Αναγνώρισε τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και… πρόλαβέ την!

Αναγνώρισε τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και… πρόλαβέ την!

Είναι γνωστό πως η πρόωρη γήρανση οφείλεται στο μη φιλικό περιβάλλον, στο οποίο εκτίθεται καθημερινά η επιδερμίδα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της εγκαίρως, για να μπορούμε να την προλάβουμε ή -ακόμα καλύτερα- για να την αποτρέψουμε…

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας διατηρεί την καλή της όψη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει υγιής στο μέλλον. Η εξέλιξη είναι γενετικά προκαθορισμένη σε ποσοστό 20-30%, ο βασικός όμως υπεύθυνος κατά 70-80%, για την καλή εικόνα της επιδερμίδας, είναι ο τρόπος που εμείς της συμπεριφερόμαστε.

4 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι η γήρανση δεν…  αργεί

1. Αφυδάτωση

Η επιδερμίδα δίνει καθημερινά μάχη με το περιβάλλον για να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα υγρασίας της. Η ισορροπία στον επιδερμιδικό φραγμό διαταράσσεται και τα επίπεδα υγρασίας μειώνονται σταδιακά. Η τραχιά υφή, οι λεπτές γραμμές και η αίσθηση τραβήγματος, μας επιβεβαιώνουν την έντονη αφυδάτωση.

Τα καλά νέα: Μπορούμε εύκολα να την αναστρέψουμε. Μειώνουμε την παρατεταμένη επαφή της επιδερμίδας με το νερό. Επιλέγουμε προϊόντα καθαρισμού με ήπιους επιφανειοδραστικούς παράγοντες και ενυδατικά προϊόντα με υαλουρονικό οξύ.

2. Θαμπό χρώμα

Ένδειξη ότι η κυτταρική ανανέωση δεν ακολουθεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Το οξειδωτικό στρες που υφίστανται τα κύτταρα της επιδερμίδας από την καθημερινή έκθεση στους εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, αποδυναμώνει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης. Τότε η επιδερμίδα χάνει τη φωτεινότητα και φρεσκάδα της και καταλήγει θαμπή και άτονη.

Τα καλά νέα: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά (όπως βιταμίνη C)μπορούν να προσφέρουν πολλά στην επιδερμίδα. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, ενυδατώνουν, βελτιώνουν την υφή και τη χροιά της επιδερμίδας. Επίσης, εντάσσουμε την απολέπιση στη ρουτίνα περιποίησης μας. Τα οξέα φρούτων χάρη στην κερατολυτική τους δράση απομακρύνουν εύκολα και γρήγορα τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπουν στα νέα και υγιή να έρθουν στη επιφάνεια.

3. Σκουρόχρωμες κηλίδες

Ο ήλιος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φωτογήρανση, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Οι μικρές σκούρες κηλίδες, που βλέπουμε να εμφανίζονται, ακόμη και στα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών, αποκαλύπτουν την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Έχουν καφέ χρώμα, οβάλ σχήμα, εμφανίζονται, συνήθως, στο τέλος του καλοκαιριού κυρίως σε σκούρους φωτότυπους και αποτελούν την πιο γνωστή μορφή μελαγχρωματικής βλάβης.

Τα καλά νέα: Η υψηλή αντηλιακή προστασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ο μοναδικός τρόπος να τις αποφύγουμε. Επιπλέον, φροντίζουμε για την τακτική απολέπιση.  Εξειδικευμένες θεραπείες λεύκανσης να τις μειώσουν έως και να τις εξαφανίσουν.

4. Πόδι της χήνας

Πρόκειται για τις λεπτές, ακτινωτές γραμμές που διαγράφονται στην εξωτερική γωνία του βλεφάρου. Και εδώ ο ήλιος είναι ο βασικός ένοχος για την πρόωρη φθορά της ελαστίνης. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βλεφάρων και η φυσιολογία του δέρματος, ευνοούν τον πρόωρο σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Τα καλά νέα: Αντηλιακή προστασία και εντατική ενυδάτωση συνθέτουν το ιδανικό δίδυμο για τη σωστή φροντίδα των ματιών. Επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες του ήλιου αποτρέποντάς τις να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες. Και, φυσικά, δεν βγαίνουμε ποτέ στον ήλιο χωρίς γυαλιά.