Για να μην το μετανιώσεις!

Για να μην το μετανιώσεις!

Θα το μετανιώσεις αν…

… ασχολείσαι συνεχώς με τη γνώμη των άλλων. Λίγο έξυπνος αν είσαι είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις τι αρέσει στους άλλους και να το κάνεις προκειμένου να τους κατακτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όταν συνεχώς παριστάνεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος ξεχνάς και ποιος πραγματικά είσαι. Και το χειρότερο; Εισπράττεις ελάχιστη χαρά και ικανοποίηση από αυτά που κάνεις, γιατί απλούστατα δεν είναι δικές σου επιλογές, αλλά επιλογές που θα έκαναν οι άλλοι στους οποίους θέλεις να αρέσεις. Μάθε επιτέλους ότι σημασία έχει να αρέσουμε στους άλλους γι’ αυτό που είμαστε, να μας συμπαθούν, να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν με τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας.

… αφήνεις τους άλλους να δημιουργήσουν τα  όνειρα σου.  Ο μπαμπάς σου θέλει να γίνεις γιατρός και η μαμά σου ποδοσφαιριστής. Κι εσύ; Θα αφήσεις να σε πείσουν και θα κάνεις το χατίρι του ενός ή του άλλου; Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή από το να ανακαλύψεις ποιος είσαι και τι θέλεις βαθιά μέσα σου και αμέσως μετά να το αποδεχτείς και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Ας διαφωνούν μαζί σου, ας σε λένε τρελό. Αν εσύ χάνεις την αίσθηση του χρόνου κάθε φορά που ασχολείσαι με αυτό που σε παθιάζει, τότε βρίσκεσαι στο σωστό για σένα δρόμο.

…κάνεις παρέα με αρνητικούς ανθρώπους. Μη φοβάσαι να βγάλεις από τη ζωή σου ανθρώπους που διακατέχονται συνεχώς από άγχος και φοβίες, γκρινιάζουν, είναι θυμωμένοι, κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα, καταστροφολογούν. Είναι καλύτερα για σένα να έχεις λίγους φίλους, αλλά ανθρώπους με θετική ενέργεια.. Ανθρώπους αισιόδοξους, καλοσυνάτους, υπομονετικούς, γεμάτους κατανόηση.

… είσαι εγωιστής και αλαζόνας. Αν το μόνο που σε απασχολεί σ’ αυτή τη ζωή είναι το εγώ σου, το πώς θα αναρριχηθείς σε υψηλές θέσεις, το πώς θα προβάλεις τον εαυτό σου, το πώς θα κερδίσεις από τους άλλους και αδιαφορείς για τους γύρω σου θα έρθει η στιγμή που μείνεις μόνος σου, γιατί ακόμα κι εκείνοι που σε αγάπησαν, δεν θα σε αντέχουν άλλο.

… φοβάσαι τις αλλαγές και μένεις κολλημένος στα παλιά.  Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν τόσο γρήγορα και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, η μη προσαρμογή στα νέα δεδομένα επειδή φοβάσαι το άγνωστο και επειδή μόνο τα παλιά σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια, απλώς σε εμποδίζουν να ανοίξεις τα φτερά σου και να κατακτήσεις νέους ορίζοντες. Αν δεν αφήσεις στην άκρη τα παλιά και δεν αγκαλιάσεις το καινούριο δεν θα μπορέσεις να εξελιχτείς και θα μείνεις πίσω από την εποχή σου.

… παραιτείσαι με ευκολία μπροστά στις δυσκολίες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να καταφέρεις κάτι δύσκολο. Στα εύκολα όλοι τα βγάζουν πέρα. Την αξία σου θα την αναγνωρίσεις και θα στην αναγνωρίσουν μόνο αν τα βάλεις με τα δύσκολα. Ακόμα και αν δεν πετύχεις με την πρώτη τον στόχο σου, ακόμα και αν δεν τον πετύχεις ποτέ, και μόνο μέσα από τις προσπάθειες που έχεις καταβάλει θα έχεις πλουτίσει τις γνώσεις και την πείρα σου, θα έχεις αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, που θα σου χρησιμέψουν για να πετύχεις το επόμενο στόχο σου. Μπορεί να χάσεις πολλές μάχες, σημασία όμως έχει να εξακολουθήσεις να αγωνίζεσαι ώστε να κερδίσεις τον πόλεμο.

… συμβιβάζεσαι με λιγότερα απ’ αυτά που ονειρεύεσαι. Ναι στη ζωή οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι. Μόνο όμως όταν είναι προσωρινοί. Αν η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί, και δεν μπορείς να βρεις εκείνην που ονειρεύεσαι, συμβιβάσου, και συνέχισε να δουλεύεις, χωρίς γκρίνια και άγχος, αλλά παράλληλα συνέχισε να ψάχνεις γι’ αυτό που ονειρεύεσαι. Γι’ αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει.

… αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα.  Μην αναβάλεις διαρκώς όλα όσα χρειάζεται ή επιθυμείς να κάνεις, είτε από τεμπελιά, είτε επειδή φοβάσαι την αποτυχία, είτε γιατί πιστεύεις ότι έχεις όλο τον χρόνο μπροστά σου για να τα πραγματοποιήσεις. Κινδυνεύεις να ξυπνήσεις μια μέρα και να διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς πια να κάνεις κάποια ή και όλα όσα ήθελες, είτε γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες, είτε γιατί εσύ δεν διαθέτεις πιο τις απαραίτητες δυνάμεις και δυνατότητες.

… πιστεύεις ότι για όλα τα δεινά σου φταίνε οι άλλοι. Τη ζωή μας τη φτιάχνουμε εμείς, μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές μας. Αν εσύ κάνεις αυτό που κάποιος άλλος σου έχει υποδείξει και αυτό αποδειχτεί φιάσκο, δεν φταίει αυτός που σου το υπέδειξε αλλά εσύ που επέλεξες να τον ακούσεις, και αφέθηκες να σε πείσει. Πάρε τα πράγματα στα χέρια σου και αποφάσιζε εσύ για σένα.

… αδιαφορείς για τον περίγυρό σου. Αν νομίζεις ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου αποκλείεται να συμβούν και σε σένα ζεις σε μια πλάνη. Ο κλέφτης που μπήκε στο διπλανό σπίτι αύριο μπορεί να έρθει και στο δικό σου, η φωτιά που πήρε το δασάκι στο παρακάτω από σένα προάστειο, αύριο μπορεί να κάψει και της δική σου γειτονιάς… Με δυο λόγια ευθύνη και υποχρεώσεις δεν έχεις μόνο απέναντι στην οικογένεια και στο σπίτι σου, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ανήκεις, απέναντι σε όλη την κοινωνία και τη  χώρα  στην οποία ζεις. Κινητοποιήσου, ενέργησε για το γενικό καλό, που θα είναι και για το καλό το δικό σου και των δικών σου.