close

5+1 μύθοι για την ρετινόλη

Ο κόσμος της ομορφιάς την θεωρεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά. Συχνά όμως υπάρχει μια παραπληροφόρηση γύρω από το πώς, πότε και πού πρέπει να εφαρμόζεται.

Ρετινόλη, ρετινοϊκό οξύ, ρετιναλδεΰδη και όλα τα «ρετινο….» συστατικά έχουν την ίδια ισχύ. Το μοναδικό κοινό σημείο των ενεργών συστατικών με το όνομα ρετινόλη και τυχόν παραλλαγές του είναι ότι αποτελούν παράγωγα της βιταμίνης Α.

Ρετινοϊκό οξύ: Το πιο ισχυρό συστατικό, η βιταμίνη Α στην πιο “αγνή” της μορφή (συνταγογραφείται).

Ρετινόλη: Η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, ένα λιποδιαλυτό στοιχείο που απορροφάται από τον οργανισμό, ο οποίος τη μετατρέπει σε ρετινοϊκό οξύ.

Ρετινοειδή: Η ισχύς τους εξαρτάται κατά σειρά μετατροπής τους σε ρετινοϊκό οξύ και είναι η εξής: Παλμιτική ρετινόλη – Ρετινόλη – Ρετιναλδεΰδη – Ρετινοϊκό οξύ.

Παλμιτική ρετινόλη: O συνδυασμός παλμιτικού οξέος με ρετινόλη είναι μια αρκετά ήπια εκδοχή.

Ρετιναλδεΰδη: Ένα ακόμη παράγωγο, το πιο «κοντινό» στο ρετινοϊκό οξύ, που είναι εύκολα ανεκτό και γι’ αυτό συστήνεται στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

ΜΥΘΟΣ 1ος: Η ρετινόλη αντενδείκυται για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών

Η λεπτή και ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια, η έλλειψη σμήγματος – του φυσικού λιπαντικού- αφού οι σμηγματογόνοι αδένες στο συγκεκριμένο σημείο είναι ελάχιστοι, η διαρκής κίνηση των βλεφάρων και οι μορφασμοί μας είναι οι βασικές αιτίες που οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες εμφανίζονται νωρίς. Κι εδώ ακριβώς η ρετινόλη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης – μια από τις πολλαπλές ευεργετικές της δράσεις- ενισχύει τις δομές στήριξης του δέρματος με αποτέλεσμα να αποτρέπει την πρόωρη εμφάνισή των ρυτίδων και να απαλύνει αισθητά τις ήδη υπάρχουσες.

ΜΥΘΟΣ 2ος: Η χρήση της ενδείκνυται αποκλειστικά κατά των ρυτίδων

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιγηραντικό αλλά με πολλαπλά οφέλη για όλες τις ηλικίες. Επιταχύνει τους ρυθμούς της κυτταρικής ανανέωσης, απελευθερώνει τους πόρους από νεκρά κύτταρα, ρύπους και σμήγμα στις νεανικές επιδερμίδες με ακμή, ενώ στα δέρματα με εμφανή ίχνη φωτογήρανσης, βελτιώνει το χρωματικό τόνο, απαλύνοντας δισχρωμίες και κηλίδες.

ΜΥΘΟΣ 3ος: Έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά, χρειάζεται, όμως, χρόνο να αναδείξει τις αδιαμφισβήτητες ευεργετικές της ιδιότητες. Απαιτούνται τρεις με έξι τουλάχιστον, μήνες συστηματικής χρήσης της ρετινόλης για να φανούν ορατά αποτελέσματα στο δέρμα.

ΜΥΘΟΣ 4ος: Λεπταίνει την επιδερμίδα

Αυτό θα συνέβαινε αν έκανε βαθιά απολέπιση. Στην πραγματικότητα, με τη συστηματική χρήση των ρετινοειδών και την τόνωση των ρυθμών παραγωγής κολλαγόνου, το πάχος της επιδερμίδας αυξάνει, γίνεται πιο συμπαγής και σφριγηλή.

ΜΥΘΟΣ 5ος: Εφαρμόζεται αποκλειστικά το βράδυ

Η νυχτερινή χρήση της ρετινόλης προτείνεται τόσο γιατί η επιδερμίδα μετά τις 9 το βράδυ είναι πιο δεκτική στα δραστικά συστατικά μιας καλλυντικής σύνθεσης όσο και γιατί οι ρυθμοί ανανέωσης και επανόρθωσης των κυττάρων κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνουν στο μέγιστο. Παρ’ όλα αυτά, έστω κι αν είναι ένα ασταθές στο φως και στον αέρα συστατικό, μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και τις πρωινές ώρες αρκεί να τη συνδυάζουμε με αντηλιακό υψηλής προστασίας , το οποίο φροντίζουμε να ανανεώνουμε τακτικά στη διάρκεια της μέρας.

 


Η Κωνσταντίνα Μωρέ είναι Αισθητικός και αποφοίτησε το 2011 από το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας. Έκτοτε εργάζεται συνεχόμενα σε κέντρα αισθητικής, αποκομίζοντας εκτεταμένη εμπειρία τόσο θεωρητική όσο και πρακτική, δίνοντας λύση σε πολλά αισθητικά προβλήματα γυναικών και ανδρών. Ειδικότερα, ασχολείται με εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος, μεθόδους αποτρίχωσης, massage και νυφικό μακιγιάζ. Συμμετέχει, τακτικά, σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Έχει μετεκπαιδευτεί, σε προηγμένες τεχνικές αντιγήρανσης προσώπου και μεσοθεραπείας στην αισθητική, ενδερμολογίας στο πρόσωπο και στο σώμα και σε εξειδικευμένα πρωτόκολλα θεραπειών Laser για μόνιμη αποτρίχωση και ανάπλαση του δέρματος. Επιπλέον, έχει λάβει τις απαραίτητες γνώσεις στο Spa Marketing και στις τεχνικές πώλησης και δημιουργίας events στο Spa. Μέλημά της είναι η συνεχής κατάρτιση και παρακολούθηση νέων τεχνολογικών μεθόδων για να προσφέρει πάντα τις ιδανικότερες λύσεις με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος. Είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου αισθητικής Skin & More στην Αθήνα.

INSTAGRAM FEED