Keto diet ή αδυνατίστε αλλιώς!

Keto diet ή αδυνατίστε αλλιώς!

Κατά καιρούς ακούμε για τη νέα δίαιτα των VIPS του Hollywood ή της πώς έχασε 10 κιλά η τάδε διασημότητα και μανιωδώς ψάχνουμε στο διαδίκτυο να μάθουμε όλες τις… ανατριχαιστικές λεπτομέρειες! Ποιά δίαιτα είναι λοιπόν της μόδας  αυτή την εποχή; Η Keto diet ή αλλιώς κετογονική διατροφή! Για την ακρίβεια για την Keto diet μιλούν πολύ και πολλοί την τελευταία διετία. Ας μιλήσουμε λοιπόν κι εμείς.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτή τη νέα «μανία» των stars και τι ακριβώς σημαίνει το όνομα της.

Ο όρος κετογονική δίαιτα προέρχεται από την ιδιότητα του οργανισμού να μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να παράγει κετόνες. Οι κετόνες είναι οργανικές ενώσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ τον οργανισμό σαν υποκατάστατο της γλυκόζης, δηλαδή για την παραγωγή ενέργειάς του.

Η γλυκόζη, το κύριο ‘καύσιμο’ του σώματος, αρχίζει και ενεργοποιεί τη διαδικασία μεταφοράς της στο σώμα (αύξηση ινσουλίνης) μόλις καταναλώσουμε κάποιο φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η γλυκόζη είναι ένα από τα πιο εύκολα μόρια που μπορεί να μετατρέψει και να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για ενέργεια και γι’ αυτόν τον λόγο της δίνει πάντα προτεραιότητα.

Σε μια κετογονική διατροφή, το σώμα μας επιλέγει και μεταφέρει την παροχή καυσίμου από την γλυκόζη, σχεδόν αποκλειστικά στο λίπος. Τα επίπεδα ινσουλίνης καθίστανται πολύ χαμηλά και η καύση λίπους αυξάνεται δραματικά.

Τι είναι όμως ακριβώς μια κετογονική διατροφή;

Πρόκειται για μία διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση. Η κέτωση λοιπόν είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τον οργανισμό σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων.

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως  ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, κρέας, αυγά και λαχανικά. Απαγορευμένες τροφές στην κετογονική δίαιτα είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπετε τη ποσόστωση των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μια ημέρα: