Λαδένια Κιμώλου, νηστίσιμη και νόστιμη!
Posted on
April 4, 2018
in ΦΑΓΗΤΑ
[one_half]
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη ή 10 γρ. νωπή μαγιά
- 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 ντομάτες ώριμες μεγάλες κομμένες σε χοντρές φέτες
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι,πιπέρι
[/one_half]
[one_half]
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, 5 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τα χέρια(παλάμες) έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.
- Σε ένα μπόλ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, 5 κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.
- Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
[/one_half]
*Εναλλακτικά για τα παιδιά μπορείτε να αφαιρέσετε το κρεμμύδι και στη θέση του να βάλετε φρέσκο βασιλικό αφού βγεί απο τον φούρνο.