Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση στα βρέφη (ΓΟΠ)

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση στα βρέφη (ΓΟΠ)

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), δηλαδή η μετακίνηση περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο, μπορεί να συμβαίνει μετά τη λήψη φαγητού σε βρέφη, με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία και ενόχλησή τους.

Το υπερηχογράφημα (υπέρηχος) του οισοφάγου – στομάχου και πυλωρού μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε τα όργανα της περιοχής, χωρίς να επιβαρυνθεί το βρέφος με ακτινοβολία.

Ο υπέρηχος για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία εξέταση άριστα ανεκτή από το νεογνό ή το βρέφος, αφού το μωρό θηλάσει ή πιει το γάλα του από το μπιμπερό. Στο ιατρείο υπερήχων EchoHealth υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος θηλασμού, ώστε η μητέρα να μπορεί να ταΐσει το μωρό της χωρίς να ενοχλείται από την παρουσία τρίτων.

Με το υπερηχογράφημα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχουμε τη δυνατότητα:
α) να εκτιμήσουμε το σημείο που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι, να μετρήσουμε το μήκος του οισοφάγου που βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα- ενδοκοιλιακά (έχει βρεθεί ότι εάν είναι σχετικά βραχύ το τμήμα αυτό του οισοφάγου, υπάρχει προδιάθεση για ΓΟΠ)
β) να εκτιμήσουμε τη γωνία που σχηματίζει ο οισοφάγος με το οπίσθιο τοίχωμα του στομάχου (φυσιολογικά είναι οξεία, εάν είναι αμβλεία προδιαθέτει για ΓΟΠ)
γ) γίνεται μελέτη της κίνησης του γαστρικού περιεχομένου, εάν δηλαδή υπάρχει προώθησή του προς το δωδεκαδάκτυλο (εάν είναι αργή η προώθηση υπάρχει υποψία για ΓΟΠ)
δ) ελέγχεται η μορφολογία του πυλωρού για να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα υπερτροφικής πυλωρικής στένωσης
ε) εάν υπάρχει μόνιμη διαφραγματοκήλη ή διαλείπουσα ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη.
στ) με το έγχρωμο doppler μπορούμε να δούμε τη θέση των άνω μεσεντέριων αγγείων στην κοιλιά του μωρού, εάν δηλαδή η άνω μεσεντέρια αρτηρία και φλέβα έχουν τη σωστή διάταξη ή όχι (στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα ανώμαλης στροφής του εντέρου).

Το υπερηχογράφημα δεν αντικαθιστά τις πιο ειδικές- και πιο επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους (αναφέρονται παρακάτω), αποτελεί ωστόσο μία ανεκτή και ακίνδυνη εξέταση για το βρέφος που τη συστήνει ο παιδίατρος σε υποψία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς μας δίδει πολύτιμες πληροφορίες για την ανατομία της περιοχής.

Σε υποψία οισοφαγίτιδας η διαγνωστική επιβεβαίωση γίνεται με ενδοσκόπηση σε νοσοκομείο με μερική ή πλήρη καταστολή του παιδιού, οπότε εκτιμάται το ενδοθήλιο του οισοφάγου, ενώ μπορεί να αξιολογηθεί η παρουσία διαφραγματοκήλης.
Η πιο ακριβής μελέτη των κυμάτων παλινδρόμησης γαστρικού περιεχομένου γίνεται σε νοσοκομείο με 24ωρη παρακολούθηση της οξύτητας στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου (pHμετρία).

Θέμης Σπυριδόπουλος, MD, MSc, PhD
Ειδικός Ακτινοδιαγνωστής, τ. Επιμελητής Νοσ. Παίδων Πεντέλης
EchoHealth Εξειδικευμένο Ιατρείο Υπερήχων Παίδων και Ενηλίκων
Σπύρου Μερκούρη 56, Παγκράτι (Μετρό Ευαγγελισμός)
Τηλ ραντεβού 2107237476


echohealth.gr
www.facebook.com/Echohealth-1533967026911089/

Tags: