Ρεφλεξολογία: Πώς μπορεί μια ολιστική μέθοδος να συμβάλει στην καλύτερη ψυχική υγεία;
Συστηματικές μελέτες σε ότι αφορά τη θεραπευτική μάλαξη και τη Ρεφλεξολογία ξεκίνησαν κοντά στο 19ο αιώνα μ.Χ και από όσο γνωρίζουμε συμβάδισαν με τις μελέτες της συπεριφοριστικής Ψυχολογίας και την ανάπτυξη των νευρολογικών επιστημών. Ο Dr.Wm.H Fitzgerald διατύπωσε στις αρχές του 20ου αιώνα τη θεωρία των «ζωνών». Βάσει αυτής της θεωρίας αν ένα σημείο του σώματος πάσχει, ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί ή και ακόμα να σταματήσει ο πόνος πιέζοντας ένα άλλο σημείο του σώματος το οποίο ανήκει στην ίδια ζώνη.
Αυτό το συμπέρασμα από τη παρατήρηση έγινε η βάση της σύγχρονης Ρεφλεξολογίας.
Η θεραπεία επικεντρώνεται στα άκρα του ανθρώπινου σώματος, όπου έχουν εντοπιστεί τα κυριότερα αντανακλαστικά σημεία. Ο ειδικός Ρεφλεξολόγος πιέζει είτε με τα δάκτυλά του είτε με ξύλινα ειδικά εργαλεία, στα πόδια στα χέρια ή και στα αυτιά. Ο σκοπός της Ρεφλεξολογίας είναι η βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος και αφύπνιση όλου του ανθρώπινου αμυντικού μηχανισμού. Με κάθε συνεδρία Ρεφλεξολογίας αυξάνεται η δυνατότητα «αυτοίασης» του οργανισμού.
Ιστορικά αναφέρεται πως ο Vladimir Bekterev, ήταν αυτός που πρώτος, το 1917 που διατύπωσε τη θεωρία που έλεγε πως: τα όργανα του ανθρώπινου σώματος παρουσιάζουν βλάβες ή δυσλειτουγούν λόγω λανθασμένων εντολών του εγκεφάλου. Παρατήρησε λοιπόν ότι μπορούμε με την ορθή άσκηση πίεσης, να ανακόψουμε αυτές τις λανθασμένες εντολές και να φέρουμε το σώμα μας σε ισορροπία.
Η Ρεφλεξολογία είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος, αντιμετωπίζει δηλαδή το ανθρώπινο σώμα ως ολότητα. Τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει είναι ποικίλα και απαντώνται σε σωματικό ψυχικό και διανοητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, παρατήρηση, ημερολόγια συνεδριών και μαρτυρίες δεκτών, η Ρεφλεξολογία, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ορμονικών διαταραχών και αναπνευστικών προβλημάτων. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η μείωση στα επίπεδα άγχους, στρες και κατάθλιψης, μετά από συστηματική θεραπεία.
Η εναλλακτική θεραπεία της Ρεφλεξολογίας έχει ενταχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ.Βρετανίας (NHS), αφού αποδείχθηκε η ουσιαστική προσφορά της στην ανακούφιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων αλλά κυρίως ψυχοσωματικών προβλημάτων. Για τους ίδιους λόγους οι πρακτικές της έχουν εισαχθεί σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Κατά πόσο λοιπόν η Ρεφλεξολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογίας μας;
Και τι έχει να προσφέρει στα καθημερινά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος;
Έχει παρατηρηθεί ότι τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ο θεραπευόμενος χαλαρώνει πλήρως και αφήνεται στα χέρια του ειδικού. Συνήθως θα μιλήσει για τα προσωπικά του προβλήματα και ή θα αναζητήσει συμβουλή ή απλά θα «ξεφορτώσει» τα βάρη του εκεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ρεφλεξολόγος και κάθε θεραπευτής επειδή φροντίζει, συγχέεται με το ρόλο του Ψυχολόγου. Αν και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αντικαταστασθεί μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία με μια συνεδρία Ρεφλεξολογίας, ωστόσο αυτή η ελευθερία, η ουδετερότητα η οικειότητα και η φροντίδα που περιλαμβάνει η διαδικασία είναι από μόνη της θεραπευτική και απελευθερωτική. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως σε πρώτο επίπεδο μια κατάσταση ήπιου άγχους ή ανησυχίας εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτή τη συμπληρωματική θεραπεία. Πολλές φορές ο θεραπευτής για να βοηθήσει το δέκτη να αποφορτιστεί συναισθηματικά τον καθοδηγεί με συγκεκριμένες αναπνοές ενώ πιέζει αντανακλαστικά σημεία π.χ του υποθαλάμου ή της καρδιάς.
Η μέθοδος αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σύνολο. Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις ούτε κάνει διάγνωση ιατρικών προβλημάτων.
Συνδυάζεται όμως πολύ καλά ως συμπληρωματική πρακτική με οποιαδήποτε κλασσική μέθοδο θεραπείας και επιπλέον είναι τελείως ακίνδυνη. Για το λόγο αυτό πολλοί ψυχολόγοι αλλά και ψυχίατροι τη συστήνουν και τη θεωρούν ωφέλιμη σε περιπτώσεις, χρόνιου άγχους, κρίσεων πανικού, προεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης (φάση με έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις), νευρική κατάπτωση, πένθος, φοβίες, θλίψη κλπ.
Η εναλλακτική πρακτική της Ρεφλεξολογίας θεωρείται η βασίλισσα των θεραπευτικών μαλάξεων. Μέσω της συνολικής χαλάρωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, βοηθά το άτομο να ανταποκριθεί καλύτερα σε πνευματικό, νοητικό και φυσικό επίπεδο. Ο θεραπευτής αποκτά σύνδεση με το δέκτη, και τον βοηθά προοδευτικά να αποκτήσει καλή υγεία να μαθαίνει να κάνει πρόληψη αλλά και πως θα διατηρήσει ψηλά την ενέργειά του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.
Όπως προαναφέρθηκε, η μέθοδος είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέθοδος αυτοθεραπείας.
Είναι γνωστό επίσης ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγχος και νευρικές εντάσεις. Το 75% περίπου των ψυχολογικών διαταραχών συνδέεται με το στρες
Ακολουθώντας οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας δυσκολεύει τη καθημερινότητά μας και προέρχεται από το ψυχικό κόσμο μαθαίνουμε να :
Αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας
Να δεσμευόμαστε σε αυτόν και να διατηρούμε υψηλά τα επίπεδα της υγείας μας.
Να προτιμάμε τη πρόληψη από την ασθένεια
Να κατανοήσουμε πως δεν είμαστε μόνο ύλη, αλλά και πνεύμα και ψυχή
Πως τα 3 αυτά είναι αλληλένδετα και οφείλουμε να έχουμε ισορροπία αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ψυχοσωματικές ενοχλήσεις.
Πως η μισή θεραπεία είναι η αποδοχή
Πως όταν ζητάμε βοήθεια, το 50% της λύσης του προβλήματος είναι μπροστά μας.
Μέσα από τις εναλλακτικές θεραπείες κατανοούμε πως δε χρειάζεται βίαιη αντιμετώπιση σε προβλήματα απλά, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας.
Τέλος όταν αφήνεσαι και χαλαρώνεις τότε είσαι πολύ πιο κοντά στη λύση κάθε προβλήματος.
Κατερίνα Σταθοπούλου
Holistic massage therapist and Reflexologist