Πώς να ξεπεράσεις την αμηχανία σου

Πώς να ξεπεράσεις την αμηχανία σου

Αγοράστε χρόνο. Όταν κάποιος σας κάνει μια ερώτηση της οποίας αγνοείτε την απάντηση, προκειμένου να κερδίσετε χρόνο ζητήστε από τον συνομιλητή σας διευκρινήσεις, ή επαναλάβετε την ερώτηση εστιάζοντας την προσοχή σας στις λέξεις κλειδιά που αυτή περιέχει.

Γενικεύστε ή εξειδικεύστε. Όταν αγνοείτε την απάντηση σε μια ερώτηση γενικού περιεχομένου, εστιάστε σε ένα επί μέρους σκέλος της. Για παράδειγμα αν κάποιος πει «η επικοινωνία με e-mail είναι πολύ ψυχρή, δεν νομίζετε;», κι εσείς δεν ξέρετε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη, κερδίστε χρόνο λέγοντας: «είναι όμως τόσο εύκολη και γρήγορη».

Να είστε ειλικρινείς. Αν καταθέσετε στον συνομιλητή σας ότι η ερώτηση του σας φέρνει σε δύσκολη θέση, θα εκπλαγείτε για το πόσο καλά θα ανταποκριθεί στην ειλικρίνεια σας. Μη διστάσετε επίσης άμεσα, απλά και χωρίς ηττοπάθεια, να παραδεχτείτε ότι δεν γνωρίζετε την απάντηση. Η δήλωση άγνοιας είναι πάντα προτιμότερη από μια λανθασμένη απάντηση, ενώ ταυτόχρονα δείχνει γενναιότητα, ωριμότητα και αυτοπεποίθηση.