close

Keto diet ή αδυνατίστε αλλιώς!

Κατά καιρούς ακούμε για τη νέα δίαιτα των VIPS του Hollywood ή της πώς έχασε 10 κιλά η τάδε διασημότητα και μανιωδώς ψάχνουμε στο διαδίκτυο να μάθουμε όλες τις… ανατριχαιστικές λεπτομέρειες! Ποιά δίαιτα είναι λοιπόν της μόδας  αυτή την εποχή; Η Keto diet ή αλλιώς κετογονική διατροφή! Για την ακρίβεια για την Keto diet μιλούν πολύ και πολλοί την τελευταία διετία. Ας μιλήσουμε λοιπόν κι εμείς.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτή τη νέα «μανία» των stars και τι ακριβώς σημαίνει το όνομα της.

Ο όρος κετογονική δίαιτα προέρχεται από την ιδιότητα του οργανισμού να μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να παράγει κετόνες. Οι κετόνες είναι οργανικές ενώσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ τον οργανισμό σαν υποκατάστατο της γλυκόζης, δηλαδή για την παραγωγή ενέργειάς του.

Η γλυκόζη, το κύριο ‘καύσιμο’ του σώματος, αρχίζει και ενεργοποιεί τη διαδικασία μεταφοράς της στο σώμα (αύξηση ινσουλίνης) μόλις καταναλώσουμε κάποιο φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η γλυκόζη είναι ένα από τα πιο εύκολα μόρια που μπορεί να μετατρέψει και να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για ενέργεια και γι’ αυτόν τον λόγο της δίνει πάντα προτεραιότητα.

Σε μια κετογονική διατροφή, το σώμα μας επιλέγει και μεταφέρει την παροχή καυσίμου από την γλυκόζη, σχεδόν αποκλειστικά στο λίπος. Τα επίπεδα ινσουλίνης καθίστανται πολύ χαμηλά και η καύση λίπους αυξάνεται δραματικά.

Τι είναι όμως ακριβώς μια κετογονική διατροφή;

Πρόκειται για μία διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση. Η κέτωση λοιπόν είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τον οργανισμό σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων.

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως  ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, κρέας, αυγά και λαχανικά. Απαγορευμένες τροφές στην κετογονική δίαιτα είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπετε τη ποσόστωση των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μια ημέρα:

 


Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

INSTAGRAM FEED