Η αγωνία της… πάνας

Η αγωνία της… πάνας

Το πότε και το πως έκοψε το παιδί την πάνα αποτελεί το πιο Trend θέμα συζήτησεις τώρα που καλοκαιριάζει! Μομάδες κυρίως (ας το παραδεχτούμε εμείς είμαστε οι αγγχωτικές) ψάχνουν να βρούν την μαγική λύση για να ξεφορτωθούν την πάνα και να μεταβούν στο βρακάκι. Αν ακούσεις με προσοχή τη συζήτηση διακρίνεις και έναν ελαφρύ ανταγωνισμό απο τις μαμάδες που τα έχουν καταφέρει και μια απογοήτευση απο εκείνες που τα μικρά τους έχουν ακόμα την πάνα τους .

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι…. οπότε καλό ειναι αυτό να το θυμόμαστε! Επίσης η πάνα δεν είναι και τόσο σημαντική… Το πόσο γρήγορα ή το πόσο αργά θα την κόψει ένα παιδί δε δείχνει κάτι για το χαρακτήρα του ή την εφυία του. Οπότε πριν συνεχίσεις να διαβάζεις πάρε μια βαθιά ανάσα και χαλάρωσε είτε το μικρό σου φοράει πάνα είτε όχι!

Κάθε παιδάκι έχει και θέλει το χρόνο του. Δε μπουσουλάνε όλα στην ίδια ηλικία, δε περπατάνε στην ίδια ηλικία, δε μιλάνε στην ίδια ηλικία και δεν κόβουν την πάνα όταν η μαμά αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα! Η ώρα θα έρθει όταν αποφασίσει το παιδί με την βοήθεια φυσικά του γονιού!

Το να πιέζουμε και να κάνουμε το θέμα της πάνας big deal συζητώντας το με όλους (απο γιαγιάδες και παπούδες μέχρι την άγνωστη μαμά στις κούνιες) μπροστά στο παιδί σίγουρα δε βοηθάει! Φαντάσου τώρα τον άντρα σου να συζητάει με ένα συνάδελφο τη συχνότητα που επισκέπτεσαι την τουαλέτα! Ε αυτό ακριβώς!

Αφού λοιπόν είδαμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο να μερικά Tips που βοήθησαν εμάς και μπορεί να σε βοηθήσουν!

Πότε

Πέρα απο το ξεκάθαρο όποτε είναι έτοιμο, το καλοκαίρι είναι μια ωραία περίοδος , λιγότερα ρούχα και όχι χαλιά! Στη δική μας περίπτωση συνέπεσε η ετοιμότητα με την περίοδο αλλά με το χέρι στην καρδία ξέστρωνα και χειμώνα αν η μικρή ήταν έτοιμη!

Role play

Το παιχνίδι είναι ένας όμορφος τρόπος για να συνδεθείς με το παιδί και να του δείξεις πράγματα χωρίς να τα μεγαλοποιείς! Ντύναμε το μωρό μας, το ταίζαμε, τουδ δίναμε γάλα και μετά το βάζαμε στο γιο γιο του!

Χαλάρωσε

Μη το κάνεις μεγάλο θέμα! Όποτε η μικρή μου τα κατάφερνε δεν ανοίγαμε σαμπάνιες! Ένα θετικό διακριτικό σχόλιο ήταν αρκετό! Προσπάθησα να το περάσω ως κάτι απλό και όχι σαν να τετραγώνισε τον κύκλο.

Μην απογοητεύεσαι

Ατυχήματα θα υπάρξουν και η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η συχνή υπενθύμισει! Όταν όμως δεν προλάβει έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη δείξουμε δυσαρέσκια και απογοήτευσει! Μια γλυκιά υπενθύμιση της διαδικασίας θα βοηθήσει.

Πισογύρισμα

Οι ειδικοί λένε πως αν υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή για το παιδί μπορεί να υπάρξει πισογύρισμα οπότε μέχρι να καθιερωθει καλό είναι να μην αλλάξει η ρουτίνα του μικρού σου! Αν όμως αλλάξει μη γυρίσεις πίσω στις πάνες.

Σταθεροί

Όταν βγάλαμε την πάνα την βγάλαμε, δε φοράγαμε πάνα όταν είμασταν έξω απο το σπίτι ή στο αμάξι! Είχα πάντα μια αλλαξιά!

Extra Tip για το βράδυ

Εμείς κόψαμε την βραδυνή πάνα τρεις μήνες αφού είχαμε σταματήσει την πρωινή και αυτό γιατί οι βραδυνή πάνα ήταν στεγνή τα πιο πολλά πρωινά! Επειδη η μικρή μου θήλαζε στη διάρκεια της νύχτας μετα το θηλασμό την πήγαινα τουαλέτα! Εντάξει η αλήθεια είναι ότι για όσο το έκανα κουτούλαγα την επόμενη μέρα απο τη νύστα.

For the record στη δικιά μας περίπτωση πρώτα κόψαμε την πάνα 2 ετών και 3 μηνών και ύστερα πήρε η γλώσσα μας εμπρός! Χωρίς να το έχω προγραμματίσει ζήτησε και πήραμε ένα γιο γιο όπως αυτό της κούκλας της και όλα τα άλλα ήρθαν απο μόνα τους!

Τα παιδία ξέρουν καλύτερα οπότε ας τα εμπιστευτουμε!