Κοτόπουλο σε κόκκινο κρασί και πανεύκολη τάρτα μήλου

Κοτόπουλο σε κόκκινο κρασί και πανεύκολη τάρτα μήλου

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

 

55γραμμ. Βούτυρο

1 κοτόπουλο 1 ½-2 κιλά, κομμένο σε μερίδες

Αλάτι και πιπέρι

8 κρεμμυδάκια στιφάδου

16 μανιτάρια

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας πολτό ντομάτας

250ml κόκκινο κρασί

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

500ml ζεστό ζωμό κότας (από κύβους)

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Πατατούλες τηγανητές, ή ζεστά κρουτόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, αλατοπιπερώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ροδίστε τα στο βούτυρο, απ’ όλες τις πλευρές.

2. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίστε τα όλα μαζί, για 10 λεπτά περίπου.

3. Ρίξτε το σκόρδο, τσιγαρίστε το και αυτό για 2-3 λεπτά, πασπαλίστε το φαγητό με το αλεύρι και προσθέστε τον πολτό της ντομάτας, την ζάχαρη, το κρασί, ανακατέψτε τα και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.

4. Στην συνέχεια ρίξτε τον ζεστό ζωμό και μόλις βράσει, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το φαΐ να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.

5. Σερβίρετε το κοτόπουλο πασπαλισμένο με μαϊντανό και με πατατούλες τηγανητές, ή με ζεστά κρουτόν.

Συνοδέψτε το με ζεστή βραστή σαλάτα μπρόκολου, με λαδολέμονο και αλατοπίπερο.

Για τα κρουτόν,

1. Κόβετε λευκό ψωμί σε μπουκίτσες.

2. Βάζετε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι να κάψει.

3. Ρίχνετε τις μπουκίτσες του ψωμιού, αλατάκι και πιπεράκι και τις ροδοκοκκινίζετε, απ’ όλες τις πλευρές.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ

 

1 φύλλο σφολιάτας

4 μήλα

Χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα και λίγο κανέλα

Λίγο βούτυρο για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάψτε τον φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώστε ελαφρώς, το ταψί του φούρνου.

2. Κόψτε την σφολιάτα στα 3 και ακουμπήστε τα κομμάτια, στο βουτυρωμένο ταψί και σε απόσταση το ένα κομμάτι από το άλλο.

3. Καθαρίστε τα μήλα, αφαιρέστε το κοτσάνι και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Κόψτε το κάθε μήλο καθέτως στην μέση και μετά, το κάθε μισό, σε λεπτές φετούλες.

4. Βάλτε όλα τα μήλα σε ένα μπολ, περιχύστε τα με τον χυμό του λεμονιού, προσθέστε τους την ζάχαρη και την κανέλα, ανακατέψτε τα και αφήστε να σταθούν για μερικά λεπτά.

5. Στρώστε τα ωραία πάνω στο κέντρο της σφολιάτας, αφήνοντας κενό γύρω-γύρω.

6. Φουρνίστε τα για 20 λεπτά. Μόλις ξεφουρνίσετε τις τάρτες, μεταφέρετε τις αμέσως σε πιατέλα για να μην σας κολλήσουν στο ταψί.

7. Πασπαλίστε τις με ζάχαρη άχνη, λίγη κανέλα και συνοδέψτε τις αν θέλετε, με παγωτό βανίλια.

Ανθή Λαμπίρη