Μύκητες νυχιών: Ένας καλοκαιρινός… πονοκέφαλος!

Μύκητες νυχιών: Ένας καλοκαιρινός… πονοκέφαλος!

Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης και της υγρασίας αλλά κυρίως λόγω της τάσης μας να περπατάμε ξυπόλυτοι στην άμμο, στα πλακάκια της πισίνας ή στα κοινόχρηστα ντους, βάζουμε σε κίνδυνο τα νύχια των ποδιών μας, καθώς δίνουμε την ευκαιρία στον μύκητα των νυχιών να τα  προσβάλλει. Ο ίδιος κίνδυνος καραδοκεί και τον χειμώνατά το μπάνιο μας δεν στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας πριν φορέσουμε κλειστά παπούτσια, ή όταν δεν φροντίζουμε να διατηρουμε καθαρά τα παπούτσια μας και να τα αερίζουμε συχνά.

Αρχικά, ο μύκητας στα νύχια κάνει την εμφάνισή του ως μια μικρή, λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα στην άκρη του νυχιού. Όσο εξαπλώνεται, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ και εύθραυστο, να αλλάξει σχήμα ή να σκουρήνει.  Δεδομένου ότι η θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι μακρόχρονη- 6-8 μήνες- καλό είναι αφενός να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να διατηρήσουμε τα νύχια μας υγιή, και αφετέρου, να εφαρμόσουμε τη σωστή θεραπεία μόλις διακρίνουμε τα πρώτα συμπτώματα.

Πρόληψη

1) Συχνό πλύσιμο των ποδιών σε καθημερινή βάση.

2) Στεγνά πόδια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεγνώνουμε τα πόδια μας πάρα πολύ καλά μετά από κάθε πλύσιμο. Εάν χρειαστεί,  ακόμα και με σεσουάρ. Αποφύγετε να φοράτε για πολλές συνεχόμενες ώρες κλειστά παπούτσια που προκαλούν εφίδρωση στα πόδια σας.

3) Μην περπατάτε ξυπόλητοι πουθενά. Εννοείται ότι δεν περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, γυμναστήρια, πισίνες κ.λ.π. , ακόμα και στο σπίτι μας, εκτός κι αν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την καθαριότητά του.

4) Αλλάζουμε συχνά κάλτσες. Ο κανόνας λέει ότι μια κάλτσα που βγαίνει από το πόδι δεν ξαναμπαίνει μέχρι να πλυθεί.

5) Μην αφήνετε τα νύχια σας να μακρύνουν αλλά ούτε και να τα κόβετε πολύ βαθιά.

6) Πάντα καθαρά παπούτσια. Ο κανόνας κανονικά λέει ότι για κάθε μέρα που φοράμε ένα παπούτσι πρέπει να αερίζεται για 3-4  συνεχόμενες ημέρες. Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, φροντίζετε να τα καθαρίζετε συχνά όχι μόνο απ’ έξω αλλά και από μέσα. Τα  πάνινα τα πλένετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα στο πλυντήριο. Για τα υπόλοιπα εκτός από τις βούρτσες και τα βερνίκια που χρησιμοποιείτε, καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και τους πάτους με βρεγμένο πανί ή υγρά μαντηλάκια. Εσωτερικά χρησιμοποιείτε τουλάχιστον μια φορά το μήνα μαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια: Ανακατέψετε 2 κ.σ. μαγειρική σόδα με 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Χρησιμοποιήστε 1 κ.σ. για το εσωτερικό κάθε παπουτσιού και αφήστε το μείγμα να δράσει για 24 ώρες. Μόλις περάσει ένα 24ωρο αφαιρέστε τη σκόνη τινάζοντας καλά το παπούτσι σας.

7) Βορικό οξύ σε μορφή σκόνης  κρατάει τα πόδια στεγνά- σε περίπτωση που ιδρώνετε πολύ- και προλαμβάνει τις μυκητιάσεις. Βάζετε λίγο βορικό οξύ κάθε τόσο στο εσωτερικό των παπουτσιών.

Θεραπεία

Εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυσικά προϊόντα.

  1. Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό απολυμαντικό με αντιμυκητισιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Πρέπει να εφαρμόζετε διάλυμα ελαίου και να το απλώσετε επάνω στο νύχι. Αναμειγνύετε μία κουταλιά του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου με μισή κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και με ένα κομμάτι βαμβάκι αλείφετε το νύχι, πιέζοντας ελαφρώς. Επαναλαμβάνετε πρωί και βράδυ.

  1. Μαγειρική σόδα και ξίδι

Η μαγειρική σόδα δεν έχει αντιμυκητισιακή δράση, όμως προλαμβάνει την εξάπλωση του μύκητα. Αν και το ξίδι είναι όξινο –και ο μύκητας ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον– η δράση του είναι πολύ ήπια, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει δραστικά το pH του δέρματος. Θα χρειαστείτε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι ή μηλόξιδο και νερό. Αρχικά, προσθέτετε σε μια μικρή λεκάνη το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια σας. Αφήνετε τα πόδια στη λεκάνη για 15 λεπτά περίπου και μετά σκουπίζετε με χαρτί (αποφύγετε την πετσέτα για να μην τη μολύνετε). Στη συνέχεια, προσθέστε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και βουτήξτε και πάλι τα πόδια σας για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίστε και πάλι με χαρτί. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

  1. Έλαιο καρύδας

Τα λιπαρά οξέα του ελαίου καρύδας έχουν φυσική αντιμυκητισιακή δράση, καθώς καταστρέφουν το στρώμα λιπιδίων από το οποίο αποτελείται η μεμβράνη του μύκητα. Έτσι, συμβάλλουν στη σταδιακή καταστροφή του μικροοργανισμού. Επαλείφετε με το δάχτυλο μια μικρή ποσότητα από το έλαιο και το αφήνετε να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.