Χρησιμοποιώ σωστά τη σκηνή

Χρησιμοποιώ σωστά τη σκηνή

Είναι σημαντικό για τους χορευτές να ξέρουν πως θα κινηθούν πάνω στη σκηνή, να γνωρίζουν καλά τον χώρο και να ανταποκριθούν σωστά σε αυτόν χορεύοντας. Σκεφτείτε την είσοδο και έξοδο ως μέρος του χορού. “Μια κλασική παραλλαγή, για παράδειγμα, όχι μόνο έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά πρόλογο και επίλογο.” Ο χορός ξεκινάει πριν εμφανιστεί ο χορευτής στη σκηνή και συνεχίζεται πολύ μετά την έξοδο των χορευτών, αφήνοντας μια διαρκή εντύπωση στο κοινό.

Η μπαλαρίνα Margot Fonteyn, ως πριγκίπισσα Aurora στην Ωραία Κοιμωμένη, μπήκε στη σκηνή με πολύ ενθουσιασμό. Η είσοδός της καθήλωσε τους θεατές. Το πώς οι χορευτές μπαίνουν και εξέρχονται από τη σκηνή, μπορεί να αφήσουν μια μοναδική εντύπωση. Μία υπέροχη είσοδος προδιαθέτει τη διάθεση και την προσοχή του κοινού, διαφορετικά σπάει τη μαγική ατμόσφαιρα που ο χορευτής  δούλευε τόσο σκληρά για να δημιουργήσει. Η εξάσκηση εισόδων και εξόδων στο στούντιο, θα βοηθήσει τους χορευτές να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι φαινομενικά μικρότερες στιγμές.

3 σημαντικοί κανόνες:

-Κατανόηση του χώρου. Για να κάνουν μια καλή είσοδο, οι χορευτές πρέπει να έχουν μια καλή κατανόηση του χώρου. Βοηθά να επισημάνετε τις διαστάσεις του σκηνικού στο στούντιο, χρησιμοποιώντας ταινία για να ορίσετε σημάδια, όπως το κέντρο και τις γωνίες της σκηνής. Ενισχύστε τον χρυσό κανόνα του θεάτρου: Εάν οι χορευτές μπορούν να δουν το κοινό, το κοινό μπορεί να τους δει.

-Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση των μαθητών. Μόλις οι μαθητές καταλάβουν την θέση τους πάνω στη σκηνή, μπορούν να εξασκήσουν την είσοδο στο χώρο με την κατάλληλη παρουσία και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.Υπενθυμίστε στους μαθητές να μην κοιτάξουν προς τα κάτω για να βρουν το σημάδι τους, επειδή σπάει τον χαρακτήρα και μεταδίδει μια έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν τους βλέπετε να εισέρχονται εστιάζοντας κάτω, να τους ενθαρρύνετε να επιστρέψουν, να σηκώσουν το βλέμμα τους και να προσπαθήσουν ξανά.

Ακούστε τη μουσική. Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό της μουσικής των εισόδων και εξόδων θα βοηθήσει τους χορευτές να αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα ή το ύφος του κομματιού. Πρέπει να αποπνέουν τη σωστή ποιότητα. Πρέπει να γνωρίζουν καλά τον ρυθμό της μουσικής.