Φτάνει πια! Βάλε όρια και γίνε ο εαυτός σου.

Φτάνει πια! Βάλε όρια και γίνε ο εαυτός σου.

Είναι εκείνη η στιγμή που η γνωστή σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι των αντοχών μας. Και ίσως είναι και το πιο μικρό και ασήμαντο -περισσότερο για τους άλλους- γεγονός που συμβαίνει το οποίο αρκεί για να βάλει φωτιά στο “σκηνικό” της ζωής μας. Γιατί μην γελιόμαστε… Περί σκηνικού πρόκειται….

Κοίτα γύρω σου. Παρατήρησε. Κατέγραψε εικόνες, ανθρώπους και συμπεριφορές.  Και αυτή τη φορά μην σηκώσεις το χαλάκι της ψυχής σου να κρύψεις από κάτω όλη την σκόνη και “τη βρώμα” που καθημερινά αντιμετωπίζεις.  Μέτρα και ζύγισε. Χαρακτήρες, λόγια κίνητρα .  Και αυτή τη φορά πάρε την απόφαση.  Πάρε μεγάλες “σακούλες σκουπιδιών” και άρχισε να τις γεμίζεις.  Προφανώς και δεν είναι εύκολο. Καμία σημαντική απόφαση στη ζωή μας δεν είναι εύκολη. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχεις παρά να βάλεις τη λογική να κάνει όλη τη δουλειά για σένα.

Ανθρώπινες σχέσεις:  Μην πας μακριά. Πάρε παράδειγμα το εαυτό σου. Πόσες φορές έχεις “εκμεταλλευτεί” την καλοσύνη ή την προθυμία του συντρόφου σου , του συνεργάτη σου ακόμα και του καλύτερου σου φίλου.  Εσύ δεν έχεις κακή πρόθεση θα μου απαντήσεις. Σπάνια κανείς ξεκινά με κακή πρόθεση θα πω εγώ.  Οι σχέσεις μας είναι ένα απλό “πεδίο μάχης” :  ο υποχωρητικός χάνει έδαφος ο διεκδικητικός το καλύπτει. Έτσι πάνε τα βήματα αυτά.

Γύρνα ξανά στο σκηνικό της ζωής σου. Βρες το ρόλο σου και δες και τους ρόλους που έχεις μοιράσει στους πρωταγωνιστές της. Ξεκίνα από τα βασικά. Είναι το έργο που ήθελες να “ανεβάσεις;”.  Βλέπεις τους στόχους σου; τα όνειρά σου; βλέπεις τις επιθυμίες σου; και πάνω από όλα, έχεις εσύ τον “κεντρικό ρόλο” ή κατέληξες σε έναν ταλαντούχο κομπάρσο χωρίς να το καταλάβεις;

Αν ισχύει το δεύτερο ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση!

Και ξεκινάμε με τα βασικά:

  1. ΕΜΕΙΣ …έχουμε προτεραιότητα

Και μπορεί να ακούγεται εγωιστικό όμως δεν είναι και θα το εξηγήσουμε. Για να μπορούμε να βάλουμε τα όρια μας σε σχέση με τους γύρω μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όταν η ζωή μας είναι “υγιής” έχουμε το κουράγιο και τη δύναμη να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.

Λέξεις κλειδιά: Καλός ύπνος – σωστή διατροφή – καλή φυσική κατάσταση – κακές συνήθειες ( καπνίζω ή πίνω σε υπερβολικό βαθμό ) ανεξέλεγκτη χρήση τεχνολογίας (κινητό τηλέφωνο, ώρες ατελείωτες μπροστά από την οθόνη του Η/Υ).

Πάρε χαρτί και μολύβι ή ακόμα καλύτερα ξεκίνησε από τώρα να κρατάς ένα ημερολόγιο με την καθημερινότητα σου. Πραγματικά θα εντυπωσιαστείς από τα αποτελέσματα. Πόσες ώρες είναι ο ύπνος σου και τι ποιότητα έχει; Πόσες ώρες αφιερώνεις στον εαυτό σου είτε πρόκειται για τη γυμναστική είτε γενικότερα για την φροντίδα της εικόνας σου; Τι σε εμποδίζει να …”σου δώσεις” περισσότερο χρόνο;  Θέλεις πραγματικά να καλυτερεύσεις τη ζωή σου; Αν ναι, ξεκίνησε άμεσα.  Αφιέρωσε  περισσότερο χρόνο σε σένα.  Ξεκίνα να γυμνάζεσαι.  Γυμναστική δεν σημαίνει απαραίτητα βαρετές ασκήσεις σε γυμναστήριο.  Σημαίνει βρίσκω ένα χόμπι. Κάνω χορό , γράφομαι σε ένα σύλλογο  με ένα άθλημα που μου δίνει χαρά. Βάζω στο πρόγραμμα μου τουλάχιστον μία φορά στις 15 ένα ραντεβού στο κομμωτήριο, και έστω μία φορά τον μήνα στην αισθητικό μου. Αλλάζω συνήθειες, αλλάζω την εικόνα μου, φτιάχνω την αυτοπεποίθηση μου. Αποκτώ δύναμη και προχωρώ.

  1. Χτίζω καλύτερες σχέσεις με τον σύντροφό μου

Ξεκινώντας πάντα με το ρητό ότι πρέπει και οι δύο να το θέλουν, αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι μέσα στην προσωπική μας σχέση, ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε. Και οι λέξεις  κλειδιά εδώ είναι ειλικρίνεια και σεβασμός. Μίλησε. Στάσου απέναντι στο άνθρωπό σου και μοιράσου τις σκέψεις σου. Τους προβληματισμούς σου. Όχι υπό μορφή γκρίνιας. Υπό μορφή διαλόγου. Άκουσε τον. Είναι σημαντικό να ακούμε τον άνθρωπο απέναντί μας. Ίσως αυτοί οι “εσωτερικοί διάλογοι”  που κάνουμε εδώ και καιρό να γίνονται και για την άλλη πλευρά.  Και μην ξεχνάμε ποτέ,  ότι η σχέση αυτή αφορά σε εμάς τους δύο. Δε χρειάζεται να ανοίγεις  συζητήσεις μπροστά σε τρίτους αναζητώντας συμμάχους. Έχουμε ο ένας τον άλλο…

  1. Διαχειρίζομαι τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Για όσους  από εσάς έχουν κομμάτι φροντίδας των γονιών τους καταλαβαίνουν αμέσως τι εννοώ.  Προφανώς και πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα  στους ανθρώπους που μας έφεραν στη ζωή και μας μεγάλωσαν. Σε καμία περίπτωση όμως η “στήριξη ” μας αυτή να μην καταντήσει να  είναι απλά μία ακόμη υποχρέωση μέσα στην καθημερινή λίστα των “τι πρέπει να κάνω σήμερα” ( to do list!).  Αν υπάρχουν αδέλφια καλό θα ήταν να μοιραζόταν η φροντίδα.  Ίσως μάλιστα να τους μάθουμε κάποια απλά πράγματα “εκσυγχρονίζοντας” λίγο τη ζωή τους ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται.  Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι όσο πιο χρήσιμο κάνουμε έναν γονιό να αισθάνεται , τόσο βελτιώνουμε το επίπεδο της ζωής του.

  1. Διαχειρίζομαι απαιτητικούς εργοδότες , συνεργάτες και φίλους.

Και αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της προσπάθειας μας να θέσουμε όρια. Η ανασφάλεια και η αγωνία μας, μας κάνει διαθέσιμους 24 το 24ωρο όχι μόνο στους εργοδότες μας αλλά ακόμα και σε συναδέλφους ή φίλους. Ο συνεχής ενοχλητικός ήχος της άφιξης email για παράδειγμα σίγουρα πρέπει να σταματήσει.  Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε για παράδειγμα στις 11.30 και στις 12.30 την νύκτα σε ένα μήνυμα που φθάνει στο τηλέφωνό μας ή στον ΗΥ μας.  Ήδη οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται πολύ παραπάνω από το 8ωρο που οφείλουν. Τουλάχιστον αυτή η υπερωρία ας σταματά την στιγμή που κλείνουμε την πόρτα του γραφείου.  Θυμήσου ότι σπανιότατα, αν δεν είσαι γιατροί σε εφημερία, οποιοδήποτε θέμα τεθεί μέσα στην νύκτα δεν είναι θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί … στο φως της ημέρας!.  Ξεκίνησε λοιπόν βάζοντας ένα πρώτο “ωράριο”  τουλάχιστον στις ηλεκτρονικές συσκευές σου έτσι ώστε μετά τις 8.30 το βράδυ για παράδειγμα,  να μην μπορεί καμία επαγγελματική ενόχληση να σου χαλάσει την ηρεμία και κυρίως να σε βγάλει από το πρόγραμμά σου!

  1. Ορίζω τι πραγματικά μετρά για μένα!

Και τώρα αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα!  Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι. Σκέψου ότι σου δίνετε μία μοναδική ευκαιρία μέσα στην επόμενη ώρα να …μετοικίσεις  σε έναν νέο πλανήτη γιατί ότι υπάρχει γύρω σου θα καταστραφεί.  Σημείωσε  αυθόρμητα τα ονόματα  εκείνων που θα ήθελες να σε συνοδεύσουν σε αυτό το χωρίς επιστροφή ταξίδι. Υπ όψιν ότι εκεί θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναφτιάξεις  τη ζωή σου όπως ακριβώς την είχες ονειρευτεί.  Ίσως να εντυπωσιαστείς  πολύ από το αποτέλεσμα του πειράματος. Ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία να μην ξανασηκώσουμε   το ….χαλάκι αλλά να είμαστε   πια έτοιμοι να πάρουμε τεράστιες σακούλες σκουπιδιών…

( Βασισμένο στο  “Boundaries- how to drow the line in your head,heart and home” by Jennie Miller and Victoria Lambert),