Λαδένια Κιμώλου, νηστίσιμη και νόστιμη!

Λαδένια Κιμώλου, νηστίσιμη και νόστιμη!

[one_half]

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη ή 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 ντομάτες ώριμες μεγάλες κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι,πιπέρι

[/one_half]

[one_half]

Εκτέλεση

  • Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, 5 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  • Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τα χέρια(παλάμες) έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.
  • Σε ένα μπόλ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, 5 κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.
  • Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

[/one_half]

 

*Εναλλακτικά για τα παιδιά μπορείτε να αφαιρέσετε το κρεμμύδι και στη θέση του να βάλετε φρέσκο βασιλικό αφού βγεί απο τον φούρνο.