Κατάθλιψη εγώ; Ποτέ! Κι όμως…

Κατάθλιψη εγώ; Ποτέ! Κι όμως…

Σε μια κοινωνία που μας ενθαρρύνει να δείχνουμε  στους ανθρώπους τα φωτεινά μας σημεία και να μην παρουσιάζουμε ποτέ κάποιες από τις σκληρές πραγματικότητες της καθημερινότητας μας, οι άνθρωποι με κατάθλιψη προσπαθούν να την κρύψουν ακόμα και από τα κοντινά τους πρόσωπα.Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα «σημάδια» ώστε να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, πριν να είναι πολύ αργά.

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν συχνά να περάσουν απαρατήρητοι από τους άλλους οι οποίοι είναι απορροφημένοι από τις δικές τους ζωές και τα δικά τους προβλήματα, ενώ παράλληλα πολλοί φίλοι και μέλη της οικογενείας δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι κάποιος που αγαπούν και γνωρίζουν εδώ και χρόνια μπορεί να βιώνει κατάθλιψη. Όσο είναι σημαντικό για όποιον πάσχει από κατάθλιψη να επικοινωνήσει με κάποιον, εξίσου σημαντικό είναι να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά για σημάδια κατάθλιψης στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να παρεμβαίνουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Τι είναι η «συγκαλυμμένη κατάθλιψη»;

Ακριβώς όπως ακούγεται, η «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» είναι μία διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί μια επίμονη αίσθηση θλίψης, κενότητας και απώλειας του ενδιαφέροντος. Είναι μια ιατρική κατάσταση που αλλάζει τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και δράσης.  Η «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» δεν διαγιγνώσκεται  απαραιτήτως, πολλές φορές είναι μια καλά κρυμμένη κατάθλιψη και περνά απαρατήρητη, ακόμη και σε όσους βρίσκονται πλησιέστερα στο άτομο που νοσεί.

Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» δεν φαίνονται απαραιτήτως δυστυχισμένοι, στην πραγματικότητα μπορεί πολύ συχνά να είναι  άτομα με το μεγαλύτερο και το φωτεινότερο χαμόγελο στο δωμάτιο.  Πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν πολύ σκληρά να κρύψουν τη βαθιά τους θλίψη από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θα κρύψουν την κατάθλιψή τους από τους άλλους, όπως για παραδειγμα:

  • Ο φόβος τους να μοιραστούν τα πιο σκοτεινά τους μυστικά και τους φόβους τους με τους άλλους, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους.
  • Η απροθυμία τους να «επιβαρύνουν» τους άλλους με τα προβλήματα τους.
  • Φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ως «καταθλιπτικοί» ή «ψυχικά ασθενείς».
  • Πιστεύουν ότι κανείς δεν θα τους καταλάβει ακόμη και αν θέλει να τους βοηθήσει.
  • Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βοηθηθούν.

Πώς συμπεριφέρονται τα άτομα με «συγκαλυμμένη κατάθλιψη»

Πολλά από τα σημάδια της «συγκαλυμμένης κατάθλιψης» είναι λεπτά και δύσκολο να εντοπιστούν. Λόγω του στίγματος που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την κατάθλιψη και την ψυχική ασθένεια, μπορεί να είναι άβολο για τους ανθρώπους να ρωτήσουν κάποιον ανοιχτά για το αν αντιμετωπίζει κατάθλιψη, ακόμη και αν εντοπίσει τα σημάδια .Αν παρατηρήσετε κάποιον από τους φίλους σας ή τα μέλη της οικογένειας σας που παρουσιάζουν κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες, μην φοβηθείτε να τους επικοινωνήσετε την ανησυχία σας. Γνωρίζοντας ότι έχουν την υποστήριξη σας θα τους επιτρέψει να «αποκαλύψουν» την κατάθλιψη τους:

  1. Χάνουν το ενδιαφέρον για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες

Όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, χάνει τη ζωντάνια για ζωή που είχε κάποτε, και αυτό συχνά γίνεται εμφανές από την  έλλειψη ενθουσιασμού  για πράγματα που κάποτε αγαπούσε.

  1. Υπερφαγία ή απώλεια βάρους

Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης και διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. . Μερικοί  βρίσκουν την τροφή αδιάφορη ή ακόμη και τη γεύση της μεταλλική όταν πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ άλλοι στρέφονται στην τροφή για να νιώσουν καλύτερα. Εκτός από την απώλεια ή από την αύξηση του βάρους που μπορεί να συμβεί, άλλες αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ένας φίλος που σταματάει να έρχεται να φάει στην καφετέρια ή ένα μέλος της οικογένειας το οποίο ξεκινά να τρώει μόνο του όλο και συχνότερα.

  1. Μη φυσιολογικές συνήθειες ύπνου

Η αϋπνία μπορεί συχνά να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης, αλλά μπορεί να είναι και ο υπερβολικός ύπνος. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, ο ύπνος είναι μια προσωρινή διαφυγή από αυτά τα συναισθήματα. Επίσης, η συνεχής κατάθλιψη και η προσπάθειά του να αποκρύπτεται από άλλους,  τους εξουθενώνει  σωματικά και συναισθηματικά. Μπορεί να είναι κουρασμένοι όλη την ώρα όταν κάποτε ήταν γεμάτοι ενέργεια, και να χρειάζονται όλο και συχνότερα έναν «υπνάκο».

  1. Είναι συχνά ταλαντούχοι και εκφραστικοί

Τείνουμε να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι απομονωμένοι και ήσυχοι, ωστόσο οι άνθρωποι με «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» είναι συχνά πομπώδεις προσωπικότητες και έχουν μοναδική ικανότητα να εκφράζονται μέσω της μουσικής, της τέχνης, της κωμωδίας, της γραφής, της ποίησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με συγκαλυμμένη κατάθλιψη μπορούν να προσαρμοστούν πολύ περισσότερο τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά κομμάτια τους τα οποία συνθέτουν το ποιοι είναι.

  1. Μπορεί να είναι τελειομανείς και να αναζητούν την αγάπη και τη στοργή

Επειδή όσοι έχουν «συγκαλυμμένη  κατάθλιψη» έχουν εξαιρετική επίγνωση τόσο των προτερημάτων τους όσο και των ελαττωμάτων τους, προσπαθούν πάντα να είναι τέλειοι και φοβούνται αν οι άλλοι βλέπουν την ατελή πλευρά τους ή τις αποτυχίες τους. Πολλές φορές πιστεύουν πως εξαιτίας αυτού  δεν θα τους αγαπούν πλέον και δεν θα τους δέχονται. Θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την ταυτότητά τους και την καρδιά τους, καθώς και να προστατεύσουν τους άλλους γύρω τους από τους δαίμονες τους.

  1. Μπορεί να παλεύουν με τον φόβο της εγκατάλειψης

Κατά παρόμοιο τρόπο, είναι συνεχώς φοβισμένοι να επιβαρύνουν τους γύρω τους. Γι ‘αυτό  χαμογελούν, γελούν και κάνουν αστεία, για να καλύψουν τα αληθινά συναισθήματά τους. Φοβούνται ότι εάν  δείξουν τον αληθινό εαυτό τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση οι αγαπημένοι τους άνθρωποι θα απομακρυνθούν από αυτούς.

  1. Δημιουργούν φανταστικές ιστορίες συγκάλυψης

Οι άνθρωποι με «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» γίνονται εξαιρετικοί στο να δημιουργούν  αληθοφανείς λόγους για τους οποίους δεν απάντησαν ποτέ στις κλήσεις σας, γιατί δεν ήρθαν ποτέ στο δείπνο, γιατί αισθάνονται τόσο κουρασμένοι, ακόμη και γιατί έχουν κοψίματα και μώλωπες στα χέρια τους.

  1. Έχουν ψυχαναγκαστικές συνήθειες

Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει τη θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά για εκείνους με «συγκαλυμμένη κατάθλιψη», είναι πολύ σημαντικό να μην παραβλέπονται κάποιες συνήθειες που τους κρατάνε ασφαλείς στη ρουτίνα τους.  Αυτές μπορεί να είναι φαινομενικά υγιείς συνήθειες, όπως το τρέξιμο ή η άσκηση, η μουσική ακρόαση, η βόλτα ή η οδήγηση. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να σηματοδοτούν μια δύσκολη κατάσταση όταν γίνονται υπερβολικά. Στη περίπτωση μάλιστα που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν αντιδρούν με υπερβολή, σαν να πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό που δεν μπόρεσαν να κάνουν.

  1. Καταβάλλουν προσπάθειες για να προβάλλουν μόνο τις φωτεινές πλευρές του εαυτού τους

Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή της συνεχούς δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο υπέροχη  είναι η ζωή τους ή το πόσο πολύ διασκεδάζουν, ή απλώς να μην παραδέχονται ποτέ ότι μια κατάσταση είναι σκληρή και δύσκολη. Είναι καλό να προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί σε δύσκολους καιρούς, αλλά τα άτομα με «συγκαλυμμένη  κατάθλιψη» μπορεί να  αρνηθούν ότι οι καιροί μπορεί ναι, είναι όντως δύσκολοι.

  1. Έχουν έντονες υπαρξιακές ανησυχίες

Οι άνθρωποι με «συγκαλυμμένη  κατάθλιψη» συχνά ξοδεύουν πολύ χρόνο για να σκεφτούν τη ζωή, το θάνατο, και τι σημαίνουν και τα δύο γι’ αυτούς και για την κοινωνία. Συχνά έχουν περίπλοκες και μοναδικές απόψεις για τον θάνατο αλλά και για το νόημα της ζωής.

  1. Αναζητούν έναν σκοπό (εξωτερικά)

Όλοι προσπαθούμε συνήθως να βρούμε τον δρόμο μας στον κόσμο, ωστόσο οι άνθρωποι με «συγκαλυμμένη κατάθλιψη» το κάνουν συχνά κατά τρόπο που καλύπτει τους φόβους τους ότι είναι ανεπαρκείς. Συχνά αλλάζουν  τις κατευθύνσεις (δουλειές, μεγάλες εταιρείες, συνθήκες διαβίωσης κ.λπ.)  με μια βαθιά αίσθηση ανικανοποίητου σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις αντιληπτές αδυναμίες τους. Είναι σαν να αναζητούν απεγνωσμένα κάτι εξωτερικά το οποίο θα δώσει νόημα στη ζωή τους αντί να το αναζητήσουν εσωτερικά.

  1. Μπορεί να αφήσουν μικρές, λεπτές κραυγές για βοήθεια

Ενώ συνήθως προσπαθούν να καλύψουν το πώς σκέφτονται και αισθάνονται, οι άνθρωποι με συγκαλυμμένη κατάθλιψη μπορεί να έχουν σύντομες αλλά σημαντικές στιγμές όπου ανοίγονται  λίγο σε κάποιον με τον οποίον αισθάνονται ασφαλείς. Είναι σημαντικό οι γύρω τους να τους βοηθήσουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορούσαν να μιλήσουν για τους εσωτερικούς τους δαίμονες και για όσα τους βασανίζουν. Συνήθως, εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται πολύ μόνοι τους, καθώς πιστεύουν πως όλοι οι άλλοι είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.