Αϋπνίες; Όχι πια! Μάθε 8 μυστικά για τέλειο ύπνο!
Ύπνος. Η πλέον απαραίτητη «τροφή» για τον οργανισμό μας. Ευεργετικός για την εγκεφαλική λειτουργία, για την ισορροπία του οργανισμού μας, ακόμα και για τον μεταβολισμό μας.
Και αν θέλουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η «ποσότητα είναι εξ ίσου σημαντική με την ποιότητα του». Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, το να κοιμάται κάποιος πολύ περισσότερο από όσο πρέπει πιστεύοντας ότι κάνει καλό στον οργανισμό του, ή συμπληρώνει τον χαμένο ύπνο του λόγω …υποχρεώσεων, όχι μόνο κάνει λάθος αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα σαν να μην κοιμόταν καθόλου. Επτά με οκτώ ώρες το μέγιστο είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία μας σε όλα τα επίπεδα.
Και βέβαια όπως και πολλά άλλα θέματα στην καθημερινότητα μας θα πει κανείς πώς εύκολα τα λες , δύσκολα τα κάνεις. Όταν γυρίζουμε στο σπίτι μας μετά από μία ημέρα τρέλας, μπορεί να ταλαιπωρηθούμε πολύ μέχρι να «κλείσουμε μάτι»…
Γι αυτό το λόγο, υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε τον καλό και ποιοτικό ύπνο που οφείλουμε στον οργανισμό μας
Βάλτε πρόγραμμα ακόμα και στον ύπνο
Η τήρηση ρουτίνας είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου. Φανταστείτε ότι το σώμα μας έχει ένα «εσωτερικό ρολόι» που ακολουθεί αυτό που ονομάζουμε «βιολογικό ρολόι» . Αυτό στην ουσία «υπαγορεύει» τις ώρες έντασης, κούρασης ή ηρεμίας στην διάρκεια της ημέρας. Και ο μόνος τρόπος να συντηρούμε σωστά το ρολόι αυτό είναι η συνέπεια μας . Να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε περίπου στις ίδιες ώρες κάθε ημέρα. Εννοείται όπως ήδη έχουμε πει ότι αν χάσουμε το πρόγραμμα μας αυτό και κοιμηθούμε λιγότερο , δεν θα επιδιώξουμε να κοιμηθούμε περισσότερο το σαββατοκύριακο ή μία αργία.
Φτιάξτε «το σκηνικό» στα μέτρα σας.
Φτιάχνοντας το υπνοδωμάτιο μας πρέπει να το φανταζόμαστε σαν μία «φωλιά» . Μία αγκαλιά που μας γεμίζει ασφάλεια και ηρεμία. Το ιδανικό είναι να μην υπάρχουν ψηφιακά ρολόγια που μπορεί να αναβοσβήνουν, οι κουρτίνες να μην αφήνουν ενοχλητικούς φωτισμούς να περνούν, να έχει απόλυτη ησυχία και η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20ο . Εννοείται ότι όλες οι λεπτομέρειες προσαρμόζονται στις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.
Έξι ώρες πριν το κρεβάτι …
Ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγουμε την καφεΐνη όσο πλησιάζουν οι ώρες του ύπνου μας. Σίγουρα για κάποιους μπορεί να φανεί εξαιρετικά δύσκολο όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και ο καφές φίλτρου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ακόμα και αν καταναλωθεί 6 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Και βέβαια αυτό ισχύει για όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως για παράδειγμα η σοκολάτα ή το τσάι. Αν πρέπει να πιείτε κάποιο ρόφημα γιατί έτσι έχετε συνηθίσει προτιμήστε χαμομήλι ή ειδικά αφεψήματα που βοηθούν στον καλύτερο ύπνο.
Πέντε ώρες για ύπνο …
Είναι και η τελευταία ευκαιρία για άθληση… Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια άσκηση νωρίς το απόγευμα ή τουλάχιστον μέχρι και 5 ώρες πριν την ώρα του ύπνου μας, μπορεί να διώξει την ένταση της ημέρας και να βοηθήσει στην χαλάρωση μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στη θερμοκρασία του σώματος η οποία με την άσκηση αυξάνεται αρκετά και η επιστροφή της στα κανονικά ή πιο χαμηλά επίπεδα στέλνει μήνυμα στον οργανισμό μας ότι πρέπει να κοιμηθεί.
Τρεις ώρες μέχρι τον ύπνο …
Ένα tip που εντυπωσιάζει είναι σίγουρα η χρήση ειδικών γυαλιών για εκείνους που είναι υποχρεωμένοι λόγω της φύσης της εργασίας τους να βρίσκονται μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή tablets μέχρι..τελευταία στιγμή. Το συγκεντρωμένο και συγκεκριμένο φως που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της μελατονίνης , της ορμόνης που προκαλεί ύπνο. Η χρήση των συγκεκριμένων γυαλιών, μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή της έως και 60% εξασφαλίζοντας έναν καλό και ποιοτικό ύπνο!
Δύο ώρες πριν το κρεβάτι …
Ξεχάστε το …τελευταίο ποτηράκι. Πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι καταναλώνοντας αλκοόλ το βράδυ τους βοηθά στον ύπνο τους. Κι όμως, η χρήση του καθυστερεί σημαντικά την φάση REM η οποία είναι το κλειδί της αποκατάστασης της μνήμης μας και της ικανότητας συγκέντρωσής μας.
Μια ώρα για ύπνο …
Μία δημιουργία καθημερινής συνήθειας όπως για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι μας, το άκουσμα μία όμορφης χαλαρής μουσικής ή ότι άλλο σας ευχαριστεί, βοηθά αποτελεσματικά τον οργανισμό μας να μπει σε λειτουργία… ύπνου. Υποσυνείδητα θέτει τη διαχωριστική γραμμή από την δυναμική γεμάτη ενέργεια ημέρα στην «ώρα του ύπνου» όπως έλεγαν και οι μαμάδες μας παλιά…
Ώρα ύπνου.
Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Δεν είναι μόνο ο κιρκαδιανός μας ρυθμός( το βιολογικό μας ρολόι) που συμβάλλει στην ικανότητά μας να κοιμηθούμε, αλλά και αυτό που ονομάζεται ομοιοστατικός μηχανισμός ύπνου. Και αυτό μπαίνει στην ουσία σε λειτουργία ανάλογα με το τι ώρα έχουμε ξυπνήσει. Σε κάθε περίπτωση μην ξαπλώνετε αν δεν είστε σίγουροι ότι νυστάζετε πολύ και είστε σχεδόν έτοιμοι να κοιμηθείτε. Διαφορετικά απλά θα βρεθείτε να στριφογυρίζετε μέχρι το πρωί!