6 καθημερινές συνήθειες που θα σου δώσουν χαρά

6 καθημερινές συνήθειες που θα σου δώσουν χαρά

Ακόμα και αν δεν το πιστεύεις δοκίμασέ το. Θα διαπιστώσεις ότι μερικά πολύ απλά πράγματα μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση και να σε βοηθήσουν να βλέπεις τη ζωή σου με πιο όμορφα χρώματα.

  1. Πες ευχαριστώ. Δεν κοστίζει τίποτα.

Σε ποιους ανθρώπους δεν λέμε σχεδόν ποτέ “ευχαριστώ”; Πιθανότατα  σε υφισταμένους μας, σε ανθρώπους που πληρώνουμε για τις υπηρεσίες τους κι έτσι πιστεύουμε ότι η λέξη αυτή είναι περιττή. Σήμερα κάνε τη έκπληξη. Ευχαρίστησε τον συνεργάτη σου, το οδηγό ταξί, το παιδί που φέρνει την αλληλογραφία, την κοπέλα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.  Για να πεις “ευχαριστώ” θα χρειαστείς 10 δευτερόλεπτα αλλά η “ευχαρίστηση” στην ψυχή σου θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

2.  Σταμάτα να… σε μαλλώνεις.

Συνήθως κακολογούμε τους εαυτούς μας. “Ήταν λάθος η απόφαση που πήρα”, “δεν έπρεπε να το πω αυτό” , ” δεν έπρεπε να υποκύψω και να φάω το γλυκό”…  Πόσο άδικοι γινόμαστε όταν εστιάζουμε μόνο στα λάθη μας… Σταθείτε για μία στιγμή απέναντι και αναλογισθείτε πόσα σημαντικά πράγματα έχετε καταφέρει ως τώρα.  Αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη με μία θετική και απολαύστε τη γαλήνη.

  1. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να δείξει το καλύτερο του πρόσωπο.

Είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια της ημέρας πολλοί θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο δρόμο σου και θα σου κάνουν τα νεύρα… κρόσσια! Ο οδηγός του μπροστινού αυτοκινήτου που κινείται σε ρυθμούς χελώνας, ο γνωστός τύπος της εισπρακτικής εταιρείας που θα σε πάρει για 300η φορά τηλέφωνο, ακόμα και ο προβληματικός εκνευριστικός συνεργάτης σου στο γραφείο με τα δεκάδες ψυχολογικά του προβλήματα. Δύσκολη άσκηση αλλά πραγματικά ανταμείβει.: Προσπάθησε να βρεις μία διαφορετική “συμπονετική” οπτική γωνία να τους δεις. Σκέψου απλά, “μακάρι κάποια στιγμή να καταφέρεις κι εσύ να βρεις τη γαλήνη και τη χαρά που ζητάς”. Προφανώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον θα καταλαγιάσουν τα δικά σου  συναισθήματα!

4. Αφιέρωσε λίγα λεπτά να δεις και να απολαύσεις τα μικρά θαύματα γύρω σου

 Η θεωρία είναι μία και δεν αλλάζει για κανένα λόγο: “Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας”. Όλα γύρω μας είναι μικρά θαύματα. Η ίδια μας η ζωή είναι ένα θαύμα. Διαθέστε μόλις 30 δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο σας και συνειδητοποιείστε: Αναπνέετε. Κινείσθε . Βλέπετε. Ακούτε. Μυρίζετε. Γεύεστε. Κοιτάξτε με προσοχή γύρω σας και νοιώστε την ευχαρίστηση αλλά και την ευγνωμοσύνη για όσα βρίσκονται εκεί μπροστά σας. Από το μικρό ταλαιπωρημένο δεντράκι που δίνει αγώνα να σταθεί όρθιο σε ένα στραβωμένο πεζοδρόμιο και  τα σπουργιτάκια  που πετούν ακούραστα σε μία σκούρα πόλη   ως την πληθώρα των προϊόντων και των τροφίμων που απλώνονται μπροστά σας μέσα στο σουπερ μάρκετ!  Θεωρείτε ακόμα ότι όλα είναι δεδομένα; Ξανασκεφτείτε και απολαύστε την στιγμή!

  1. Μοιράσου τα συναισθήματα σου

 Μην αναβάλλεις να μοιράζεσαι τα καλά σου συναισθήματα. Μην διστάζεις να πεις “σ αγαπώ”.  Μην αποφεύγεις να πει μία καλή κουβέντα…  Εκφράσου ανοικτά όποτε το αισθάνεσαι. Δεν βρισκόμαστε  αιώνια σε αυτή τη ζωή. Ίσως κάποιος περιμένει να ακούσει κάτι από εμάς.

  1. Μόλις ξυπνήσεις αφιέρωσε 1 λεπτό από την καθημερινότητα σου και σκέψου:

Μία καινούρια μέρα ξημέρωσε. Είμαι εδώ. Είμαι καλά. Όλα σήμερα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Μετά πες το φωναχτά να το ακούσεις. Ακόμα και αν δεν τον πιστεύεις συνέχισε να το επαναλμβάνεις.

 

( προσαρμογή από το βιβλίο The choice of love , by Dr. Barbara De Angelis, published by Hay House )

(πηγή: http://www.oprah.com/inspiration/7-daily-habits-guaranteed-to-make-you-happier)