Τι να κάνω με τις ιώσεις από… τον παιδικό σταθμό;

Τι να κάνω με τις ιώσεις από… τον παιδικό σταθμό;

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς, και ιδιαιτέρως των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αγχώνονται με το θέμα των ιώσεων. Είναι γνωστό ότι ειδικά η πρώτη χρονιά που το παιδί πάει στον παιδικό σταθμό συνοδεύεται από αρκετά επεισόδια ιώσεων που ταλαιπωρούν τελικά όλη την οικογένεια. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις ταλαιπωρίες;

Τα συνήθη συμπτώματα των ιώσεων είναι ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχας, πονόλαιμος. Και συχνά και πυρετός. Μια πληθώρα ιών μπορεί να τα προκαλέσει και ανάλογα με το είδος του ιού που κυκλοφορεί και τα «ξαδερφάκια» του, δηλαδή το εκάστοτε στέλεχος που κυκλοφορεί στην κοινότητα, καθορίζεται και η βαρύτητα της ιώσεως.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι:

Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον ιό. Όταν αναρρώνει από μια προηγούμενη λοίμωξη είναι πιο ευάλωτο στις ιώσεις.

Το ιϊκό φορτίο, δηλαδή ο αριθμός των σωματιδίων του ιού που θα έρθει σε επαφή με το παιδί. Εξ ου και η σημασία του σωστού αερισμού των χώρων.

Πώς μπορώ ως γονιός να μειώσω τον κίνδυνο των ιώσεων και άλλων λοιμώξεων:

  • Περιμένω να αναρρώσει το παιδί μου πριν το ξαναστείλω στον παιδικό, δηλαδή ιδανικά:
  • α) το λιγότερο 2 24ωρα μετά το τελευταίο πυρετικό κύμα
  • β) αφού έχουν υποχωρήσει τα έντονα συμπτώματα, όπως παραγωγικός βήχας, έμετοι, διαρροϊκές κενώσεις, έντονη ρινική καταρροή
  • Με το που γυρνάει το παιδί στο σπίτι πλένει τα χεράκια του και του αλλάζω ρούχα
  • Δίνω σημασία στη διατροφή του. Καθημερινά καταναλώνει φρέσκα φρούτα εποχής και ωμή σαλάτα. Όταν κάτι το «τριγυρίζει» προτιμάω σούπα και ιδανικά κοτόσουπα.

Καλή σχολική χρονιά!