Η ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την ισορροπία του Yin Yang

Η ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την ισορροπία του Yin Yang

Οι έννοιες του Yin (γιν) και του Yang (γιανγκ ) βρίσκονται στην καρδιά της αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας,  επιστήμης και ιατρικής . Οι δύο αυτές ενέργειες αναπτύσσουν πολικότητα έχουν συνεχή διακύμανση και αλληλεπιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούνται η αρχή του σύμπαντος.

Οπότε για να είναι υγιής οποιοσδήποτε οργανισμός πάνω στη Γη θα πρέπει να διατηρεί μια υγιή κατάσταση της ύπαρξης και ισορροπία του yin και του yang.

Για να καταλάβουμε ποια σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα δείχνουν ανισορροπία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας..

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν το yin αντιπροσωπεύει τη δροσερή και ανάλαφρη θηλυκή ενέργεια , ενώ το yang τη ζεστή και ενεργητική αρσενική ενέργεια .

Δεν έχει σημασία τι φύλο είστε , τόσο το yin όσο και το yang υπάρχουν στο σώμα σας . Τα ποσοστά του yin και του yang δεν χωρίζονται ισόποσα, γιατί η δυναμική μεταβάλλεται διαρκώς ωθώντας το ένα να υπερτερεί του άλλου.

Ποια είναι τα σημάδια ανισοροπίας yin yang σε σωματικό επίπεδο

Εάν η ενέργεια yang υπερέχει της ενέργειας yin σε έναν οργανισμό τότε η ανισορροπία αυτή προκαλεί αύξηση της συνολικής θερμότητας. Τα συμπτώματα της αυξημένης yang  μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους , κόκκινο πρόσωπο , πόνο στα μάτια , πονόλαιμο , αιμορραγία από τη μύτη , ευερεθιστότητα ακόμα και μανιακή συμπεριφορά

Αν λείπει yang από το σώμα, τότε η ενέργεια yin δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σωστά. Αυτή η ανεπάρκεια προκαλεί την αντίθετη ανισορροπία στο ανθρώπινο σώμα .Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κρύα άκρα , υποδραστηριότητα, κακή κυκλοφορία του αίματος, χλωμό πρόσωπο και έλλειψη ενέργειας.

Ποια είναι τα σημάδια ανισοροπίας yin yang σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο

Σε ένα υγιές, ισορροπημένο άτομο , το yin είναι υπεύθυνο για την καλλιέργεια  της διαίσθησης και της έμπνευσης, ενώ το yang μας βοηθά να αποφασίζουμε σχετικά με τις δημιουργικές εμπνεύσεις μας. Συμπτώματα που δείχνουν πως δεν υπάρχει ισορροπία είναι για παράδειγμα η ύπαρξη έντονης φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργικής σκέψης,  αλλά ταυτόχρονα ενυπάρχει και αδυναμία ανάληψης δράσης, λήψης αποφάσεων, εκτέλεσης έργου και συμπόρευσης με το σύνολο.

Τα άτομα με πάρα πολλή ενέργεια yang είναι πιθανό να μην εμπιστεύονται τη διαίσθηση τους, να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και να αγνοούν τα συναισθήματα , ενώ οι άνθρωποι με πολύ yin ενέργεια μπορεί να δυσκολεύονται να επιτύχουν τα όνειρά τους, και παρόλο που διαθέτουν πολλά ταλέντα θα πρέπει να τους δοθούν ισχυρά κίνητρα για να ενεργοποιηθούν.

Η επίτευξη  ισορροπίας του yin yang είναι πιο εύκολη, αν ακολουθήσετε έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής . Για παράδειγμα, η πολλή εργασία χωρίς ανάπαυση οδηγεί σε ανεπάρκεια yin, και αντίστοιχα η yin  είναι η χαλαρωτική ενέργεια εξισορρόπησης στην ενεργητική φύση του yang. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα βάζει θερμότητα ή yang, μέσα στους πνεύμονες , η οποία οδηγεί σε ανεπάρκεια του yin.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως γενική ιδέα είναι πως η ισορροπία yin yang επιτυγχάνεται όταν ένα άτομο επιτρέπει την αρσενική πλευρά της ενέργειας του να υποστηρίξει τη θηλυκή. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι δράσεις μας ( yang ) θα πρέπει να στηρίζουν τα συναισθήματά μας και τις επιθυμίες της καρδιάς ( yin) .

Με αγάπη και φως

Tags: