Γρήγορη σκέψη και ετοιμολογία: τα όπλα για να τα αποκτήσεις

Γρήγορη σκέψη και ετοιμολογία: τα όπλα για να τα αποκτήσεις

Μην απογοητεύεστε και μην τα βάζετε με τον εαυτό σας επειδή δεν καταφέρατε να εκστομίσετε τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά παραμείνατε μουγγοί ή τραυλίζοντες ασχετοσύνες… Τα καλά νέα είναι ότι τέτοιες στιγμές αμηχανίας, με λίγη εξάσκηση μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο.

Σχετικές έρευνες νευρολόγων, ψυχιάτρων και ψυχολόγων, έχουν καταδείξει ότι η ικανότητα να βρίσκουμε γρήγορα τη σωστή απάντηση ή τη λέξη και φράση που ταιριάζουν γάντι σε μια περίσταση, δεν είναι έμφυτη, αλλά καλλιεργείται. Επίσης κατέδειξαν ότι η ικανότητα αυτή δεν έχει σχέση μόνο με τα γονίδια μας, αλλά και με τη ψυχολογία και το χαρακτήρα μας.

Η γρήγορη σκέψη και η ετοιμολογία, εξηγούν οι επιστήμονες, είναι βεβαίως μια ικανότητα που σχετίζεται με το δυναμικό του μυαλού μας-αντίληψη και ευστροφία-, σχετίζεται όμως και με συναισθηματικούς παράγοντες, που είναι στο χέρι του καθενός από μας να διαφοροποιήσει και να βελτιώσει.

Είναι γεγονός, λένε, ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και εύστροφοι από άλλους οπότε βρίσκουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα τις σωστές απαντήσεις. Αλλά και οι λιγότερο προικισμένοι από τη φύση μπορούν να τα καταφέρουν μια χαρά, με τη σωστή διδασκαλία και τεχνική.

Γιατί μπορεί τα γονίδια μας να αποφασίζουν για το δυναμικό του μυαλού μας, όμως για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού και για τη ψυχολογία μας, αποφασίζουμε εμείς.

3 απλά μαθήματα γρήγορης σκέψης

Η τεχνική μάθησης της γρήγορης σκέψης και της ετοιμολογίας είναι απλή αλλά χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Περιλαμβάνει 3 βασικά στάδια- ασκήσεις:

1. Θέτουμε στον εαυτό μας ερωτήματα που πιθανόν κάποια στιγμή πιστεύουμε ότι θα μας τα θέσουν οι άλλοι και ψάχνουμε να βρούμε τις απαντήσεις τους.

 Η λογική αυτής της εξάσκησης είναι απλή: Αφού, προκειμένου να κάνουμε καλή εντύπωση προγραμματίζουμε το τι θα φορέσουμε στη μια ή την άλλη περίσταση, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και με το τι θα πούμε;

Θέστε στον εαυτό σας 10 ερωτήματα τα οποία δεν θα θέλατε ποτέ να σας τα θέσουν οι άλλοι. Αναζητήστε την απάντηση που θα σας έκανε να νιώσετε άνετα με τον εαυτό σας και τον πιθανό συνομιλητή σας. Εξασκηθείτε αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί σε άλλους ή πιθανόν θα θέλατε εσείς να τους κάνετε.

2. Έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

 Όποιος γυρίζει μυρίζει και όποιος μυρίζει είναι σε θέση να γνωρίζει τι υπάρχει στον αέρα. «Η φράση έχω μύτη εγώ» δεν έχει να κάνει με το DNA μας, αλλά με το πόσο ανοιχτά έχουμε τα μάτια μας στη ζωή.

Γιατί το μυαλό συνήθως «κολλάει» όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το απρόβλεπτο, όταν μη αναμενόμενες εξελίξεις μας βρίσκουν απροετοίμαστους, γιατί απλούστατα δεν παρατηρήσαμε ή δεν αξιολογήσαμε σωστά τα σημεία των καιρών.

3. Φροντίζουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι.

 Οι άνθρωποι που ενημερώνονται για τα πάντα, από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, μέχρι τα κουτσομπολιά των σταρ, είναι λογικό να έχουν ήδη μέσα στο μυαλό τους τις περισσότερες απαντήσεις σε μια μεγάλη σειρά ερωτήσεων, και επομένως μπορούν με ευκολία και ταχύτητα να τις αντλήσουν και να τις διατυπώσουν. Όσοι δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την τάση να παρακολουθούν ειδήσεις και να ενημερώνονται για πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν ουσιαστικά, αρκεί να αναζητούν κάθε φορά τις απαραίτητες πληροφορίες.

Για παράδειγμα αν πρόκειται σε μια εκδήλωση να συναναστραφείτε με άγνωστούς ανθρώπους αναζητήστε πληροφορίες και γι’ αυτούς και για την εκδήλωση. Έτσι δεν θα νιώθετε σαν τη μύγα μέσ’ στο γάλα και θα μπορείτε να παρακολουθείτε ή και να συμμετέχετε σε συζητήσεις, εκφράζοντας και δικές σας απόψεις.

 Άρτεμη Παπαδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Κόλλησες; Πάρ’ το αλλιώς!

Γιατί κάνεις πάντα τα ίδια λάθη;