος για να απελευθερωθείτε.