Σεξ μετά τα 40; Αλήθειες και ψέματα!

Σεξ μετά τα 40; Αλήθειες και ψέματα!

Τα 40 μπορεί να είναι για τους επιστήμονες τα νέα 30, αλλά αν σκεφτεί κανείς τους μύθους που πιστεύουμε για τη σεξουαλικότητα και την επιθυμία «μετά από μία ορισμένη ηλικία», μάλλον με τα νέα… 80 μοιάζουν!

«Ενδόμυχα έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι μόνο οι νέοι κάνουν σεξ, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα», λέει η δρ Carmella Sebastian, σεξολόγος και ειδική σε θέματα που αφορούν την ερωτική ζωή μετά τα… άντα!

Διαβάστε 5 από τους μύθους που καταδυναστεύουν την ερωτική μας ζωή και μάθετε την αλήθεια γι’ αυτούς, σύμφωνα με Tanea.gr.

1. Απελευθερωνόμαστε από την ανάγκη του σεξ όσο μεγαλώνουμε.

 Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ανάγκη για σεξ μετά την απόκτηση παιδιών, ενώ είναι σαφές ότι ουδείς πέθανε επειδή δεν έκανε σεξ – εν πάση περιπτώσει δεν μας είναι εξίσου απαραίτητο όπως ας πούμε το νερό.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε λιγότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη απόλαυση της ζωής, που προσφέρει ικανοποίηση και ωφελεί την συναισθηματική και την σωματική μας υγεία» ξεκαθαρίζει η δρ Carmella Sebastian.

2. Οι αλλαγές που φέρνει η ηλικία στο σώμα μας κάνουν λιγότερο επιθυμητούς.

 Το σεξ δεν είναι θέμα εμφάνισης, αλλά επιθυμίας. Μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι εννέα στους δέκα άντρες που περνούν τα 45 και αναζητούν σύντροφο, δεν κοιτάζουν αν έχει κυτταρίτιδα ή ρυτίδες αλλά τι άνθρωπος είναι και αν τους ταιριάζει.

Αν παρ’ όλ’ αυτά αισθάνεστε άσχημα για το σώμα σας, αρχίστε να περπατάτε με γρήγορο βήμα, επί μισή ώρα την ημέρα: μπορεί να αλλάξει άρδην την αυτοεκτίμησή σας.

3. Η κλιμακτήριος «σκοτώνει» το σεξ.

 Είναι γεγονός ότι οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και η ξηρότητα του κόλπου που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική ζωή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από μόνα τους την καταστρέφουν κιόλας.

Όπως εξηγεί η δρ Sebastian, πολλές γυναίκες που έχουν μπει στην κλιμακτήριο απέχουν από το σεξ εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, δίχως όμως να αντιλαμβάνονται ότι έτσι τα επιδεινώνουν, αφού όταν το αίμα ρέει άφθονο στα γεννητικά όργανα βοηθάει τους ιστούς να διατηρούνται υγιείς. Συνεπώς, μια επίσκεψη στον γυναικολόγο και ένα λιπαντικό κόλπου μπορεί να είναι η λύση.

4. Είμαστε πολύ κουρασμένοι για να κάνουμε σεξ.

 Αυτό μάλλον δικαιολογία είναι, παρά επιστημονικό δεδομένο. Σαφώς και δύσκολα έχει ένας 45άρης τις αντοχές που είχε στα 18 του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μονίμως κουρασμένος.

Αν υπάρχει επίμονη κόπωση, πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό, διότι μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας – από την άπνοια στον ύπνο έως θυρεοειδοπάθεια ή αναιμία.

5. Είναι φυσιολογικό να μειώνεται η ερωτική επιθυμία με την ηλικία.

 Η αλήθεια είναι ότι ισχύει το αντίστροφο: πιο πιθανό είναι να την χάσουν οι νεώτεροι, όταν παλεύουν να ισορροπήσουν δουλειά, σπίτι, μικρά παιδιά και, ειδικά οι γυναίκες, τις ορμονικές διακυμάνσεις του έμμηνου κύκλου και της εγκυμοσύνης.

Η ελάχιστη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία στην μέση ηλικία μπορεί να έχει πολλές άλλες πιθανές αιτίες – από τα οικονομικά προβλήματα και την κακή σχέση με τον/την σύντροφο έως προβλήματα υγείας.

Να θυμάστε επίσης ότι δεν υπάρχουν κανόνες στο πόσο συχνά θα κάνουμε σεξ: όπως εξηγεί η ειδικός άλλα ζευγάρια νιώθουν μια χαρά κάνοντας σεξ μία φορά το μήνα και άλλα αισθάνονται ότι με τρεις φορές την εβδομάδα είναι… ντεφορμέ. Συνεπώς, αποφύγετε τις συγκρίσεις με τους άλλους…

Σόφη Παπαδάκη