10  Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για το άγχος μας!

10  Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για το άγχος μας!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες  κάποιες από τις βασικές αιτίες πρόκλησης αυξημένου άγχους «κρύβονται»  στη διατροφή μας.  Αφυδάτωση, χαμηλή σεροτονίνη και αυξημένη κορτιζόλη, καθώς και τα επίπεδα αδρεναλίνης μπορούν να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κακή μας διάθεση ή ακόμα και για το άγχος μας.

Η καφεΐνη για παράδειγμα, πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού σε ανθρώπους που έχουν τη προδιάθεση, η αδρεναλίνη μπορεί να προκαλεί έντονη εφίδρωση και πονοκέφαλο ενώ οι εναλλαγές στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα δημιουργούν πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.  Δοκιμάζοντας να  αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα της διατροφής μας  ίσως πετύχουμε να έχουμε όχι μόνο μεγαλύτερη ηρεμία  αλλά και έναν πιο υγιή οργανισμό!

 

1. Τα … «ύπουλα λαχανικά και φρούτα»

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, οι μελιτζάνες οι πιπεριές καυτερές  αλλά ακόμα και τα γκότζι μπέρρι μπορούν να αποτελούν ένα βασικό παράγοντα στην αύξηση του άγχους μας;

Κι όμως έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές οι οποίες μπορεί να περιέχουν «γλυκο-αλκαλοειδή» είναι δυνατόν να επιδεινώνουν τα επίπεδα στρες που έτσι κι αλλιώς έχουμε!

2. Γαλακτοκομικά

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν την πρωτεΐνη «καζεΐνη». Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η δυσανεξία στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να επιφέρει ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Για να δούμε αν πραγματικά ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε να απέχουμε για ένα μήνα από την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών όπως γάλα, γιαούρτι, τυριά κλπ και να παρατηρήσουμε αν στο διάστημα αυτό η ψυχολογία αλλά και ο ύπνος μας είναι καλύτερα.

3. Τυποποιημένες τροφές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι «ειδικά συντηρημένες τροφές» ήταν και παραμένουν μία καλή λύση όχι μόνο για… «δύσκολους καιρούς» αλλά και για την καθημερινότητα μας που δεν μας αφήνει χρόνο συχνά, ούτε για τα στοιχειώδη. Από την άλλη μεριά όμως κι επειδή πάντα ένα θετικό συνοδεύεται και από ένα αρνητικό, η διαδικασία συντήρησης μπορεί να κρύβει παγίδες όπως τη δημιουργία βιογεννών αμινών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι μία χημική ένωση που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις τροφές που είναι παλιωμένες ή έχουν υποστεί ζύμωση. Τα επίπεδά της σε κάποιους οργανισμούς μπορεί να γίνει βασική αιτία πηγής άγχους αλλά και αϋπνίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμούμε την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων.

 4. MSG και Γλουτένη

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο ( MSG ) είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό  γεύσης σε διάφορα προϊόντα διατροφής και η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει ταξινομήσει ως πρόσθετο προϊόντων με την ονομασία Ε621. Τόσο το συγκεκριμένο όσο και η γλουτένη έχουν συνδεθεί άμεσα με τη αύξηση του άγχους σε κάποιους ανθρώπους.

5. Ενεργειακά ποτά.

Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί από τη μία να μας γεμίζουν ενέργεια αλλά η σύστασή τους είναι ότι καλύτερο για την αύξηση του άγχους μας. Βασισμένα στην καφεΐνη, στη ζάχαρη και στα χημικά όχι μόνο μπορεί να απορρυθμίσουν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά μας αλλά να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα αϋπνίας οδηγώντας μας κατευθείαν σε υψηλά επίπεδα άγχους.

Και μην σκεφτείτε ότι επιλέγοντας τα συγκεκριμένα σκευάσματα με υποκατάστατο ζάχαρης γλιτώνετε κάτι γιατί πάλι οι έρευνες θα μας απογοητεύσουν. Όπως φαίνεται ζάχαρη, υποκατάστατο ζάχαρης και κατάθλιψη συνδέονται άμεσα!

6. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τρανς λιπαρά και υδρογονωμένα έλαια είναι τα δύο βασικά συστατικά των περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία φαίνεται να ευθύνονται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση του άγχους μας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα και κατάθλιψη. Ανθυγιεινά σνακς, τηγανητά, μαργαρίνη, ακόμα και σφολιατοειδή, είναι μερικές από τις τροφές που πρέπει αν όχι να τις σταματήσουμε τουλάχιστον να τις περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό.  Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράστε κάτι σχετικό, δείτε στην ετικέτα τον όρο «μερικώς υδρογονωμένα» ή « υδρογονωμένα» καθώς εκεί βρίσκεται όλη η ουσία!

7. Αλκοόλ

Ξέρουμε ότι ένα ποτηράκι θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε από την πίεση της ημέρας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ισχύει το «με μέτρο».

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας κάνει προσωρινά χαρούμενους και κοινωνικούς όμως στο τέλος αυτό που θα πετύχουμε είναι να αφυδατώσουμε τον οργανισμό μας και βέβαια να προκαλέσουμε διαταραχές στον ύπνο μας. Και τα δύο οδηγούν μακροπρόθεσμα σε κρίσεις άγχους και πανικού…

8. Λευκό αλεύρι

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που έχουν βασικό συστατικό το λευκό αλεύρι, σίγουρα κρύβουν και αρκετή ποσότητα ζάχαρης.  Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι στοιχεία του συγκεκριμένου όταν μεταβολίζονται από τον οργανισμό μας, μετατρέπονται σε σάκχαρα. Γεμίζοντας την καθημερινή μας διατροφή με σάντουιτς, κέικ, ντόνατς  και λιχουδιές το μόνο που πετυχαίνουμε εκτός από την αύξηση βάρους βέβαια, είναι να αυξάνουμε και τα επίπεδα κορτιζόνης και αδρεναλίνης στον οργανισμό μας βοηθώντας στην αύξηση της αίσθησης άγχους.

9. Η «κρυμμένη ζάχαρη»

Κι ενώ έχουμε αποφασίσει να αποφεύγουμε συστηματικά γλυκά και αναψυκτικά, βασικές πηγές ζάχαρης, ξεχνάμε ότι πολλές από τις υπόλοιπες τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να κρύβουν τεράστιες ποσότητες της.

Για παράδειγμα, κέτσαπ, διάφορες έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά είναι λίγα μόνο από αυτά.

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης και φυσικά έτσι ενεργοποιείται το αίσθημα άγχους αλλά εντείνεται και η νευρικότητα μας!

10. Καφεΐνη

Η αγαπημένη μας καφεΐνη!  Μπορεί να μας γεμίζει ενέργεια και να θεωρούμε ότι μας κρατάει ξύπνιους όταν το έχουμε ανάγκη αλλά μπορεί επίσης να μας οδηγήσει και σε εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα άγχους. Δοκιμάστε να περιορίσετε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας  και τσάι και δείτε τη διαφορά στον ύπνο και τη  διάθεση σας!