Πιάστε τους ψεύτες!
«Πάντα η καλύτερη τακτική είναι να λες την αλήθεια, εκτός βέβαια αν είσαι ένας εξαιρετικά καλός ψεύτης» είχε γράψει στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άγγλος συγγραφέας Jerome K. Jerome. Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα και ακόμη ο εξαιρετικά καλός ψεύτης, δεν έχει βρεθεί ή τουλάχιστον δεν έχει αποκαλυφθεί δημοσίως!
Το σίγουρο είναι ότι όλοι, κάποια στιγμή, λέμε κάποιο ψέμα, έστω κι αν είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε “κατά συνθήκη”. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να κάνουν ακόμη και τον Πινόκιο να… κοκκινήσει από ντροπή με την ξεδιάντροπη άνεσή τους να λένε όποιο ψέμα τους κατεβαίνει στο κεφάλι.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα σε αυτή την ιστορία: σύμφωνα με το phychologytoday.com και το in2life.gr υπάρχουν τρόποι να ανιχνεύσετε τους ψεύτες και δεν είναι ο… ορός της αλήθειας! Βλέπετε, πάντα υπάρχουν κάποια σημάδια που προδίδουν εκείνον που ψεύδεται και η ιστορία έχει αποδείξει ότι σύντομα η αλήθεια αποκαλύπτεται. (Δεν λέει τυχαία η ελληνική παροιμία “Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”)…
Διαβάστε τα 7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να τεστάρετε την ειλικρίνεια των άλλων.
1. Ιδρώνει παρότι είναι χειμώνας;
Ο ιδρώτας κρύβει άγχος και το άγχος κάποιες φορές δείχνει ψέμα. Αν κάποιος απαντά σε ερώτησή σας και μικροί κόμποι ιδρώτα αρχίζουν να σχηματίζονται στο πρόσωπό του, δικαιούστε να γίνετε ελαφρώς καχύποπτοι.
2. Προσοχή στις εκφράσεις του…
Οι ιδιαίτερες εκφράσεις του προσώπου όπως το σμίξιμο των φρυδιών ή ο σχηματισμός μικρών ρυτίδων στο μέτωπο κρύβουν επίσης κάποιο ψέμα. Αρκεί να είστε παρατηρητικοί.
3. Κοιτάξτε τον στα μάτια
Μπορεί όλοι να πιστεύουμε πως όταν κάποιος λέει ψέματα αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα και χαμηλώνει το βλέμμα του, η αλήθεια όμως είναι πως οι πιο «έμπειροι» ψεύτες συνηθίζουν να σας κοιτούν κατευθείαν στα μάτια, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι διαφορετικά θα τους υποψιαστείτε. Αυτό που θεωρείται πιο ασφαλής ένδειξη, είναι το προς τα πού στρέφονται οι κόρες του ματιού την ώρα που μιλάει: Αν κοιτούν αριστερά τότε μάλλον ψεύδονται, ενώ προς τα δεξιά είστε μάλλον ασφαλείς ότι λένε την αλήθεια. Αυτό συνδέεται με το ποια πλευρά του εγκεφάλου τους χρησιμοποιούν εκείνη την στιγμή και αντίστοιχα καταλαβαίνετε αν χρησιμοποιεί εκείνη που συνδέεται με τα πραγματικά στοιχεία και την μνήμη του. Για τους αριστερόχειρες, ισχύει το αντίστροφο.
Άλλη μία ένδειξη πιθανού ψέματος είναι εάν ο συνομιλητής σας να ανοιγοκλείνει έντονα και γρήγορα τα μάτια του.
4. Ακούστε προσεκτικά
Ο ψεύτης συνήθως χρησιμοποιεί διαφορετικό τόνο φωνής όταν ξεστομίζει το ψέμα του, καθώς και διαφορετικό ρυθμό σε σύγκριση με τον συνηθισμένο τρόπο ομιλίας του. Συνδυάστε αυτήν την πληροφορία με το ότι συνήθως αυτός που ψεύδεται μπορεί να απαντήσει σε κάποια καίρια ερώτησή σας με κάποια υπεκφυγή ώστε να γυρίσει την κουβέντα αλλού ή θα χρησιμοποιήσει το χιούμορ είτε την ειρωνεία για να ξεφύγει. Ένα επιπλέον στοιχείο, που αποδεικνύει ότι ο συνομιλητής σας “προσπαθεί” να μην εκτεθεί, είναι όταν χρησιμοποιεί ολόκληρες τις εκφράσεις (για παράδειγμα “θα έρθεις;”) και όχι τις συντμήσεις που σχεδόν πάντα χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε ( δηλαδή, “θα ‘ρθεις;”
5. Κοιτάξτε τα χέρια του
Όταν κάποιος λέει ψέματα, λένε οι ειδικοί, κινούν μηχανικά τα χέρια τους προς τον εαυτό τους και όχι προς εκείνον που βρίσκεται απέναντί τους. Για παράδειγμα, θα αγγίξει το πρόσωπό του ή θα στρώσει τα μαλλιά του, αλλά δεν θα απλώσει τα χέρια του προς το μέρος σας.
6. Βάζει εμπόδια;
Χωρίς να το καταλαβαίνουν, όσοι δεν λένε την αλήθεια προσπαθούν να προφυλάξουν το ψέμα και τον εαυτό τους τοποθετώντας εμπόδια ανάμεσα στους ίδιους και τον συνομιλητή τους. Παρατηρήστε το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας: μήπως επαναφέρει την… ζαχαριέρα στο κέντρο του τραπεζιού όταν εσείς την μετακινείτε στην άκρη;
7. Προσοχή στις λεπτομέρειες!
Αν ο συνομιλητής σας το παρακάνει στις λεπτομέρειες, χωρίς να είναι απαραίτητο, τότε κάτι δεν πάει καλά με την περίπτωσή του. Ο ψεύτης που προσπαθεί να κάνει πειστικό το ψέμα του, βασίζεται στις (περιττά) πολλές πληροφορίες για να το διανθίσει. Δυστυχώς γι’ αυτόν, συνήθως οι υπερβολικές πληροφορίες τον προδίδουν πιο εύκολα αν επιμείνετε και ζητήσετε επιπλέον στοιχεία – σίγουρα κάποια στιγμή θα «χάσει επαφή» με το ψέμα του.
Τα τεστ του ψέματος
Αν δεν θέλετε να μείνετε με σταυρωμένα χέρια, μπορείτε να περάσετε στην αντεπίθεση, περνώντας τον συνομιλητή σας από την εξής «δοκιμασία». Την ώρα που μιλάτε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο υποψιάζεστε πως σας λέει ψέματα, αλλάξτε ξαφνικά το θέμα της συζήτησης. Αν έχετε απέναντί σας έναν ψεύτη, θα ανακουφιστεί και θα συνεχίσει να μιλάει για το νέο θέμα. Αν έχετε απέναντί σας έναν «αθώο», θα αντιδράσει με γνήσια απορία και θα θελήσει να επιστρέψει στο προηγούμενο θέμα για να ολοκληρώσει την συζήτηση. Άλλος ένας τρόπος να τσεκάρετε τον πιθανό ψεύτη είναι να τον κατηγορήσετε ευθέως πως δεν λέει την αλήθεια. Οι αριθμοί λένε πως ένας ειλικρινής άνθρωπος θα θυμώσει και θα αντιδράσει επιθετικά, ενώ ένας ανειλικρινής θα δείξει σημάδια αμυντικής διάθεσης, προσπαθώντας με δικαιολογίες να σας πείσει για το αντίθετο. Ακόμη κι αν το βλέμμα σας και μόνο είναι καχύποπτο, κάποιος που ψεύδεται θα νιώσει άβολα και θα φανεί, ενώ κάποιος που λέει την αλήθεια θα ενοχληθεί και θα το δείξει. Τέλος, αν γνωρίζετε αρκετά καλά το πρόσωπο που υποπτεύεστε, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας τις αντιδράσεις και τον τρόπο ομιλίας του σε κάποια παλιότερη συζήτησή σας, κατά την οποία ξέρετε πως ήταν ειλικρινής, και συγκρίνετε τις νέες αντιδράσεις του.