5+1 μύθοι για την ρετινόλη

5+1 μύθοι για την ρετινόλη

Ο κόσμος της ομορφιάς την θεωρεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά. Συχνά όμως υπάρχει μια παραπληροφόρηση γύρω από το πώς, πότε και πού πρέπει να εφαρμόζεται.

Ρετινόλη, ρετινοϊκό οξύ, ρετιναλδεΰδη και όλα τα «ρετινο….» συστατικά έχουν την ίδια ισχύ. Το μοναδικό κοινό σημείο των ενεργών συστατικών με το όνομα ρετινόλη και τυχόν παραλλαγές του είναι ότι αποτελούν παράγωγα της βιταμίνης Α.

Ρετινοϊκό οξύ: Το πιο ισχυρό συστατικό, η βιταμίνη Α στην πιο “αγνή” της μορφή (συνταγογραφείται).

Ρετινόλη: Η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, ένα λιποδιαλυτό στοιχείο που απορροφάται από τον οργανισμό, ο οποίος τη μετατρέπει σε ρετινοϊκό οξύ.

Ρετινοειδή: Η ισχύς τους εξαρτάται κατά σειρά μετατροπής τους σε ρετινοϊκό οξύ και είναι η εξής: Παλμιτική ρετινόλη – Ρετινόλη – Ρετιναλδεΰδη – Ρετινοϊκό οξύ.

Παλμιτική ρετινόλη: O συνδυασμός παλμιτικού οξέος με ρετινόλη είναι μια αρκετά ήπια εκδοχή.

Ρετιναλδεΰδη: Ένα ακόμη παράγωγο, το πιο «κοντινό» στο ρετινοϊκό οξύ, που είναι εύκολα ανεκτό και γι’ αυτό συστήνεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

ΜΥΘΟΣ 1ος: Η ρετινόλη αντενδείκυται για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών

Η λεπτή και ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια, η έλλειψη σμήγματος – του φυσικού λιπαντικού- αφού οι σμηγματογόνοι αδένες στο συγκεκριμένο σημείο είναι ελάχιστοι, η διαρκής κίνηση των βλεφάρων και οι μορφασμοί μας είναι οι βασικές αιτίες που οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες εμφανίζονται νωρίς. Κι εδώ ακριβώς η ρετινόλη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης – μια από τις πολλαπλές ευεργετικές της δράσεις- ενισχύει τις δομές στήριξης του δέρματος με αποτέλεσμα να αποτρέπει την πρόωρη εμφάνισή των ρυτίδων και να απαλύνει αισθητά τις ήδη υπάρχουσες.

ΜΥΘΟΣ 2ος: Η χρήση της ενδείκνυται αποκλειστικά κατά των ρυτίδων

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιγηραντικό αλλά με πολλαπλά οφέλη για όλες τις ηλικίες. Επιταχύνει τους ρυθμούς της κυτταρικής ανανέωσης, απελευθερώνει τους πόρους από νεκρά κύτταρα, ρύπους και σμήγμα στις νεανικές επιδερμίδες με ακμή, ενώ στα δέρματα με εμφανή ίχνη φωτογήρανσης, βελτιώνει το χρωματικό τόνο, απαλύνοντας δισχρωμίες και κηλίδες.

ΜΥΘΟΣ 3ος: Έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά, χρειάζεται, όμως, χρόνο να αναδείξει τις αδιαμφισβήτητες ευεργετικές της ιδιότητες. Απαιτούνται τρεις με έξι τουλάχιστον, μήνες συστηματικής χρήσης της ρετινόλης για να φανούν ορατά αποτελέσματα στο δέρμα.

ΜΥΘΟΣ 4ος: Λεπταίνει την επιδερμίδα

Αυτό θα συνέβαινε αν έκανε βαθιά απολέπιση. Στην πραγματικότητα, με τη συστηματική χρήση των ρετινοειδών και την τόνωση των ρυθμών παραγωγής κολλαγόνου, το πάχος της επιδερμίδας αυξάνει, γίνεται πιο συμπαγής και σφριγηλή.

ΜΥΘΟΣ 5ος: Εφαρμόζεται αποκλειστικά το βράδυ

Η νυχτερινή χρήση της ρετινόλης προτείνεται τόσο γιατί η επιδερμίδα μετά τις 9 το βράδυ είναι πιο δεκτική στα δραστικά συστατικά μιας καλλυντικής σύνθεσης όσο και γιατί οι ρυθμοί ανανέωσης και επανόρθωσης των κυττάρων κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνουν στο μέγιστο. Παρ’ όλα αυτά, έστω κι αν είναι ένα ασταθές στο φως και στον αέρα συστατικό, μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και τις πρωινές ώρες αρκεί να τη συνδυάζουμε με αντηλιακό υψηλής προστασίας , το οποίο φροντίζουμε να ανανεώνουμε τακτικά στη διάρκεια της μέρας.